8 najčešćih grešaka u mršavljenju

Biološki vredna hrana
Biološki vredna hrana

Kako je naš sajt posvećen zdravom životu i lepom izgledu, evo korišćenjem jedne inverzne tehnike edukacije 8 najčešćih grešaka koje možete napraviti u procesu mršavljenja.

IZGLADNJUJETE SE

Ukoliko preterano smanjite kalorije naročito one koje dolaze iz proteina stavljate vaše telo u poziciju da se bori za opstanak. U tom slučaju telo radije čuva masne naslage nego što ih troši. Pored toga počeće da koristi aminokiseline iz mišićnog tkiva i da ih troši za energiju. Na taj način vaš metabolizam će se usporiti i sve teže ćete biti u stanju da smršate. Nasuprot tome, što više mišića imate brži će vam biti metabolizam i teže ćete nabacivati masno tkivo.

Rešenje: Uspešno mršavljenje podrazumeva smanjivanje kalorija i to za oko 500 Kcal dnevno za početak. Donja granica za smanjenje kalorija ne sme biti ispod 1.600-1.800 Kcal. Takođe, ne smete smanjiti unos proteinske hrane, baš naprotiv, morate je povećati.

UDIŠETE HRANU

Ukoliko ste jedan od onih ljudi koji jede vrlo brzo i halapljivo onda imate problem. Dok vaš mozak shvati da više niste gladni pojeli ste toliko hrane da hoćete da eksplodirate.

Rešenje: probajte sledeću proceduru tokom sledećeg obroka. Nakon svakog zalogaja koji sažvaćete i progutate spustite pribor za jelo i progutate gutljaj vode. Tokom cele procedure treba da merite trajanje ovakvog obroka. Zatim sledeći obrok podesite tako da traje identično, ali bez ovako komplikovane procedure. Takođe, možete da probate da razgovarate sa nekim dok jedete što će takođe produžiti vreme obroka.


JEDETE PRERAĐENU HRANU

Većina prerađenih hlebova i žitarica ne sadrži dovoljno vlakana koja su izuzetno bitna prilikom kontrolisanja apetita i insulinskih nivoa.

Rešenje:
izbacite iz ishrane sve vidove prerađene hrane. Takođe, maksimalno
smanjite unos krompira u bilo kojoj formi. Krompir će vrlo brzo podići insulinske nivoe u kivi i blokirati gubljenje masti. Koncentrišite se na integralni hleb, ovsene pahuljice, integralni pirinač, pa čak i pasulj kada želite da unesete kvalitetne ugljene hidrate.

MANJAK SNA

Premalo sna, verovali ili ne, može znatno usporiti mršavljenje. Istraživači su otkrili da muškarci koji spavaju 4-7 sati 6 noći zaredom imaju povišene nivoe insulina i glukoze u krvi što je izuzetno nepovoljno kada se trudite da smršate.

Rešenje: probajte da obezbedite sebi 8 sati sna svake noći. Izračunajte kada morate ujutru da se probudite, a zatim lezite u krevet 8,5 sati ranije. Dajte sebi pola sata vremena da zaspite i koristite sve trikove za uspavljivanje (TV, čitanje, slušanje muzike).

VEŽBATE VIŠE, ALI VIŠE I JEDETE

Samo vežbanje vas neće učiniti vitkim. Nedavno urađena studija pokazuje da grupa ispitanika koji su pojačano vežbali tokom perioda od 3 godine ne samo da nije izgubila smršala već je i dobila pokoji kilogram uprkos dodatnom naporu. Razlog je verovatno ishrana. Vrlo je verovatno da su jeli više nego što su trošili.

Rešenje: kada je u pitanju mršavljenje veličina porcije je od esencijalne važnosti za gubitak kilaže. Prema istraživanjima nekih renomiranih nutricionista porcija špageta u boljem italijanskom restoranu bi bila dovoljna da nahrani porodicu, a ne pojedinca.

Idealne obline
Idealne obline

NE ZNATE DA PRAVILNO PRIPREMATE HRANU

Naša tradicionalna kuhinja podrazumeva korišćenje mnogo ulja ili masti prilikom pripremanja hrane. Setite
se samo sarme, prebranca, ćufti ili pohovanog mesa.Ukoliko vam je cilj mršavljenje moraćete da ih brzo zaboravite i prebolite.

Rešenje: za pripremanje zdrave, niskokalorične i ukusne hrane ne treba vam puno umeća. Meso pecite u rerni bez ulja. Koristite tunjevinu u vodi umesto one u ulju. Povrće jedite sirovo ili ga obarite, i koristite supe iz kesice sa malo masti. Za pripremu ove hrane vam sigumo treba bar duplo manje vremena nego za prebranac ili sarmu.

PIJETE MALO VODE

Kada gubite kilažu voda je vaš prijatelj. Ona jednostavno ispira otpadne materije iz vašeg tela koje nastaju pojačanim metabolizmom masti. Voda je takođe zadužena za transport hranjivih materija u mišiće kao i za normalno varenje.

Rešenje: morate uneti bar 3 litara vode dnevno naročito ako vežbate. Dobar pokazatelj, kada pijete dovoljno vode, je svetla boja mokraće.

PREVIŠE STE SAMOUVERENI

Svi smo to videli mnogo puta. Osoba izgubi 5-10 kg i pomisli: ja sam talentovan za mršavljenje. Sledeće što se desi je da se vrati na pice i pivo, ali i na svoju prvobitnu težinu.

Rešenje: nakon svakih 5 izgubljenih kilograma izvršite reviziju treninga i dijete i odlučite se za nove ciljeve, a zatim postavite i novu strategiju. Ukoliko se odlučite da ne gubite više kilažu morate imati plan i za očuvanje postignutih rezultata. Ukoliko vratite izgubljene kilograme potrošili ste puno vremena, a niste ništa postigli.


1 comment on “8 najčešćih grešaka u mršavljenju”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner