Bezmetalne krunice za zube- vrhunac estetike u stomatološkoj protetici

Keramičke krunice

Kada se javi problem narušene estetike zuba usljed oštećenja ili prirodne deformacije sve to možemo riješiti pomoću krunica od bezmetalne keramike. Pored vrhunske estetike, bezmetalnim krunicama rješavamo i funkciju žvakanja.

Cilj izrade bezmetalnih keramičkih krunica je povrat funkcije zuba uz najviši stepen estetike.  

Bezmetalne krunice postavljamo kada imamo sljedeći slučaj u ustima:

  • lom i napuknuće zuba
  • oštećenje zuba
  • veliki karijese na zubima
  • narušena oblik i/ili prirodnu deformaciju
  • promjenu boje zuba

Bezmetalnu keramika još se žargonski naziva i press kermaika ili staklo keramika.

Bezmetalna (potpuna) keramika

Kao što ime kaže ovi protetski radovi su napravljeni od 100% keramike (glina ili disilikat). Takve krunice ne sadrže metalnu bazu na koju se stavlja keramika. Stoga, kada zahtijevate i očekujete vrhunsku estetiku protetskog rada bezmetalna keramika je izbor broj jedan.

Toliko dobro imitiraju prirodne zuba, da ih je teško razlikovati od prirodnih. Zbog nepostojanja metala u bazi krunice, prirodna svjetlost može proći dublje i time imitirati prirodan zub.  One propuštaju svijetlost, pa je transparencija i translucencija jednaka prirodnom zubu.

Od bezmetalne keramike možemo praviti krunice ili navlake, ljuskice za zube (ljuspice, viniri, fasete), inlay i  onlay plombe.

Keremika je veoma čvrst, ali krut materijal. Zbog toga bezemetalna keramika nije najbolje rješenje za zubne mostove. Za to su prikladniji mostovi sačinjeni od metalkeramičkih i cirkonskih  krunica.

CAD CAM tehnlogija izrade krunica

Za postizanje vrhunsku estetiku potrebno je imati odgovaraću tehnologiju. U posljednjih 10 godina tehnologija izrade protetskih radova je toliko uznapredovala da je i doktorima ponekad teško pratiti sve inovacije koje se dešavaju u svijetu stomatologije.

Rezultat tih inovacije je 3D digitalna CAD CAM tehnologija .

Kada čujete CAD CAM tehnologija znajte da je to kompjuteriziran sistem koji se sastoji od odgovarajućeg softvera, računara, 3D kamare i glodalice  za izradu keramičkih krunica.

CAD CAM tehnologija u praksi

Početak rada na protetskih nadomjestaka (krunica, navlaka, vinira) uveliko zavisi od stanja prirodnih zuba. Kao što znate, svi protetski radovi se postavljaju ili cementiraju na prirodne zube. Stoga, jako je važno da nosivi dio zuba bude zdrav i sposoban da nosi krunicu ili navlaku.

Ako je zub zdrav odmah se kreće sa preparacijom zuba koja uključuje brušenje zuba. U slučaju da je zub liječen (zub bez živca) može se postavljati dentalni kočić kako bi se zub ojačao.

Ponekada se rad i revizija liječenja zuba, to jest ponovo liječenje korjena u cilju njegove pripreme za navlaku.

3D skeniranje i modeliranje zuba

Nakon što se završi preparacija zuba tj. brušenje pristupa se skeniranju pripremljene situacije pomoću 3D kamere.  Nakon skeniranja na monitoru nastaje 3D model vilice. Na temelju tog modela doktor digitalno dizajnira zub gdje pacijent može odmah vidjeti  finalni izgled svog budućeg zuba.  Doktor sa iskustvom može skenirati i dizajnirati jedan zub u roku 10 do 15 minuta.

Jedna od najvećih prednosti ove tehnologije je što ona skraćuje vrijeme izrade izražene u danima na novo sati. Danas je moguće napraviti restauraciju 10 zuba u toku jednog dana, dok tradicionalnim metodama za to je potrebno 3-5 dana.

CAD CAM tehnologija omogućuje izradnju navlaka ili krunica za zube, vinira, inlay i onlay plombi primjenjujući najpreciznije metode mjerenja. Stepen preciznosti mjerenja se određuje u mikronima.

Izrada CAD CAM krunica za zube

Izrada krunica za zube se vrši postupko frezanja uz pomoć CAD CAM uređaja koji omogućuje visoku preciznost i veliku brzinu izrade i skraćeno vrijeme čekanja na finalni proizvod. Zbog toga prilikom korištenja ove tehologije pacijenti ne moraju nositi privremene navlake za zube.

Finalno cementiranje krunice

Nakon što freza izbrusi konačnu krunicu vrši se njena kontrola i proba u ustima. Ukoliko krunica naliježe na izbrušeni zub kako treba, pristupa se njenoj finaloj obradi i cementiranju  na nosivi dio zuba. Time se završava postupak.

Tradicionalna i CAD CAM metode izrade

Obzirom da je CAD CAM tehnologija metoda izrade relativnomo mlada, nekih 10-15 godina, kod nas dominira tradicionalna metoda izrade keramičkih nadomjestaka zuba.

Tradiocionalana metoda podrazumjeva korištenje zubotehničkih labaratorija za izradu zuba i uzimanje otisaka. Dakle, nakon brušenja doktor pomoću otisne mase uzima otisak stanja u ustima i šalje ga u zubotehnički laboratorij koji na osnovu njega izrađije protetski rad.

Česte je slučaj da otisna masa pacijentima izaziva nagon na povraćanje i stara nelagodan osjećaj.

CAD CAM metoda metoda je tehnološki superiornija i daleko ugodnija za pacijenta.

Digitalni 3D skener snimaju zub nakon brušenja na temelju kojeg nastaje digitalni model na monitoru računara. Na model se kreira finalni zub i uz pomoć glodalice izrađuje gotov zub.

Do konačnog završetaka izrade od brušenja do cementiranja potrebno je svega 1-2h po zubu.

Na ovaj način se zaobilazi laboratorija. Vrijeme izrade keramičkih krunica se skraćuje sa uobičajenih 3-5 dana na svega 1-2 dana.

Osnovne prednosti CAD CAM-a

Korištenjem CAD CAM sistema u ordinaciji Širbegović za pravljenje keramičkih krunica za zube skratili smo vrijeme posjeta stomatologu na jedanu do maksimalno dvije posjete. Potrebno vrijeme obrade jednog zuba je cca- 1h, dakle, od početka brušenja do cementiranja u ustima.  Problem pacijenta rješavmo sve u jednom danu.

Totalno smo izbacili korištenje otisnih masa za uzimanje i otisaka. One znaju biti jako neprijatene prilikom korištenja, što kod pacijenata stvara nagon za povraćanje.

Naknadan uštimavanja krunica su eliminisana, jer se finalna krunica pripremi digitalno sa visokom  preciznošću.

Osnovni nedostaci bezmetalne keramike

Pored niza prednosti, bezmetalna keramika ima i određene nedostatke. Osnovni nedostatak joj je relativno viša cijena u odnosu na ostale materijale za pravljenje krunica.

Drugi nedostatak je struktura keramike koja je izuzetno čvrsta , ali krut materijal, pa nije pogodna za korištenje u izradi stražnih (žvačnih) zuba. Najviše se koristi za izradu frontalnih zuba gdje su zahtjevi za estetikom značajno veći.

Osobe koje imaju izražen bruksizam (škripanje zuba) nisu kandidati za bezmetalnu keramiku jer može doći do pucanja keramike.

Cijena bezmetalne keramike

Osnovno pravilo kod estetike u stomatologiji je da što više estetike pacijent zahtjeva to je viša cijena koju će platiti.  U Bosni i Hercegovini  okvirne cijene za kermaičke krunice se kreću oko:

  • Metal-keramika – 100 EUR
  • Cirkon keramika – 200 EUR
  • CAD CAM bezmetalna keramika – 250 EUR

Kontaktirajte nas

Ako ste porčitali ovaj tekst i smatrate da vam možemo pomoći da riješite vaš problem sa estetiko i finkcijom zuba, slobdno nam se obratite. Možete nam pisati na mail, viber, poslati sliku ili rtg snimak. Rado ćemo vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner