Činjenice koje treba da znate o seboroičnom dermatitisu

Da li vam se kosa brzo masti, peruta ili vam smeta konstantan svrab u predelu temena glave? Ove simtome negde svi imamo u manjoj ili većoj meri, međutim kada se radi o čestim pomenutim smetnjama onda možemo govoriti o hroničnom seboreičnom dermatitisu.

Ova pojava predstavlja vrstu ekcema koji se najčešće zadržava na koži glave i dovodi do prekoremog svraba, mašćenja i perutanja kose.

Seboroični dermatitis predstavlja hronično oboljenje kože, koje nije prenosivo, niti može ugroziti naše zdravlje, ali zasigurno utiče na estetski izgled naše kose. Zaista pitanje izgleda i zdravlja kose i kože glave se ne može sakriti. U većini slučajeva populacija žena ima problem sa ovim  i pitaju se ima li spasa ovim mukama?!

Da li ćete potrošiti malo bogatstvo da bi rešili problem seboreje i peruti ili ćete sakriti vašu kosu ispod šešira?

Mi vam nudimo nekoliko načina kako možete reći zbogom seboroičnom dermatitisu

Navedenim simptomima i nevoljama sa izgledom kose može doći kraj ukoliko na pravilan način negujete svoju kosu i kožu glave. Zahvaljujući  raznovrsnim vitaminima i mineralima možete da sprečite perutanje, mašćenje i opadanje kose a samim tim seboroični dermatitis će postati prošlost za vas.

Kako nastaje seboroični dermatitis

Uzrok nastanka seboreje ogleda se u skraćenom procesu obnavljanja ćelija kože glave što dovodi do ljuštenja rožnatih ćelija kože koje stvaraju vidljive ljuspice na kosi. Istraživanje je pokazalo da seboroični dermatitis u velikoj većini može biti nasledna bolest, ali u drugom slučaju može se pojavati usled brojnih faktora kako spoljašnjih tako i unutrašnjih.

Nezdrava ishrana, stresni životni događaji, različite gljivične infekcije kao i smena godišnjih doba mogu biti faktori nastanka seboroičnog dermatitisa.

Verovali ili ne ali ishrana bogata šećerima i mastima može dovesti do pojave ovog problema. Koža glave kao i čitavog našeg tela pati u velikoj meri usled nedostatka neophodnih vitamina i minerala. Bilo da preskačete obroke ili se pak nezdravo hranite postoji velika šansa da je teme glave sklono preteranom mašćenju ili pak potpuno suvo usled nedostatka određenih minerala koje putem hrane unosimo.

Balansirana ishrana predstavlja ključ u održavanju zdravlja celokupnog organizma a posebno osetljive kože glave o kojoj moramo voditi računa kao i o licu. Svi volimo lepu i negovanu kosu, bez neželjenih simpotoma poput svraba, peruti ili opadanja kose. Zato je vreme da razmislite o namirnicama koje svakodnevno unosite u organizam. Da li je vredno zdravlja ili ne?

Sa druge strane stres i prevazilaženje loših situacija crpe ogromnu energiju iz nas. Na žalost ne možemo uvek uticati na životne okolnosti, ali pak sa velikom sigurnošću možemo tvrditi da stres, osim što utiče na kvalitet naših života, i te kako utiče na kompletan organizam. Stoga nije retkost da se seboroični dermatitis upravo javlja u teškim emotivnim situacijama.

Najnovija istraživanja na polju dermatologije pokazale su da osobe sklone konfliktnim situacijama i depresije češće pate od različitih oblika dermatitisa. Simptomi poput pojačanog svraba temena, crvenila ili opadanja kose mogu zapravo biti uzrokovani prevelikim životnim stresom.

Gljivične infekcije navode se kao jedan od osnovnih uzroka seboroičnog dermatitisa. Simptomi koji se mogu pojaviti su ljuspice peruti, mašćenje kože glave ili svrab temena. Međutim kako bi ste bili sigurni da patite od određene gljivične infekcije neophodno je najpre posavetovati se sa dermatologom ili kozmetičarem kako bi ste na vreme počeli da se lečite. Gljvične infekcije same po sebi ne mogu ugroziti naše zdravlje, ali moramo priznati da su pravi mali daveži. Kako  gljivičnih infekcija  ima svuda oko nas teško je reći gde ih možete zaraditi, ali najčešća mesta na kojima ih možete dobiti su gradski bazeni, prljavi peškiri kao i tuđe kape ili šeširi. Jasno je da je higijena pola našeg zdravlja, stoga i ne čudi da redovno održavanje lične higijene vas može zaštiti od neželjenih efekata seboreičnog dermatitisa.

Na kraju, promena klime i smena godišnjih doba mogu uticati na promene na koži. Bilo da se radi o zimskom ili letnjem periodu u oba slučaja može se desiti da vam se pojavi pojačano mašćenje kose, pojava peruti ili opadanje kose. Radi se o činjenici da u vreme letnjih dana koža glave je sklona povećanom znojenju što može dovesti do problema sa mašćenjem ili pojavom peruti. Šešir vas može zaštiti od sunca ali vodite računa  o tome da koža glave može disati. Velikim unosom tečnosti i redovnim pranjem kose blagim šamponima možete sprečiti pojavu seboreje i perutanja.

Sa druge strane u zimskim periodima usled suvog vazduha u prostorijama može se desiti da vam kosa postane suva, sklona pucanju i opadanju. Ishrana bogata selenom i vitaminom A i E kao i dovoljan unos tečnosti vam mogu pomoći u borbi sa hroničnim problemima sa kožom glave.

Najnovija istraživanja pokazjuju da su glavni “krivci” za pojavu peruti upravo preparati namenjeni nezi kose i kože glave koji u sebi sadrže veliku dozu soli.

Simptomi seboreičnog dermatitisa

U zavisnosti od problema sa kožom glave možete primetiti različitu grupu simpotima koji predstavljaju seboreični dermatitis:

  • Ljuspice peruti beličaste ili žućkaste boje
  • Masna koža
  • Blago crvenilo
  • Pojačano opadanje kose
  • Pojačan svrab temena

Ukoliko imate jedan ili više od navedenih tegoba preporučujemo vam da se obratite dermatologu ili kozmetičaru kako biste utvrdili da li zaista imate navedenu tegobu.

Ukoliko utvrdite da patite od seborečnog dermatitisa, nudimo vam nekoliko saveta kako na prirodni način da sanirate posledice peruti, mašćenja ili opadanja kosa, kao i kako ojačati folikulu vlasi.

 

Kako izlečiti seboreju prirodnim putem

 

Ukoliko ste već pokušali da iskorenite navedene simptome različitim preparatima i nije vam pošlo za rukom, vreme je da isprobate maske za kosu na bazi namirnica iz domaćinstva. Naime, vitamini i minerali koje se nalaze u različitim namirnicama mogu vam pomoći u borbi sa seboroičnim dermatitisom i ujedno vam mogu oporaviti folikulu vlasi.

Soda bikarbona

Natrijum bikarbonat, poznat nam je svima kao soda bikarbona. Ova namirnica koju svi imamo u svojim domovima  vas može spasiti perutanja i prekomernog mašćenja kože glave. Naime soda bikarbona utiče na pH vrednost kože, uništava različita gljivična obolenja i smanjuje prekoremno mašćenje kože glave. Dovoljno je da nakon svakog pranja kose, sodu utrljate u teme glave i nakon toga kosu isperete mlakom vodom. Za samo nekoliko dana korišćenja primetićete da vam se kosa manje masti a pored toga perut će postepeno nestajti sa vaše kose i kože glave.

Obzirom da je potpuno bezbedna po zdravlje, sodu bikarbonu mogu koristiti i osobe sa osetljivom kožom.

Kantarion

Svima su poznata blagotvorna dejstva cveta kantariona. Kako biste na najbolji način oporavili kožu glave preporučujemo vam da čajem od kantariona ispirate kosu. Na ovaj način možete umiriti iziritiranu kožu glave a simptomi poput svraba i crvenila će kroz nekoliko tretmana nestati.

Glina

Lekovitost blata i gline je poznata i priznata od strane medicine, stoga nije ni čudo da vam može pomoći kod različitih bolova u mišićima ili zglobovima, stoga zašto ne biste napravili masku od gline i time ublažili simptome seboroičnog dermatitisa?

Ukoliko imate vremena i mašte, predlažemo vam da glinu pomešate sa različitim eteričnim uljima, AD kapima ili nekim drugim blagotovornim sastojcima i da dobijenu masku utrljate na kožu glave. Rezultati ove maske će vas oduševiti, a sa sigurnošću tvrdimo da ćete se rešiti dosadnih simptoma dermatitisa.

Kokosovo ulje

Možda najpopularnije ulje kada je reč o nezi kose zapravo predstavlja devičansko ulje od kokosa. Veliki broj zadovoljnih smatra da je ovo ulje najbolji saveznik kada je reč o redovnoj nezi kose i kože glave. Moćni antioksidanti sprečavaju pojavu bakterija i gljivičnih obolenja, neguju i obnavljaju vlas, a ujedno umiruju kožu glave. Obzirom da je ulje od kokosa izuzetno hranljivo preporučujemo vam da pre svakog pranja kose, uradite tretman kokosovim uljem. Verujemo da ćete imati i vi pozitivna iskustva.

 

Kako negovati kosu

 

Ukoliko želite da se rešite hroničnih tegoba koje svakodnevno utiču na vaše raspoloženje i niste zadovoljni izgledom vaše kose, treba da znate da nije dovoljno samo praktikovati različite hranljive maske za kosu i kožu glave. Kada je reč o seboreičnom dermatitisu i činjenici da je to često horonično stanje kože glave, valja imati na umu da pored redovne higijene potrebno je promeniti i pojedinosti iz dnevne rutine. Kako je napomenuto  brojni faktori utiču na stvaranje različitih simptoma seboreje a pri tom često nismo ni svesni kakve greške pravimo.

Nezdrava ishrana, stres, prekomerni unos antibiotika, pad imunog sistema, loša higijena ili preterano korišćenje različitih hemijskih preparata za negu kože predstavljaju samo neke od mogućih navika koje mogu dovesti do hroničnih problema sa seborejom i perutanjem glave.

Zato počnite sa negom cele sebe! Krenite od promene navika u ishrani!

Ukoliko želite da imate lepu i negovanu kosu  preporučujemo vam da ishranu obogatite transmastima, vitaminima A, B i E kao i različitom grupom minerala. Verujemo da će vam promenjeni režim ishrane doneti mnogo više koristi, a to ćete videti najbolje u odstutsvu dosadnih simptoma poput mašćenja kože glave, peruti ili pak opadanja kose.

Ukoliko imate problem sa masnom kosom to može biti pokazatelj velikog unosa šećera ili ugljenih hidrata dok opadanje kose je često povezano sa velikom dozom stresa i potisnute agresije.

Sa druge strane česta zabluda oko pojave peruti javlja se pri pomisli da perut nastaje usled loše higijene. Ne mora ona uvek biti nedovoljna, da bi problem nastao. Štaviše, vrlo često preterana, a potpuno pogrešna nega uzrokuje ovaj uporni problem koji se mukotrpno rešava. Za lepu i negovanu kosu nije potrebno novčano ulaganje u različitu vrstu skupih preparata. Svakako da svi želimo da sebi priuštimo najbolje kozmetičke preparate ali ne znači da će vas upravo oni dovesti do željenog izgleda vaše kose. NIje retkost da se simptomi seboreičnog dermatitisa pogoršavaju usled neadekvatnih šampona ili drugih preparata koji u sebi sadrže veliku količinu sulfata. Najbolje je, za rešenje ovog problema, da poslušate ovaj savet: Pojednostavite negu kose!

Mi vam preporučujemo da umesto jakih preparata sa “super moćima” koristite šampone koji na prirodnoj bazi, bez sulfata, parabena i silikona,  koji neće iziritirati vašu kožu. Uz promene drugih , gore pomenutih navika, i prirodne maske za kosu,  to će biti ono dugo traženo rešenje koje će  pomoći u prevazilaženju seboreičnog dermatitisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Popunite *

Copyright Doktor online 2022
Tech Nerd theme designed by FixedWidget