Da li je more zdravo?

Lekovitost moraNije neka tajna da je priroda možda i najbolji lek po ljudsko zdravlje. Od malena jedva čekamo da dođe leto da odemo ako je moguće na more. Verovatno ni sami nismo svesni šta nam se sve dobro desi u organizmu dok se brćkamo u slanoj vodi, ili sunčamo na plaži. Krenućemo od toga da samo udisanje morske vode olakšava disanje i naročito je dobra za ljude koji boluju od astme.

To se dešava jer je vazduh tada zasićen negativnim jonima i ozonom koji pomažu pri jačanju imuniteta i poboljšanju koncentracije. U moru se nalazi natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum, silicijum, jod, fluor, brom, pa čak srebro i zlato. Kad se sve to obuhvati mi prisustvom u moru kroz kožu obogaćujemo sve elemente važne za naš život i zdravo funkcionisanje. 

Ako pak u vama leži sportski duh, to će vam doneti dodatne beneficije po vaš organizam. U tim trenicima se dosta znojimo i tim putem filtriramo i izlučujemo otrove iz organizma i da napomenemo da je tada važno da se predhodno unese dosta tečnosti. Ostala dejstva pri aktivnostima, a tu spada i ronjenje ili surfovanje su podizanje tonusa tela, dodatno jačanje imuniteta, uticaj na endokrine žlezde, jačanje mišića, a tokom ronjenja se naročito ispiraju sinusi. Ako ste sa druge strane umorni i imate problema sa  upalama i bolovima u mišićima, patite od reume, artitisa ili bolova u leđima morska voda će vam doneti olakšanje i umanjiti bol.


Svi volimo da vidimo lepo preplanuli ten kod suprotnog pola, ali osim zadovoljstva što pružate onima što vas gledaju umerenim sunčanjem ste i sebi učinili uslugu. Naime sunčanje nas hrani vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Ovaj vitamin je ključan pri sprečvanju mnogih bolesti kao što su miltipla skleroza i rak, ali i za zdravlje kostiju.

Morsku so takođe krase svojstva poput antiseptika i antihistamina što vrlo povoljno deluje na alergijske reakicije na koži. Mnoge klinike koriste upravo morsku so kao blagotvorno sredstvo za lečenje alergija, dermatitis, ekcema, dermatitisa.

Osim morske vode i peščane plaže imaju povoljna dejstva jer su pri hodanju po pesku aktivirani svi mišići.

Verovatno najveći neprijatelj savremenom čoveku je stres. Ništa kao dobar odmor i razbribriga ne oslobađaju stresa. Dok smo na moru zaboravljamo na sve probleme, uživamo u laganom povetarcu, osluškujemo zvuke talasa, prisustvo magnezijuma u moru nas podkrepljuje i dodatno oslobađa stresa. Na more odlazimo sa društvom ili sa porodicom, sa ljudima koje volimo, tamo se zaljubljujemo, prosto rečeno lepa sećanja nosimo sa tog beskrajnog plavetnila.

Grci su verovatno među prvim narodima koji su kroz istoriju otkrili lekovita dejstva mora i slane vode. Počevši od dobre fizičke spreme, neprisutnost mnogih bolesti, lečenja rana u slanoj vodi, a danas su proširili korisnost mora na turizam i duhovni odmor  porodični ali i parti putovanja širom grčke. Krf je primer mesta gde možete pronaći i jedno i drugo. Beskrajne peščane plaže, predivno čisto morsko plavetnilo, pojedina mesta gde možete prisustvovati totalnoj izolovanosti od sveta i posvetiti se samo sebi, ili pak prisustvovati najludjim žurkama, izbor je na vama, ali jedno je sigurno da ćete se odmoriti, zdravljem nahraniti i možda baš tada nekog bitnog upoznati.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner