Da li je zubni most idealno rešenje za nadoknadu izgubljenog zuba?

Most zubi

Nadoknada izgubljenog zuba može biti vrlo problematiča. Od potrage za idealnim stomatologom koji nije preskup, a pritom vam uliva poverenje, preko izdvajanja novca za sam proces nadoknade, pa do vremena uloženog u proces ugradnje i oporavak nakon stomatološke intervencije.

Zub se ne mora uvek izgubiti usled zakasnelog odlaska i neblagovremenog lečenja nekog zubnog oboljenja. Često primećujemo da se nepravilnosti u rasporedu, veličini i boji zuba nadoknađuju zubnim mostovima ili krunicama.

Iskusni stručnjaci ne savetuju gubljenje zdravog zuba zarad estetskog momenta iz prostog razloga što postoji dosta drugih adekvatnijih rešenja. Jesti i žvakati hranu svojim zubima, ni na koji način nije slično sa žvakanjem nakon ugradnje krunice ili mosta.

Ukoliko vam zubi u vilici imaju nepravilan raspored, preporučujemo ugradnju zubne proteze, koja će omogućiti da se zubi kroz određeni vremenski period isprave, a gde bi cena oba stomatološka tretmana bila slična.

Međutim, ukoliko ste izgubili zub usled neke povrede ili kao posledice nekog stomatološkog oboljenja, ugradnja nekog oblika zamene je neophodna.

U zavisnosti od slučaja, razlikujemo nekoliko načina nadoknade zuba, a u ovom tekstu ćemo se fokusirati na nadoknadu u vidu zubnog mosta.

Ukolko je koren susednih zuba očuvan zubni most se može nadogradtiti i bez ugradnje zubnih implanata. Ovom metodom moguće je nadoknaditi  najmanje jedan izgubljen zub. Takođe, ukoliko imate potrebu za ugradnjom tri ili četiri zuba, da bi se ugradio most ne moraju se nužno oštetiti susedni zdravi zubi, već se to može regulisati zubnim implantima.

U suštini, dentalni most predstavlja nekoliko (najmanje tri) vezanih navlaka između kojih nema fizičkog prostora. Ukoliko su u pitanju trojke, četvorke i tako dalje ovo može biti dobro rešenje. Međutim, za prednje  zube, ovo može biti rešenje, ali samo uz iskusnog stomatološkog stručnjaka.

Koliko će zubni most trajati zavisi od više faktora. Jedan od njih je stručnost i metodologija stomatologa protetičara. Drugi je način održavanja oralne higijene. Izbegavanje tvrde hrane i orašastih plodova je važno kako ne bi došlo do oštećenja.

Cena ugradnja zubnog mosta varira od ordinacije do ordinacije. Najčešće se kreće od 270 eura za tri člana, do 500 eura i više u zavisnosti od broja članova.

Održavanje zubnih mostova

Nakon ugradnje zubnog mosta, kao što je gore već navedeno, treba izbegavati orašaste plodove i tvrdu hranu. Pored toga, da bi vaš osmeh bio beo i lep, treba voditi računa o obojenim pićima. Konzumacija cigareta takođe utiče na boju i sam izgled kako prirodnih, tako i veštačkih zuba.

Što se održavanja higijene tiče, povešćemo klasičnu priču o korišćenju četkice za zube srednje tvrdoće i paste za zube. Konac za zube vam u konkretnom slučaju mosta neće trebati, ali za susedne zube je i dalje nezamenljiv.

Ukoliko imate nešto više razmaka između zuba, intradentalne četkice mogu da očiste te teško dostupne površine. Nagomilana hrana između zuba može dovesti do naduvenih i bolnih desni.

Nakon ugradnje, treba redovno posećivati stomatologa kako bi na vreme otkrio potencijalne nepravilnosti ili zubna oboljenja. Na mestu gde se nalazi most, nakon određenog vremenskog perioda može deći do povlačenja desni. Meko tkivo atrofira jer u tim delovima nema prirodnog zubnog korena koji bi mu održao vitalnost. Ovo naravno ne mora biti pravilo. U svakom slučaju, najbolje je praktikovati redovne kontrole kako bi se ove neprijatnosti izbegle.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner