Higijena mobilnih telefona

Futrola za Iphone
Futrola za Iphone

Po definiciji higijena je skup opštih, konkretnih i praktičnih procedura koji garantuju zdravlje i čistoću. U skladu sa tim treba lokalizovati najkritičnije tačke koje mogu biti potencijalni izvor zaraze. Pored standardnih izvora bakterija kao što je novac, efekat prljavih ruku, leglo bakterija veoma često ume da bude i savremena elektronika uobličena u telefonima, notepad uređajima, digitalnim aparatima i slično.

Činjenica je da su mobilni telefoni izloženi skoro svim oblicima prljavštine, stalno se motaju po džepovima, torbicama, u dodiru sa novcem i koječime govori da njima treba posvetiti dodatnu pažnju.

Postoji više studija da po diverzitetu bakterija (broju različitih vrsta) jedan mobilni telefon ima više bakterija na sebi nego prosečna WC šolja. Imajte stalno na umu ovu činjenicu.

U cilju smanjivanja mogućnosti prenosa svih oblika zaraze, ali i dužeg života vašeg mobilnog evo nekoliko saveta koje vredi uražnjivati:

1. Uredno vršite dezinfekciju svog mobilnog ljubimca. Odličan alat za ovu svrhu su specijalizovane bezalkoholne maramice za elektorniku. Malim kružnim pokretima lagano pređite ceo aparat sa posebnom pažnjom na ivice. Imajte na umu da standardni deterdženti i klasične alkoholne maramice mogu trajno izbrisati natpise na plastici, dugmićima odnosno oštetiti plastiku.

2. Gledajte da što manje direktno izlažete svoj telefon suncu, jer promena spoljašne temperature samo za 1 stepen, dovodi do duplog rasta struje inverznog zasićenja. Iako su danas mobilni aparati poprilično temperaturno stabilni izbegavajte da ostavljate svoj telefon direktno ispod šoferšajbne automobila i slično. Razmislite o korišćenju zaštitnih folija.

3. Ne izlažite svoj mobilni telefon u direktan kontakt sa novcem. Ukoliko ipak to morate, koristite zaštitne futrole koje ako se skladno koriste mogu biti veoma interesantan modni detalj. U zavisnosti od materijala danas postoje puno vrsta ovakvih futrola, a osim prevencije od bakterije one imaju i ogromnu ulogu u zaštiti prilikom padova i svih ostalih mehaničkih naprezanja.

4. Mikrofiber krpica. Za razliku od dezinfekcije iz tačke 1 koja traži više vremena mikrofiber krpicu možete u trajanju od jedan minut koristiti svaki dan. Ovo je dugoročno možda svakako najjeftinija varijanta.

Danas je zdravlje i ubukvalnom značenju sve skuplja kategorija, a kako je prevencija jedan od najboljih odgovora na skoro svaku bolest, ulaganje vremena u higijenu vratiće se sigurno višestruko!


2 comments on “Higijena mobilnih telefona”

 1. Postovani,
  da li bih mogla da dobijem Vas savet u vezi terapije koje bi trebalo da uzimam,jer sam uradila pre par dana bris vagine i mikrobioloski nalaz glasi:

  Glivice iz roda Candida(znatan broj)
  Lactobacillus spp.
  Enterococcus spp.(mali broj)
  U dir.preparatu:blastospore.Gram+bacili tipa lactobacullus,dosta leukocita,
  epitelne celije.

  Unapred zahvalna , Jelena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner