Higijena u stanu i zdravlje: Dobre navike za zdrav život

žena-briše-prozor

 

Da li ste znali da su za zdravlje podjednako važne i lična higijena i higijena doma? Čisto i udobno životno okruženje je od vitalnog značaja za blagostanje čitave porodice. 

Ako redovno čistimo stan, dezinfikujemo podove, ribamo kupatilo i kuhinju, smanjujemo rizik od infekcije. Ujedno sprečavamo pojavu štetočina, širenje klica i bolesti i možemo da uživamo u udobnom i komfornom prostoru.

Šta podrazumeva opšta kućna higijena i koje su to glavne higijenske navike koje treba da usvojimo da bi naš dom bio čist?

Kako loša higijena doma može da izazove zdravstvene probleme?

Sasvim je prirodno da se tokom vremena u stanu zadržavaju prašina i bakterije. Zbog toga je važno da se sva problematična područja poput kupatila i kuhinje, ali i čitavog domaćinstva redovno i pravilno čiste. 

Klice se šire u našim domovima preko odeće, hrane ili kućnih ljubimaca. Treba znati da svaka vrsta bakterija ili virusa različito preživljava i razmnožava se. Tako virus gripa može da živi na površinama do 48 sati, na primer.

dečak-čovek-brisanje-poda
Foto: Pexels.com

Većina virusa i ulazi u naše telo preko ruku, pogotovo dodirom lica ili trljanjem nosa. Ako pripremate ili jedete hranu bez pranja ruku, takođe se možete zaraziti. Neredovno brisanje prašine stvoriće dodatne zdravstvene probleme osobama koje pate od alergija. Grinje i polen su, uz prašinu, neki od najčešćih alergena. Ukoliko se stan ne usisava i ne provetrava, posteljina ne menja – simptomi alergija se mogu pojačati.

Loša higijena doma je pogodno tlo za pojavu i razmnožavanje raznih štetočina i insekata, koji takođe mogu izazvati infekcije. Neke bolesti, naročito respiratorne infekcije, vrebaju i iz zagađenog vazduha. 

Čist vazduh u stanu = pola zdravlja

Ne morate biti alergični na prašinu ili grinje da biste poveli računa o „čistoći“ vazduha u stanu. Redovno provetravanje svih prostorija u kući je jedna od zdravstvenih i higijenskih navika koje treba da postanu vaš prioritet. Ne samo da ćete ovako osigurati svež i prijatan vazduh u stanu, već i sprečiti pojavu vlage i buđi na zidovima. Pogotovo je važno provetravanje kuće tokom kuvanja.

Život u savremenom dobu u velikim urbanim sredinama, nažalost, znači i visoku stopu zagađenosti vazduha. Primera radi, ako imate stan u Beogradu ili planirate da se preselite u prestonicu, pametan potez je da birate lokaciju u blizini neke velike zelene površine. Potražite i detaljno pregledajte popis stanova u beogradskim naseljima. Na osnovu ponude nekretnina koje su na prodaju lakše možete da se orijentišete – prema Košutnjaku, Adi Ciganliji ili nekom drugom većem parku.  

Ukoliko već imate ili želite isključivo stan u centru, onda razmislite o tome da nabavite jonizator ili prečišćivač vazduha. Ovi uređaji su izuzetno korisni, jer poboljšavaju kvalitet vazduha u prostorijama i sprečavaju pojavu manje ili više ozbiljnih zdravstvenih tegoba – od curenja nosa i kašlja, preko malaksalosti i umora do plućnih i srčanih oboljenja.

Ukoliko ugrađujete klima uređaj, tražite inverter modele sa HEPA filterom i strogo vodite računa o redovnom održavanju. Klima uređaji mogu sadržati štetne hemikalije i bakterije ako ih ne očistite na odgovarajući način. Bar jednom mesečno očistite filtere ili ih zamenite ako su dotrajali. Angažujte servisera na godišnjem nivou. Profesionalci mogu detaljno očistiti zavojnice i sprečiti nastanak rđe i pratećih problema.

Navike koje obezbeđuju čistu kuću

Kako izgraditi dobre higijenske navike i osigurati zdravo životno okruženje za svoju porodicu? Redovno čišćenje površina koje svi dodiruju je jedan od prvih koraka. Ukoliko je neko od ukućana bolestan, dezinfikujte ceo stan da biste sprečili širenje klica. 

Visok stepen higijene u kuhinji

Obrišite radne površine u kuhinji krpom od mikrovlakana i odgovarajućim hemikalijama. Ako dođe do prosipanja i prolivanja hrane dok kuvate, odmah počistite kako biste sprečili pojavu mrlja i širenje bakterija. Ne gomilajte prljavo posuđe u sudoperi – to je leglo klica. Umesto toga, redovno perite posuđe, ručno ili u sudomašini. Mnogi inovativni modeli mašina za pranje posuđa imaju posebne antibakterijske filtere koji pročišćavaju vodu tokom pranja i smanjuju razmnožavanje mikroorganizama. 

ribanje-pločica-žute-rukavice
Foto: Pexels.com

Što se tiče kuvanja, stroga briga o čistoći i pravilno rukovanje namirnicama su jedini način da sprečite trovanje hranom. Osnovno pravilo je pranje ruku pre, tokom i nakon pripreme hrane, posebno nakon korišćenja kupatila ili menjanja pelena. 

Ne kupujte namirnice kojima je istekao rok trajanja. Sirovo voće i povrće obavezno operite pre jela. Daske koje koristite za rezanje sirovog mesa nakon upotrebe operite toplom vodom i antibakterijskim deterdžentom. Zamrznutu hranu ne ostavljajte da se odmrzne na sobnoj temperaturi, već u frižideru.

Kada su u pitanju rashladni aparati – redovno čišćenje i otapanje frižidera i zamrzivača se podrazumeva.

Dezinfikujte kupatilo, kvake, slavine i podove

Nije iznenađujuće što kupatilo može biti veliki prenosilac bakterija poput salmonele i Ešerihije koli, koje mogu izazvati stomačne tegobe. Redovno čistite uobičajene dodirne tačke kao što su ručke vodokotlića, slavine i prekidači za svetlo, posebno ako je neko u vašoj kući bio bolestan. Tuš glave mogu takođe stvarati patogene koji se prenose vodom, poput legionele i pseudomonasa, pa se uverite da su u svakom trenutku čiste i bez kamenca.

Ribanje toaleta završite pranjem krpa i peškira u toploj vodi. Poslužite se jednostavnim trikom protiv klica – sipajte malo sirćeta u veš mašinu prilikom pranja. Da biste pravilno dezinfikovali podove, radne površine u kuhinji ili kupatilo, važno je da ostavite neko vreme da proizvodi za čišćenje deluju. Za efikasnije rezultate, pratite uputstvo za upotrebu određenog hemijskog sredstva i obavezno očistite prljavštinu i ostatke sa površine pre nego što je dezinfikujete.

Čišćenje i dezinfekcija površina koje svi ukućani dodiruju često poput toaleta i kvaka treba da postane navika na nedeljnom nivou. To pored ribanja kupatila podrazumeva i usisavanje tepiha, brisanje podova, pranje i dezinfekciju dečjih igračaka, ali i čišćenje kvaka, slavina i prekidača za svetlo. Upotrebite dezinfekcione maramice ili mikrofiber krpu i proizvod za dezinfekciju.

Redovno menjajte posteljinu

Kako otprilike trećinu svog života provedemo spavajući, čini se kao dovoljan razlog da povedemo više računa o čistoći posteljine. Jastučnice i čaršafe treba menjati jednom nedeljno i prati ih na 40° C. Poželjno je da se na nekoliko meseci operu i jastuci, kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine, bakterija ili prašine.

Higijena dnevne sobe

Daljinski upravljači, tableti i prekidači za svetlo mogu biti savršeno mesto za razmnožavanje virusa prehlade i gripa. Savetuje se redovno čišćenje i dezinfekcija, posebno ako postoje članovi porodice koji su nedavno bili bolesni. Ne zaboravite da obrišete i sve uređaje, uključujući i mobilni telefon koji uglavnom ceo dan držite u rukama.

Čist stan je preduslov za dobro zdravlje i jak imunitet, zbog toga posvetite pažnju higijeni svog životnog prostora. Redovno provetravanje prostorija, brisanje prašine i čišćenje prljavštine sprečiće razvoj klica u kući i omogućiti lagodan i prijatan život bez bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner