Hipotireoza

Štitna žlezda
Štitna žlezda

Usporeni ste, lako se zamarate, kosa vam je oštećena i opada, a nokti krti i listaju se, koža suva, skoro da se ne znojite, teško podnosite hladnoću, dobijate na težini uprkos smanjenom apetitu, osećate se oteklo i naduveno, posebno u predelu lica, osećate nedostatak koncentracije… Ako imate neki od ovih simptoma ili većinu, obratite se endokrinologu, moguće je da patite od hipotireoze tj. nedostatka hormona štitne (tiroidne) žlezde.

 Hipotireoza je bolest koju karakteriše nedostatak ili smanjena proizvodnja tiroidnih hormona. Spada u red naslednih bolesti a najčešće je autoimunog porekla tj. dolazi do stvaranja antitela protiv vlastitih ćelija štitne žlezde. Ćelije se okreću protiv sopstvenog organa, napadaju ga i sledstveno tome, vremenom dolazi do potpune destrukcije žlezdanog tkiva. Žene češće oboljevaju od muškaraca.

Tireostimulišući hormon – TSH

Dijagnoza hipotireoze se postavlja lako. Potrebno je uraditi analizu nivoa hormona u krvi (tireostimulišući hormon – TSH, slobodne frakcije tiroksina i trijodtironina – FT3 I FT4). Merenje nivoa antitela potvrđuje autoimuno poreklo bolesti.

 Terapija je supstituciona, nadoknadom tireoidnih hormona. Lečenje je doživotno, a prognoza dobra. Nadoknadom hormona koji nedostaju, simptomi se povlače i čovek se vraća svakodnevnom životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Copyright Doktor online 2020
Tech Nerd theme designed by FixedWidget