Kako nastaju i kako se leše hemoroidi

hemoroidi

Mnoge osobe imaju problema sa hemoroidima, a da pri tom ne znaju šta je tačno uzrok tome, niti kako da izleče ovu prilično napornu bolest. Dešava se i da mnogi godinama imaju ovih problema, bez pronalaska pravog rešenja. Ukoliko se jave hemoroidi, najbolje je posetiti lekara, koji će konstatovati razlog, način, posledice javljanja, kao i mogućnosti za lečenje.

Hemoroidi predstavljaju krvne sudove koji imaju funkciju u organizmu, ali pod dejstvom pritiska dolazi do zapaljenja i proširivanja, emitovanjem uz bol različitog intenziteta, krvarenje i oticanje analnog otvora. Tada dolazi do hemoroidne bolesti, koja se mora lečiti uporno i pouzdano.

Kada nastaju hemoroidi?

Sam nastanak i uvećavanje hemoroida može da bude prouzrokovan različitim faktorima. Veliki uticaj na pojavu ovih problema ima način života i ishrane. Nepravilnim obrocima, unošenjem suve hrane u većim količinama, može da izazove višednevni zatvor, koji dalje rezultira javljanjem hemoroida. Takođe, njih može da izazove i nepravilnost u ishrani koja dalje izaziva prečestu dijareju. Pražnjenje creva takođe treba da bude opušteno, bez preteranog napinjanja, jer se to negativno odražava na rektum i izaziva hemoroide. Često se javljaju kod trudnica, u poslednja tri meseca pred porođaj, iz razloga što plod pritiska karlične vene, koje se uvećavaju i često pucaju, odnosno krvare. Dugo stajanje u velikoj meri izaziva pritisak venama, što je još jedan od uzroka pojave oticanja rektalnih vena. Faktor kao što je nasledna predispozicija, u pogledu slabijih vena, izaziva mogućnost pojave hemoroidne bolesti i prenošenja sa generacije na generaciju.

Kako se javljaju hemoroidi?

Pojavu hemoroida nije teško razlikovati od nekih drugih problema, s obzirom i na mesto pojave i simptome. Razlika se javlja u pogledu postojanja spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji se javljaju sa spoljašnje strane analnog otvora, uočljivi su i oseća se bol, svrab, otok i peckanje. Unutrašnji se javljaju u rektumu, tačnije njegovom donjem delu, i najčešće se oseti jak bol i javi krvarenje hemoroida. Oni su komplikovaniji, jer krvarenje može biti obilnije, kao i intenzitet boli. Takođe, često dođe do stadijuma ispadanja iz donjeg dela rektuma, pa je potrebno mehaničko vraćanje. U najtežim situacijama, potrebno je izvršiti hirurški zahvat, u slučaju naglog uklještenja, obilnog ispadanja i krvarenja. Savetovanje sa lekarom je obavezno,  kao i odležati u slučaju pojave stadijuma hemoroida višeg nivoa.

Lečenje hemoroida

Proces lečenja hemoroida dosta je trajan, odnosno potrebno je vreme da se ova bolest izleči. Važno je samo ozbiljno shvatiti moguće posledice, i na vreme se obratiti lekaru, kako ne bi došlo do opasnijih efekata po zdravlje ljudi. Prvi koraci lečenja hemoroida uspešno je promena načina ishrane, kao što je unošenje veće količine voća i povrća, i obavezno tečnosti, bez konzumacije jake, kisele, ljute i mnogo začinjene hrane. Pravilni i česti obroci manjeg obima su pola zdravlja.

Kada su u pitanju hemoroidi višeg nivoa složenosti, kao što su unutrašnji, pored promene načina ishrane, savetuje se upotreba određenih lekova, čepića, krema i slično, obavezno po preporuci stručnog lekara. U slučaju da se jave još teži stadijumi hemoroidne bolesti, preporučuje se stavljanje fleksibilnih i savitljivih ligatura u sam koren hemoroida, jer se na taj način isušuje i sam otpada, usled onemogućavanja protoka krvi. Krajnji način lečenja jeste operativni zahvat, koji se preduzima u slučaju da nijedno od pomenutih načina ne daje konkretne rezultate i pomake. U pitanju je operacija koja nije bolna, ne traje dugo i oporavak je brz, naravno u zavisnosti od primenjene metode.

Hemoroidi su česta pojava kod osoba svih starosnih doba. Za uspešno lečenje ključni korak je promena životnih navika, kao i načina ishrane. Za dalje suzbijanje negativnih posledica, korišćenje apotekarskih proizvoda i lekova daje rezultate, isključivo uz konsultovanje sa nadležnim lekarima.

Više o hemoroidi možete saznati u na:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner