Kako probiotici u jogurtu pomažu regulisanju rada digestivnih organa

Uloga digestivnog trakta je veoma važna u varenju hrane i pružanju optimalne energije telu, a sve zahvaljujući pravilno razgrađenim elementima unete hrane. Digestivni trakt služi za apsorbovanje vitamina i minerala i obavlja sve druge radnje koje su neophodne za normalno odvijanje metaboličkih procesa.

Želudac i creva spadaju u najmoćnije imunološke organe, s obzirom na to da sadrže najviše imunih ćelija. Međutim, važnu ulogu imaju i brojne dobre bakterije koje se nalaze u crevima, a koje ljudski organizam štite od onih loših, ali i virusa, gljivica, parazita i drugih toksina koji svakodnevno dospevaju putem hrane i pića u digestivni trakt.

Kao jedan od najvažnijih saveznika imunog sistema i dobrih bakterija u organizmu ističu se probiotici, koji takođe predstavljaju određenu vrstu bakterija.

Šta su probiotici i zbog čega su toliko značajni?

Probiotici predstavljaju žive bakterijske mikroorganizme koji povoljno deluju na ljduski organizam tako što poboljšavaju njegovu crevnu mikrobnu ravnotežu. U te svrhe koriste se samo dobro ispitani sojevi bakterija kao što su: Lactobacillus acidophilus, Lactoccocus lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei i Enterococcus faecium.

Probiotici se nastanjuju duž sistema organa za varenje pre svega, a mogu se pronaći i u urogenitalnom traktu žena, nosnoj šupljini, konjuktivi oka. U širem kontekstu, probioticima se nazivaju svi proizvodi koji sadrže aktivne bakterije čijom primenom se ostvaruje povoljan efekat na organizam.

Prebiotici i njihova važnost za digestivni trakt

Prebiotici nisu živi organizmi već supstance koje ljudski organizam ne razgrađuje i koje podstiču dejstvo probiotika. Najčešće se radi o nedigestivnim ugljenim hidratima iz mleka ili raznih vrsta voća i povrća. Razgradnja tih supstanci počinje tek u debelom crevu pod uticajem bakterija.

Rastvaranjem se stvara propionska, sirćetna i mlečna kiselina, koje snižavaju pH u crevima i tako uništavaju patogene mikroorganizme, a podstiču rast i razvoj normalne crevne flore. Možemo reči da prebiotici zapravo predstavljaju hranu za probiotike i zbog toga su oni jednako važni.

jogurt-casa-konzumiranje

Jogurt kao jedan od osnovnih izvora probiotika

Jogurt je najpoznatiji izvor probiotika odnosno takozvanih “dobrih bakterija” – laktobacilusa i bifidobakterija u ishrani. Probiotici u jogurtu održavaju balans organa za varenje, smanjuju nadimanje i gasove u stomaku, regulišu dijareju i opstipaciju i ostale digestivne probleme, a istraživanja su pokazala da jogurt može olakšati simptome intolerancije na laktozu.

Za digestivni trakt su posebno značajne vrste obogaćene živim kulturama, a kombinacija LA-5 i BB-12 probiotske kulture u jogurtu u velikoj meri pokazuje povoljne efekte na digestivno zdravlje. Probiotski jogurti blagotvorno utiču na opšte stanje organizma i regulišu rad digestivnog trakta, tako što podstiču razvoj dobrih bakterija koje na taj način nadvladavaju one loše.

Kako deluju probiotici iz jogurta?

Loše bakterije znaju da naštete našem organizmu – izazivaju upalna stanja i prouzrokuju slične negativne posledice. S druge strane, dobre bakterije (probiotici) oduvek su bile deo našeg organizma i okruženja i predstavljaju faktor zaštite, koji doprinosi dobrom zdravlju.

Te dobre bakterije često se prirodno nalaze u našem organizmu u određenoj meri. Kada je organizam pod savršenim balansom i ravnotežom – nema potrebe da se one nadoknađuju unosom probiotika. Ipak, u savremenom dobu retki su oni koji mogu da se pohvale uravnoteženim i izbalansiranim zdravljem.

Zato je često neophodno nadoknaditi probiotike njihovim oralnim unosom, a kao što smo već rekli, jedan od najboljih izvora probiotika među namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, svakako je jogurt, a posebno onaj dodatno obogaćen probiotskim kulturama.

Ovo su neke od prednosti upotrebe probiotika iz jogurta:

 • povoljno delovanje na digestivni trakt
 • podsticanje varenja
 • ubrzavanje metabolizma
 • smanjenje nadutosti
 • otklanjanje bola tokom pražnjenja
 • uklanjanje problema sa dijarejom ili zatvorom
 • redukovanje lošeg holesterola
 • dobar uticaj na srce
 • pospešivanje gubitka masnih naslaga
 • olakšava simptome intolerancije na laktozu
 • povoljan uticaj na crevnu floru

Dejstvo probiotika na digestivni trakt od posebnog je značaja za organizam

Digestivni organi su mesto gde se najviše nalazi probiotika koji se staraju o njihovom optimalnom funkcionisanju. Ovako probiotici posredno pozitivno utiču i na čitavo zdravlje i stanje organizma.

Prvenstvena uloga probiotika jeste da pomognu da hrana prođe kroz creva, odnosno potpomognu samo pražnjenje organizma. Zato su probiotici sjajan lek za zatvor, dijareju, stomačni virus ili bilo koji problem koji ukazuje da je reč o nepravilnom funkcionisanju digestivnog trakta.

Nedostatak bakterija, koje su potrebne sistemu za varenje kako bi mogao normalno da funkcioniše, može prouzrokovati smetnje u obavljanju osnovnih funkcija organizma, a tako i nepogodno delovati na druge aspekte zdravlja čitavog organizma.

Zbog toga je važno redovno konzumiranje namirnica koje sadrže probiotike, a kao što smo već naveli, osnovni izvor ovih dobrih bakterija svakako je jogurt. Probiotski obogaćeni jogurti odličan su saveznik svih onih koji imaju problema sa digestivnim organima, ali i onima koji žele preventivno da deluju i zaštite svoj organizam od nepovoljnih uticaja loših bakterija i patogenih organizama koji se unose putem hrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner