Vaginalna ili crevna kandida? Uspešna borba protiv gljivica u tri koraka

kandidaAko sumnjate da Vam se pojavila vaginalna ili crevna kandida, obavezno što pre treba da konsultujete lekara. Ova vrsta gljivica se veoma lako leči, ali ako se kandida zanemari ona se može često vraćati i uzrokovati velike probleme, te je veoma bitno da reagujete blagovremeno.

Kandida se može uspešno izlečiti – i jednom zauvek – i prirodnim načinima, a evo i simptoma koji mogu biti pokazatelji da se kandida pojavila.

Kandida u organizmu – simptomi

Crevna kandida uglavnom se najpre manifestuje nadimanjem i teškim varenjem namirnica. Kandida se može često javljati i kod osoba koje nisu tolerantne na gluten, a koje isto ne znaju te ovaj sastojak koriste u ishrani, i to obilato.

Crevna kandida kao simptome ima i zatvor, dijareju ili hemoroide, ali i psihičke reakcije poput zamora, nesanice, pospanosti, depresije i anksioznosti. Nekada je kandida ovog tipa uzrok i migrena, glavobolja i upala sinusa.

Kandida se može javiti i kao osip u ustima ili na koži, i to najčešće na stopalima.

Da se kandida proširila organizmom, može biti pokazatelj i vaginalna kandida, koja se javlja kao posledica konzumacije antibiotika ili je prenosi seksualni partner. Takođe, vaginalna kandida može biti izazvana i naizgled bezazlenim razlozima, poput nošenja uske i sintetičke odeće i veša, pogotovo ako je imunitet u padu.

Nove navike u ishrani

Kako je kandida često alarm da nešto mora da se menja, treba krenuti od ishrane.

Najpre treba da se proveri tolerancija na gluten, a zatim, kakvi god da su rezultati, da se iz ishrane izbace belo brašno i kvasac, kojima se kandida dodatno hrani.

Isto važi i za sve vrste šećera, bez kojih se neko vreme, a u dogovoru sa lekarom, mora izdržati, kako bi se kandida zauvek eliminisala iz organizma. Tu se pre svega misli na nezdrave, fabričke šećere iz slatkiša, grickalica i brze hrane, ali kako se kandida hrani i fruktozom, treba izbaciti i voće i med.

Dalje, da bi se kandida efikasno izbacila, treba konzumirati maslinovo ulje, beskvasni crni hleb ili pogačice, semenke susama, suncokreta i bundeve, te limun i sojino umesto kravljeg mleka. I kefir je blagotvoran i njime treba zameniti sve mlečne proizvode.

Prirodni preparati protiv kandide

Kandida u crevima uspešno se leči belim lukom, koji svakodnevno treba konzumirati kao salatu.

I crevna i vaginalna i kandida koja se pojavljuje kao kožni osip efikasno se leči uljem divljeg origana, koje treba uzimati pomešano sa maslinovim uljem u razmeri dve kapi na jednu kašiku.

Takođe, čajevi od kantariona i žalfije sprečavaju da se kandida vrati, bilo da se piju ili da se ohlađenim čajevima ispira polni organ.

Ojačavanje imuniteta

Uporna kandida neće se vraćati ako je imuni sistem dovoljno ojačan.

Pored već pomenutog belog luka, u tome će Vam pomoći povrće svih vrsta. Možete ga jesti u salati ili kuvano na pari. Kandida se odlično izbacuje i ako konzumirate grašak.

Jedan od šejkova za jačanje imuniteta koji treba piti ujutru pre jela, a koji takođe efikasno pomaže da se kandida ne vraća, pravi se od nekoliko većih šargarepa sa dodatkom malo limuna i spanaća, svakako, nezaslađen.

1 comment on “Vaginalna ili crevna kandida? Uspešna borba protiv gljivica u tri koraka”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner