Kako uočiti nedostatak vitamina i minerala u organizmu

Biološki vredna hrana

Postoji nekoliko načina pomoću kojih mogu da se ustanove nedostaci ili manjak nekih vitamina i minerala u organizmu. To se najčešće određuje na osnovu uzorka krvi iz laboratorije, ali i na osnovu nekih simptoma koje naš organizam reflektuje na osnovu kojih možemo da pretpostavimo da nešto nije u redu i da se uključila lampica za uzbunu u organizmu.

Kao što je svaki čovek individua za sebe, tako i simptomi nekih nedostataka u organizmu mogu da se razlikuju od osobe do osobe. Ono što je jedino važno je da čim primetite neku promenu u organizmu da se obratite lekaru za savet. On će vas dalje uputiti, ako je potrebno, u laboratoriju i tako na osnovu rezultata laboratorijske analize utvrdi dijagnozu. Često doktori u domovima zdravlja daju samo opšte savete i nerado upućuju u dalja istraživanja nedostataka u organizmu. Od samog pacijenta zavisi dokle će dalje da ide sam kada je reč o merama predostrožnosti i dijagnoze. Naime, pregled krvi u laboratoriji jedan je od načina koji će nas uveriti da je sve u redu i da se lako može rešiti, ako postoji, neki višak ili manjak vitamina i minerala u organizmu.

Telo signalizira nedostatak vitamina i minerala

Kada se u organizmu poremeti ravnoteža, onda se naše telo buni i tako nam stavlja da znanja da nešto ne štima. O čemu se tu radi? Naime, naš organizam reaguje na svaku promenu, bilo da je reč o stresu, padu imuniteta, nepravilnoj ishrani i nezdravom načinu životu. Da je došlo do nekog poremećaja u organizmu nisu nam protrebne razne laboratorije koje će nam to dokazati, već nam to mogu potvrditi simptomi koje nam naš organizam šalje.

Laboratorije mogu samo da nam pokažu šta je problem, dok su simptomi samo reakcija na problem koji se pojavio u našem telu. Šta je sigurnije? Svakako da su laboratorije sigurnije, jer ako nije jedan rezultat odgovarajući kako biste ga dodatno proverili možete slobodno otići u bilo koju drugu privatnu laboratoriju i tražiti na sopstevni inicijativu još jedan pregled. Tako ćete biti potpuno sigurni o čemu se radi.

Posledice

Ukoliko nekoliko dana ne unosite dovoljnu količinu vitamina ili se nezdravo hranite nijedan simptom neće pokazati da ste ugrozili normalno funkcionisanje vašeg organizma. Ali kad se nepravilna ishrana i nezdrav način života ustale tada ćete sigurno napraviti neki belaj u organizmu. Ljudi različito reaguju na vreme u kojem živimo, kao i na ubrzani način života, ali jedino na šta bi trebalo da obrati pažnju jeste da organizam sve trpi. Možda se to ne oseti u ovom trenutku, ali kroz nekoliko godina, to će i te kako postati vidljivo i jasno.

Zato na vreme obratite pažnju na loše navike u ishrani, na signale koje vam telo šalje, kao i na simptome koji mogu biti jasan putokaz ka nekoj promeni u vašem telu. Ako vam ni to nije dovoljno, onda posećujte redovno laboratorije kako biste na vreme otkrili i sasekli u korenu neki manjak ili višak minerala, vitamina i drugih pokazatelja u krvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner