Kontaktna sočiva i moja lična iskustva sa njima

Iznerviran gomilom copy/paste-ovanih, reklamnih i PR tekstova na internetu, kojima je jedini cilj da prodaju kontaktna sočiva, zahvaljujući kojima nije moguće pronaći korisne informacije u vezi sa nošenjem kontaktnih sočiva, iskustva korisnika i sl., reših da napišem ovaj tekst sa svojim ličnim iskustvima.

Kontaktna sočiva nošenje
Kontaktna sočiva nošenje

Evo mojih iskustava: Za početak, važno je da napomenem da sočiva „koristim“ tek dva meseca, a to znači da nisam neki pre-iskusni „konzument“. S druge strane, da imam neka silna iskustva (višegodišnja) verovatno ne bih tragao za informacijama niti bih imao inspiraciju za pisanje ovog članka.

Dakle, i moja, ovde napisana iskustva uzimajte sa rezervom. U gornjem pasusu sam reč „koristim“ svesno stavio pod navodnike iz razloga što ih ne koristim svaki dan – ceo dan već samo sporadično, kad mi se hoće, kad imam potrebu i sl.

S druge strane, i te potrebe su relativno česte tako da sam za ta dva meseca potrošio kutiju sočiva za jednokratnu upotrebu koja je dovoljna za mesec dana.

Kontaktno sočivo

Ideja da, bez naročite potrebe, stavljam strana tela direktno u oči mi je oduvek bila gadna i nedopustiva ali, pomislih, toliki svet čini to isto… na svašta se čovek navikne i sl. I tako, jednoga dana, zakažem pregled kod oframologa u vezi sa nošenjem kontaktnih sočiva. Pregled je, u suštini, isti kao i bilo koji drugi oftamološki pregled osim u delu kad ti stavljaju tzv. probna sočiva. To je relativno neprijatno iskustvo ali da se preživeti. Mnogi drugi lekarski pregledi umeju da budu značajno neprijatniji.

Osećaj kada prvi put imaš sočiva u očima je relativno gadan. Onaj momenat kada te lekar na 20-ak min „izbaci“ iz ordinacije da se „navikneš“ je kombinacija osećaja zadovoljstva zbog uspeha, mučnine zbog neodgovarajuće dioptrije (naravno, stavi ti neku približnu dioptriju koju imaju) i iritacije zbog same činjenice da imaš strano telo u oku.

 

Zašto sam se odlučio za jednodnevna kontaktna sočiva / kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu?

 

Zato što ne mislim da se odričem naočara i što sočiva želim da nosim samo „ad hok“ ali, i ne samo zbog toga… (o ostalim razlozima par redova ispod). Naime, postoje i kontaktna sočiva koja mogu da se nose duži period.

Npr. tri meseca ali njihovo trajanje je ograničeno vremenski a ne brojem korišćenja (stavljanja i vađenja iz očiju) tako da, u mom slučaju, iako inače najskuplja varijanta sa jednokratnim sočivima je u suštini najpovoljnija. Izračunao sam. Jedan par sočiva iliti jedan dan njihovog nošenja košta između 114,00 i 190,00 RSD (u zavisnosti od cene kutijice sočiva tj. proizvođača, radnje u kojoj ih kupuješ i sl.). Činjenicu da imam neznatno različitu dioptriju na oba oka sam ovog puta zanemario. Pošto je razlika mala, koristim istu dioptriju u uba oka. To mi je čak i lekar preporučio (za početak dok ne vidim da li su sočiva za mene ili nisu).

Međutim, moj svet svima je da počnu sa jednodnevnim kontaktnim sočivima iz jednog prostog razloga a to je upravo cena jednog sočiva. Zamislite da izgubite ili oštetite sočivo koje košta nekoliko hiljada dinara a to će se neiskusnom početniku sigurno dogoditi. Ovako, kad samo pomisliš da nešto nije OK, u glavi „rasknjižiš“ 80-ak RSD i otvoriš novu kutijicu sa novim sočivom 🙂

 

Rastvor za kontaktna sočiva
Rastvor za kontaktna sočiva

Početnicima će problem svakako biti i stavljanje i nošenje i skidanje sočiva. Biće neprijatnih iskustava, čak i trauma (što za vas što za oko) ali OK. Navići ćete se (ili možda nećete).

Stavljanje kontaktnih sočiva

Prvi put mi je samostalno stavljanje sočiva trajalo ravno pola sata (možda i više) a prvo sočivo je već bilo žrtvovano (ispalo u lavabo i pod mlazom vode otišlo u kanalizaciju) a sada mi taj proces traje oko 1,5 min a siguran sam da može i brže.

 

Stavljanje kontaktnih sočiva
Stavljanje kontaktnih sočiva

Skidanje kontaktnih sočiva

 

Skidanje kontaktnih sočiva je dosta lakše i brže ali i tu može da bude problema. Jenom sam toliko istraumirao oko da je bilo skroz crveno (prošlo je za dan ili dva – tada nisam koristio kontaktna sočiva).

Jednom sam, ni sam ne znam kako, uspeo da se uštinem za oko i napravim povredu nalik pucanju kapilara (prošlo za 3-4 dana). Dva puta mi se sočivo decentriralo tj. „otišlo“ negde gore ispod kapka.

Prvi put je to bilo poprilično traumatično iskustvo. Otišao sam negde dalje od kuće i u nekom momentu primetio da na jedno oko ne vidim kako treba. To je baš grozan osećaj. Vrativši se, shvatio sam da u oku nema sočiva.

Pomislio sam da je ispalo ali mi nije bilo jasno šta me žulja. Stavio sam novo sočivo ali žuljanje nije prestalo. Tek nakon dosta mučenja sam ga detektovao kako „viri“ gore negde u ćošku, većim delom ispod kapka.

Jedva sam ga, nekako, izvukao. Drugi put je ovaj isti problem bio manje traumatično iskustvo jer sam znao šta je u pitanju. U suštini, sočivo ne može da ispadne iz oka i ne zavaravajte se da vam se to desilo. Potražite ga negde ispod kapka (ne može da ode predaleko jer nema gde). Isto tako, ne može ni samo da „ode“ sa zenice vać sam oba puta to uradio ja nesvesnim trljanjem očiju (često to radim i kad nemam sočiva).

 

Skidanje kontaktnih sočiva
Skidanje kontaktnih sočiva

Da li kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu ipak mogu da se koriste više puta?

Ono što mi nikada nije bilo jasno i što nikada nisam uspeo da odgonetnem je da li jednokratna kontaktna sočiva ipak smem da koristim više puta. Npr. žulja me sočivo, Izvadim ga i šta onda? Isperem slanim rastvorom i vratim ili stavim potpuno novo sočivo?!

Kada sam bio na obuci za stavljanje i skidanje kontaktnih sočiva (to je nešto što je očna kuća dužna da vam obezbedi), lekarka mi je, nakon prvog uspešnog pokušaja stavljanja sočiva („upalilo“ mi je iz prve), predložila da ih sada skinem ali me je upozorila da u tom slučaju moram da bacim kontaktna sočiva. Pošto sam rekao da neću (da ih skidam) ona je rekla da ih ipak skinem pa ponovo stavim 🙂 – znači može!?!

kontaktna-sociva

 

Na kutijici sočiva piše da ih nije potrebno ispirati fiziološkim (slanim) rastvorom ali lekarka mi je savetovala da to ipak radim. Zašto?!?

Nigde na netu nisam našao informaciju da li je neko jednokratna kontaktna sočiva ikada čuvao u kutijici/kasetici za kontaktna sočiva. Ja jesam. Npr. stavim ih ujutru i odem na plažu. Po povratku sa plaže ih skinem jer me peckaju oči (možda i od slane vode) i imam potrebu da se umijem. Tada ih stavim u kaseticu, u sredstvo u kojem se inače čuvaju sočiva ali ne ova jednokratna, i nakon par sati, kad ponovo krenem na plažu, stavim ta ista sočiva koja prethodno isperem u fizioliškom rastvoru. Ovo sam uradio nekoliko puta i (bar mislim) da mi ništa nije bilo. Na internetu nema informacija niti iskustava o ovako nečemu ali eto. Ja sam to uradio.

Nije da se „štekam“ za sto-dvesta dinara ali ni to nije malo a, s druge strane, kada bi svako jednokratna kontaktna sočiva koristio „dvokratno“ ili čak više puta, njihova prodaja bi značajno opala što ne odgovara ni proizvođačima ni prodavcima a lekari su zapravo prodavci tj. zainteresovana strana za prodaju.

Prljavo kontaktno sočivo
Prljavo kontaktno sočivo

To je moja logika. S druge strane, nikada mi nije palo na pamet da sočiva za jednokratnu upotrebu koristim dok se ne pohabaju. Onda nebi bila za jednokratnu upotrebu već bi mi problem rešavala  neka druga sočiva koja se nose duže vreme.

Eto toliko od mene o sočivima.

Voleo bih da neko napiše i svoja iskustva u komentarima ovog članka.

 

Miroslav Bronzić
Miroslav Bronzić

 

 

Miroslav Bronzić je preduzetnik čije polje delovanja su komunikacije: vizuelne, verbalne, veb i video komunikacije – skraćeno VVVV. Kreator i vođa nekoliko biznis projekata od čega je jedan iz oblasti edukacije – Škola knjigovodstva i preduzetništva. Više na sajtu Bronzic.com.

 

 

1 comment on “Kontaktna sočiva i moja lična iskustva sa njima”

  1. Postovani Miroslave, hvala Vam na prenetom licnom iskustvu u vezi sa kontaknim socivima, ima puno zanimljivih i interesantnih tekstova ali malo osoba je iznelo ona prva pocetna iskustva kada pocinjes da ih nosis , ona ona prva 5. dana. Ja cu izneti prva bas prva iskustva. Imam 68 godina
    prvi pregled kod lekara, ushicenje nema naocara, odredjena dioptrija + 1,75 (inace naocare +1.25) gledam brojeve, slova sve vidim, diktorka zakljucije i ja odlazim , kupujem u optici sociva meka za 30 dana. Sutradan ujutru uz pomoc cerkice stavljam sociva, nosim ih pola dana i nije pogled cist, na momente jasno a na duze maglovito, odlazim sutradan kod doktorke i konstatuje novu diioptriju +1.00 , stavlja mi nova sociva i ja vidim odlicno , nosim jedan dan a vec sutradan maltene slicna situacija, pogled malo jasan malo zamagljen. Ne znam vise sta da radim, da li sacekati neko vreme ili reagovati. To je dilema koju imam ? Ako neko ima slicno iskustvo, molim da ga zajedno podelimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner