Lečenje policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja jedan od najučestalijih endrokrinoloških poremećaja koji pogađa 15-20% mlađe ženske populacije, a najčešće se javlja u periodu adolescencije. Značajan  broj ženskih osoba pogođen je i u reproduktivnom dobu. Ovaj sindrom se smatra, pre svega, mutlisistemskim poremećajem jer je često udružen sa insulinskom rezistencijom, koja se direkto povezuje sa pojavom PCOS, hiperlipidemijom i dijabetesom tipa 2, kao direktne posledice. Što znači da su osobe pogođene ovim sindromom u povećanom riziku i od kardivaskularnih oboljenja ( moždanog i srčanog udara ).

Simptomi policističnih jajnika

Ovaj sindrom karakterišu : policističan izgled jajnika ( ispod kore se stvara veliki broj sićušnih šupljina ispunjenih tečnošću, odnosno ciste) koje su pod uticajem smanjenog lučenja FSH ( folikulostimulirajućeg hormona)  pa zbog toga ne sazrevaju, zatim anovulacija ili oligoovulacija ( odsustvo ili retka pojava) kao posledica dejstva hormona, uvećani jajnici što se dokazuje UZ, hiperandrogenizam (povišen nivo muških hormona), amenoreja ( izostanak menstrualnog ciklusa), hronični bol u donjem delu stomaka, hirzutizam ( pojačana maljavost), akne, seboreja, gojaznost što sve vodi ka pojavi poteškoća prilikom začeća ukoliko se ne leči na vreme.

Lečenje

Kao najčešći tip lečenja preporučuje se konvencionalna terapija, odnosno hormonalna i metabolička. Ova terapija ima za cilj regulisanje nivoa hormona koji utiču na ovulaciju, kao što su kontraceptivne pilule sa visokim sadržajem estrogena, zatim Metphormin za regulisanje insulinske rezistencije. Međutim, kako se dugogodišnjom upotrebom pojavljivalo sve više neželjenih efekata, a rezultati su izostajali, započelo se sa uvodjenjem i alternativnog načina lečenja. Brojne studije su pokazale da se sa promenom životnih navika smanjuju simptomi policističnih jajnika.

Značaj promene ishrane I redovna fizička aktivnost

Prvi korak u ublažavanju simptoma PCOS jeste promena navika u ishrani. Potrebno je, pre svega smanjiti unos ugljenih hidrata, što znači izbaciti belo brašno i sve proizvode od belog brašna (hleb, pekarske proizvode), jer će se na taj način insulin vratiti u normalu. Integralne žitarice uzimati u umerenim količinama. Zatim izbaciti šećere i sve derivate šećera (veštački zaslađivači, slatkiši, slatka i gazirana pića), skrobastu hranu. Obogatiti ishranu  sa što više morske i rečne ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, presnim povrćem, dosta svežeg voća. Što manje uzimati prerađenu hranu i masti životinjskog porekla. Potrebno je unositi dosta tečnosti, vode i čajeva, oko 2l dnevno da bi se ubrzala detoksikacija organizma usled oslobađanja viška masti.

Suplementi se mogu uzimati kao jedan bitan deo ishrane jer ublažavaju simptome PCOS.

  • Najpoznatiji je NAC ( N-acetil-cistein) koji ima jako antioksidativno dejstvo. Zatim tu su i kompleksi B vitamina, hrom i cink.
  • Pored promene ishrane, potrebno je baviti se fizičkom aktivnošću, 2-3 puta nedeljno. To uključuje intenzivno vežbanje ( trčanje se pokazalo vrlo efikasnim), redovne šetnje, meditacija, joga i sve ostalo što smanjuje stres.

Fitoterapija – lečenje biljkama i čajevima

Pored medikamentozne terapije i promena načina života, lečenje može biti potpomognuto brojnim čajevima i tinkturama od lekovitog bilja. Savremena istraživanja su pokazala da biljka Sladić ima veoma pozitivno dejstvo na simptome policističnih jajnika tako što smanjuje nivo testosterona, a povećava produkciju kortizola i estrogena.On se može kombinovati sa Božurom koji poboljšava produkciju progesterona. Koriste se u srazmeri 1:1. Zatim,  Neven se u kombinaciji sa hajdučkom travom i koprivom pokazao odličnim u lečenju policističnih jajnika.

  • Čaj se priprema tako što se 200 gr nevena pomeša sa 100 gr koprive i 100 gr hajdučke trave. Potom 5 kašika ove mešavine preliti sa 1l vrele vode, ne kipuće, ostaviti da odstoji 30 min . i konzumirati u toku dana.
  • Čaj od oraha je tkđ. odličan saveznik  u lečenju. Priprema se tako što se iseckaju orasi, stavimo u šerpu i prelijemo sa 3 šolje klučale vode. Kuvati 20 minuta, zatim procediti i piti 3 puta dnevno.
  • Virak ili vrkuta je biljka koja pomaže u brojnim ginekološkim  oboljenjima. Preporučuje se i trudnicama od 3 meseca.
  • Peruanska maka se naziva I peruanski žen šen. Sadrži velike količine aminokiselina, od toga 7 esencijalnih, minerale I vitamine. Bogata je jodom, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem I cinkom. Obiluje vitaminima grupe B, C I E. Blagotvorno deluje na: plodnost, smanjenje simptoma policističnih jajnika, povećanje libida.
  • Čuvarkuća, odosno njeni listovi  se pripremaju tako što se 300gr listova samelje u blenderu i pomeša sa 300gr meda, zatim se stavi u teglu i čuva u frižideru 7 dana. Uzima se 3puta dnevno.

Tu su još i ulje od noćurka i riblje ulje, aloe vera, kantarion, nana, kamilica, macina trava, peruanska maka i još čitava paleta različitih biljaka koje se mogu konzumirati u obliku čajeva ili obloga. Zatim, od tradicionalnih metoda se koriste akupunktura, elektroakupunktura i bioenergetska masaža toplim aromatičnim uljima.

Uprkos svakodnevnim poteškoćama i problemima, pronađite svoj izvor motivacije, opremite se zdravim namirnicama i pozitivnim stavovima i pobedite u svojoj trci za zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Copyright Doktor online 2020
Tech Nerd theme designed by FixedWidget