Najbolje metode tretiranja pelenskog osipa

Da li se slažete sa onom čuvenom narodnom izrekom: malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga? Roditelji veće dece sigurno će se usaglasiti sa ovom konstatacijom, ali, pitajte roditelje malih beba. Naročito one „novopečene“, bez mnogo roditeljskog iskustva. Sigurni smo da će odrično vrteti glavom, ubeđujući vas da je upravo njima najteže.

Šta je to kod malih beba što brine i plaši roditelje, čineći ih nesigurnim? Bebe su male i krhke. Ne umeju da kažu jasno i glasno šta ih boli, šta im smeta, niti šta žele. Bebe svaku komunikaciju ostvaruju kroz plač. Osim toga, bebe su osetljive u svakom smislu, pa roditelji dodatno upadnu u paniku kada se pojavi neki problem, naročito ako se on tiče bebinog zdravlja.

Odmah na početku želimo da vas ohrabrimo: biće sve u redu. Budite pažljivi, slušajte svoje instinkte (jer Vi najbolje poznajete svoju bebu), ne paničite, potražite stručne savete, konsultujte pedijatre ako je potrebno. Jer, ono što sada vi doživljavate, milioni roditelja su doživeli pre vas, bez posledica.

Kad bebina koža zadaje probleme

Koža Vaše bebe je mnogo tanja od kože odraslog čoveka. Isto se sastoji od tri sloja, ali su oni vrlo slabo razvijeni. Upravo zato je osetljiva na uticaj različitih mikroorganizama, kao što su bakterije ili gljivice. Bebina koža nema razvijen lipidni sloj, te je iz tog razloga sklona sušenju, perutanju, što često uplaši roditelje i izaziva probleme. Beba nema moć termoregulacije putem kože kao odrasli ljudi, tj. bebe se ne znoje i ne mogu na taj način da se rashlade.

Ipak, deo kože koji najčešće pravi problem bebi i roditeljima je pelenska regija. Taj deo kože je tokom čitavog dana i noći „zatvoren“ u peleni. Topla i vlažna sredina, kao i obično, pogoduju razvoju gljivica i bakterija, koji su najčešći uzročnici pelenskog osipa kod beba. Pelenski osip ili pelenski dermatitis je česta pojava, naročito tokom prve godine bebinog života. Nema roditelja koji se u praksi nije sreo sa ovom neprijatnom, ali ne i opasnom pojavom.

Kako izgleda pelenski osip?

Pelenski dermatitis ima nekoliko različitih formi pojavljivanja. Obično se najpre javlja crvenilo kože, što je znak izvesnog upalnog procesa. Nekada se završi na crvenilu, peckanju i svrabu, a nekada se nakon nekoliko dana može pojaviti i tačkasti osip, koji ako se ne tretira, može dalje da se komplikuje, tako što puca i inficira se. U nekim slučajevima pelenski dermatitis izazove pojavu hrapave kože, koja je tvrđa nego zdrava koža.

Uzročnici pelenskog osipa su najčešće bakterije i gljivice, koje su prisutne u urinu, stolici, ali i u okolnoj sredini. Jedini način da ga sprečite jeste redovna higijena. 

Redovna higijena je jedina preventiva

Jedina preventiva pelenskog osipa je zaista redovna higijena. Ona najpre podrazumeva dobar izbor pelena, jer od svojstava pelene zavisi i stanje bebine kože. Visoko kvalitetne pelene treba da budu izrađene od najfinije celuloze, da ne sadrže boje, mirise niti losione, jer ove hemijske supstance izazivaju alergijske reakcije i iritiraju kožu, pa mikroorganizmi brže prodiru u nju. 

Pelene treba redovno menjati, prilkom svakog presvlačenja bebu treba temeljno očistiti mlakom vodom i tupferima, pa zatim dobro osušiti kožu pelenske regije. Ako nemate pri ruci vodu, preporučujemo vlažne maramice na bazi vode, takođe bez boja i mirisa.

Dobro očišćenu i osušenu kožu potom treba namazati zaštitnom kremom, najbolje onom na prirodnoj bazi, bez parabena i drugih alergena, jer krema predstavlja fizičku barijeru između pelene i bebine kože.

A šta ako se pelenski osip ipak javi?

Kod blažih oblika pelenskog osipa, koji se obično javlja u formi crvenila, nije potreban nikakav poseban medicinski tretman. Dovoljno je pojačati higijenu, što češće menjati pelene, naročito kada beba ima stolicu, zatim prilikom svakog menjanja pelene oprati bebu mlakom vodom i blagom kupkom, pa dobro prosušiti kožu. Pustite bebu što duže možete da bude bez pelena, da koža „diše“, te da se i na taj način upalni proces smiri. Sledeći ova uputstva, pelenski osip bi trebalo da se sanira za nekoliko dana.

Ponekad se stanje kože može pogoršati, promene na koži mogu da se upale i inficiraju. Beba tada postaje razdražljiva, plačljiva, uzemirena, ne može da spava. Da situacija ne bi izmakla Vašoj kontroli, u takvim okolnostima treba da potražite savet pedijatra ili čak dermatologa (ako pedijatar proceni da je neophodno).

Pedijatra konsultujte u slučajevima da primetite da su se promene na bebinoj koži zagnojile, zatim ako bebi poraste telesna temperatura, ili ako primetite otečene limfne čvorove u preponskoj regiji (koji su znak ozbiljnije infekcije ili upalnog procesa). Još jedna situacija kada neizostavno treba da posetite lekara jeste kada osip počne da se širi po telu, van pelenske regije, pa zahvati noge ili ruke, takođe i stomačić.

Pedijatar će Vam prepisati adekvatnu terapiju (antibiotke ili antimikotike), ili Vas, u težim slučajevima, uputiti kod dermatologa. U svakom slučaju, treba istaći da se pelenski osip leči, nekada može da potraje, da bude dosadan ili da se ponavlja, ali, zapravo, nije naročito opasan za bebu.

1 comment on “Najbolje metode tretiranja pelenskog osipa”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner