Navikavanje na nošu – najvažniji saveti

Navikavanje na nošu
Navikavanje na nošu

Navikavanje na nošu je proces obuke malog deteta da koristi nošu ili šolju pri mokrenju i defekaciji. Nekada su naše bake i pre prve godine stavljale decu na nošu, ali danas je starosna granica značajno pomerena zbog komfora jednokratnih pelena, i stava da prerano navikavanje može biti štetno za psihološki razvoj deteta. Vreme koje je najpogodnije za navikavanje deteta na korišćenje noše, kako smatraju današnji stručnjaci je između jedne i tri godina. Većina dece će prvo naučiti kako da vrši veliku nuždu, tj. da kontroliše pražnjenje creva pre nego mokrenje iz bešike. Dečaci nešto kasnije usvajaju ovu veštinu od devojčica.

U procesu privikavanja na nošu jako je važna saradnja između deteta i roditelja ili negovatelja, a takođe mora postojati određena doslednost kod roditelja. Važno je ostati pozitivan, čak i kod neuspeha koji se ponavljaju i uvek koristiti nagradu umesto kazne svaki put kad dođe do uspeha. Ne treba kažnjavati dete jer će ga to obeshrabiti, i uliti mu strah i odbojnost prema noši, već se ceo proces mora detetu tako približiti da bude prijatan. Može biti od koristi gledanje crtanih filmova ili slika beba koje koriste nošu, kupovina lutke koja takođe ima svoju nošu ili posmatranje starijeg brata ili sestre kako bez problema obavljaju ovaj zadatak. Možemo takođe detetu pustiti pesmice koje voli, odnosno koje ga umiruju i ceo ovaj proces čine prijatnijim. Podstičite dete rečima da će i ono biti veliko kad nauči da piški i kaki u nošu. Takođe, roditelji mogu i sopstvenim primerom da motivišu dete, govoreći mu kako i oni to rade u “velikoj noši”. Nekada dete ima potrebu da se osami i na neki način sakrije dok vrši veliku nuždu, pa u ovim situacijama nije loše dete staviti u neki skriveni kutak u sobi.

Za odvikavanje je neophodna kako detetova fizička, tako i psihička spremnost. Ne postoji nešto kao što je savršeno vreme za navikavanje, treba osluškivati dete i proceniti kada je ono spremno. Postoji određeni broj znakova na osnovu kojih ćete znati kada je pravo vreme:

– svesno je kad mokri ili kad mu je prljava pelena
– dete vam govori kad mokri ili kaki
– period između dva mokrenja je najmanje sat vremena
– dete zna kada će piškiti i govori vam o tome unapred


Ne treba upoređivati decu i takmičiti se sa ostalim roditeljima, jer je svako dete drugačije, a tako i njegov razvoj. Detetu je malo više vremena potrebno da nauči da ostane suvo tokom noći. Dešavaće se povremeno i nakon navikavanja na nošu da se dete ponekad upiški, npr. nekada u toku noći, kada je uzbuđeno, uznemireno i sl.

Što je dete spremnije, lakše i brže će biti navikavanje. Kada krenete previše rano, morate biti pripremljeni na verovatno duži i malo zahtevniji poduhvat.Važno je napomenuti da se ništa ne može postići na silu i da ne možete naterati vaše dete da odbaci pelene. Ako je dete i najmanje uznemireno ovom idejom, neće biti u mogućnosti da je koristi. Vremenom će sami da pokažu zainteresovanost, i nekada je potrebo sačekati još par meseci pre nego pokušate ponovo. Pre nego krenete u ceo postupak, treba detetu neko vreme govoriti o noši, objasniti mu da je i druga deca koriste, odvesti ga u kupovinu da samo odabere nošu ili gaćice koje će nositi. Lakše je krenuti za vreme leta, kada je dete i onako razgolićeno i kada treba manje vremena da se opran veš osuši.

Neka noša bude tamo gde dete može da je vidi. Ako dete prazni creva svakog dana u isto vreme, sklonite pelenu i predlažite detetu da koristi nošu. Kad dete stavite na nošu, ako je dete samo sedelo i nije završilo nuždu, sklonite ga sa noše i ne pridajte tome mnogo značaja, tj. nemojte ga nikako grditi da ne bi bilo uznemireno i zabrinuto. Najverovatnije će naredni put biti uspešan. Dete će i samo biti oduševljeno ukoliko uspe, a vi ga možete pohvaliti, samo vodite računa da i u tome ne preterate. Sitne nagrade su od koristi posle uspeha, možete lepiti neke sličice u album ili na frižider ili raditi nešto slično što voli. Slatkiši kao nagrada nisu dobro rešenje.


Finansijske uštede na pampersima, odnosno nekom drugom brendu pelena nećemo razmatrati, al svakako u ovim kriznim vremenima čine dodatno rasterećenje kućnog budžeta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Copyright Doktor online 2020
Tech Nerd theme designed by FixedWidget