Sticky

Nivoi dopamina, prolaktina i serotonina

Zaljubljenost jednako dopamin u teluVariranje nivoa dopamina i prolaktina percipiramo kao orgazam. Oba dovode do različitog ponašanja i emocionalnih simptoma, koji, mogu da nastanu tokom naredne dve nedelje. Tokom ovog vremena, ponašanje može da se promeni na gore.

Orgazam je fluktuirajući dopaminski obrazac, posebno pad, zapravo podstiče zavisnosti razne vrste. Ljudi pokušavaju da koriste veštačka sredstva za manipulaciju, „lečenje“ svojih dopamin nivoa. Nizak dopamin (ili smanjena osetljivost na njega) je u osnovi svih žudnji, bez obzira da li je neko zavisnik ili ne. Želimo naš dopamin nazad na normalu, kako bi se osećali „dobro“.


Nivoi dopamina ( ili promena osetljivosti na dopamin)

Višak Nedostatak Normalno
Zavisnost Zavisnost Zdravo vezivanje
Anksioznost Depresija Osećanje dobrobiti, zadovoljstva
Prinudne radnje Anhedonija–nema zadovoljstva, svet deluje bez boja Zadovoljstvo, nagrada u ostvarivanju zadataka
Seksualni fetiši Nedostatak ambicije i nagona Zdrav libido
Seksualna zavisnost Nesposobnost za ljubav Dobra osećanja prema drugima
Nezdravo rizikovanje Nizak libido Motivisanost
Kockanje Erektilna disfunkcija Zdravo rizikovanje
Kompulzivne aktivnosti Nema kajanja u vezi sa ličnim ponašanjem “Sound choice”
Agresija ADHD ili ADD Realna očekivanja
Psihoze Socijalni anksiozni poremećaj Roditelj/dete vezivanje
Šizofrenija Poremećaj spavanja, „nemirne noge” “Zadovoljstvo” u malim stvarima

 

Simptomi udruženi sa viškom prolaktina

Žene Muškarci
Gubitak libida Gubitak libida
Promene raspoloženja/depresija Promene raspoloženja/depresija
NepriJateljstvo, anksioznost Impotencija
Glavobolja Glavobolja
Znaci povećanog nivoa testosterona Smanjen nivo testosterona

I neki drugi feromoni koji ljubav i zaljubljenost, se mogu objasniti hemijskim promenama u mozgu. Na primer, kada se zaljubimo skloni smo da dosta vremena provedemo u intenzivnom maštanju o voljenoj osobi, često razmišljajući po stoti put šta se sve desilo u vezi sa voljenom osobom tokom dana. Misli se same nameću, teško ih je odagnati i usresrediti se na nešto drugo. Ovaj fenomen ljubavi se objašnjava time što pojačana aktivnost navedenih supstanci dovodi do eksperimentalno potvrđenog sniženja nivoa serotonina, a to se manifestuje, kao i kod opsesivno-kompulzivne neuroze, prisustvom nametljivih misli koje se iznova javljaju i teško ih je odstraniti.

Biosinteza serotonina se odvija u dve faze, najpre dolazi do hidro­ksi­lacije triptofana pod dejstvom triptofan hidroksilaze u 5-hidroksitriptofan. Ovaj proces uključuje molekularni kiseonik i prisustvo tetrahidrobiopterina, koji u ovom procesu prelazi u dihidrobiopterin koji se dalje regeneriše dihidro­biopterin reduktazom analogno pri hidroksilaciji fenilalanina. Dekarbo­ksilacijom 5-hidroksitriptofana pod dejstvom 5-hidroksitriptofan dekarboksilaze (B6) dolazi do formiranja serotonina. Serotonin je važan tkivni hormon koji izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova, povećava tonus glatke muskulature creva, a u CNS-u ima ulogu u neurotransmisiji, deluje stimulativno na funkciju CNS-a, obezbeđujući zdravo funkcionisanje krvnog sistema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner