Osteoporoza – bolest žena u menopauzi

Osteoporoza
Osteoporoza

U osteoporozi dolazi do gubitka koštane mase, kosti postaju krhke i sklone frakturi (prelomu). Reč je o tihoj bolesti jer ne postoje karakteristični i jasni simptomi već se bolest najčešće otkriva u već poodmaklom stadijumu, pojavom preloma usled minimalnog opterećenja. Ovo se dešava jer osteoblasti, zaduženi za izgradnju kosti više nisu u stanju da prate razgradnju koju vrše osteoklasti i obnove kost. Kako se ovo stanje dešava najčešće u starijem životnom dobu, to je mogućnost zarastanja preloma jako otežana, a operacija nekada kontraindikovana, i dolazi do invaliditeta.

Žena je zaštićena u reroduktivnom periodu; a nakon ovog perioda naglo se smanjuje količina hormona estrogena, kosti postaju šupljikave i njihova gustina opada. Veruje se da svaka četvrta žena u postmenopauzi boluje od ove bolesti, međutim retko je toga i svesna.

Čest je slučaj da bolest bude otkrivena tek nakon preloma, najčešće onih kostiju koje trpe najjači pritisak, a to su kosti kuka ili ručnog zgloba. Česte su i mikrofrakture kostiju kičme te dolazi do smanjenja visine i deformacije kičmenog stuba, i sledstvene pogrbljenosti odnosno kifoze. Žene sklonije osteoporozi su one koje su rano ušle u menopauzu, one kojima su iz nekog razloga odstranjeni jajnici pre 40-te godine, kao i one koje nisu rađale.


Muškarci ređe oboljevaju, verovatno jer su njihove kosti generalno deblje, teže i jače, bolest je kod njih zastupljena tek sa nekih 20% u odnosu na žensku populaciju i javlja se u starijem životnom dobu. Ovde je više reč o senilnoj osteoporozi, jer se u oba pola, oko 70 -te godine resorpcija kalcijuma smanjuje.

Dijagnoza se postavlja metodom merenja gustine kostiju, koštanom denzitometrijom. Za jug Srbije ovaj aparat dostupan je jedino u Niškoj banji.

Osnovu terapije prerdstavlja fizikalna medicina, kao i određena grupa lekova koji dovode do zaustavljanja progresije bolesti.

Prevencija se sastoji u svakodnevnom unosu dovoljne kolicine Ca, najbolje kroz mleko i mlečne proizvode, kao i unošenjem dovoljne količine vitamina D, posebno u zimskim mesecima kada je čovekova izloženost sunčevim zracima minimalna.

Faktori rizika koji utiču na pojavu ili ranije obolevanje su pušenje, konzumiranje velikih količina alkohola, anoreksija ili smanjena telesna težina, fizička neaktivnost, duga upotreba određenih grupa lekova (npr.kortikosteroida), duža imobilizacija, nasleđe. Do osteoporoze mogu dovesti i bolesti koje umanjuju resorpciju Ca, kao što su Kušingov sindrom, oboljenje bubrega, štitne žlezde itd.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner