Rak jetre

Najčešći uzrok raka jetre
Najčešći uzrok raka jetre

Naša jetra je veoma dobroćudan organ koji lako oprašta naše manje grehove… Ali ako se jave alarmni signali jetre koja se s pravom smatra stanicom za prečišćavanje organizma moraju biti znak za uzbunu i odlazak lekaru. Jetru ugrožavaju velike količine alkohola i masti koje čovek unosi u organizam, ali i virusi hepatitisa.

Svi ovi faktori mogu dovesti i do raka jetre koji postaje sve češće oboljenje na našim prostorima. Naravno postoje i drugi faktori kao što je genetsko nasleđe gde ne možemo ništa da promenimo. Rana dijagnostika, kao i kod svakog tumora značajno povećava šanse za izlečenje.Veoma je povoljno što rak jetre za razliku od drugih tumora veoma retko daje metsataze.

Sta možemo danas da preduzmemo protiv raka jetre?

Najuspešniji način još uvek je operativno odstranjivanje tumora – karcinoma ćelija jetre. Zračenje i ciljani lekovi za uništavanje malignih ćelija su manje efikasni. U slučajevima kada se hirurškim putem ne može dohvatiti tumor, moguće je pokušati sa izglađivanjem tumora pomoću hemoembolizacije: pomoću katetera se lekovi protiv raka ubrizgavaju direktno u tumor čime se onemogućava dotok krvi do kanceroznog mesta.


Kakvu ulogu igra genska terapija?

Naučnici su razvili jedan metod uništavanja raka jetre pomoću genetički izmenjenih virusa prehlade: virusi se koriste kao jedna vrsta prevoznika. Oni transportuju lekove protiv raka direktno u tumor jetre, razaraju ga, a pri tome ne oštećuju okolno zdravo tkivo. Do sada je to funkcionisalo samo pri eksperimentima sa životinjama Još uvek nije poznato da li će to i u kojoj meru funkcionisati kod ljudi i kakva nusdejstva će se javiti.

Da li se na bazi analize krvi može otkriti postojanje raka jetre?

Tek od određene veličine tumora stvaraju se u krvi takozvani tumormarkeri, signalizatori koje stvaraju ćelije raka i koji lekaru ukazuju na postojanje zloćudnog tumora u telu pacijenta. A da li se radi o raku jetre, konstatovaće se novim testom: ukoliko se u krvi pojavi određen oblik poznatog tumor markera alfa-1 fetopreoteina, znači da se radi o raku jetre. Test se koristi kao prevencija kod pacijenata koji boluju od žutice i ciroze jetre.

Jedno vreme se pričalo da kontrastna sredstva koja se koriste pri rentgenskim pregledima mogu da izazovu rak jetre. Da li je to istina?

Samo u izuzetnim slučajevima. Poznato je da se kontrastno sredstvo za rentgenske preglede – torotrast – taložilo u jetri i ometalo normalan ciklus ćelija, tako da je dolazilo do stvaranja primarnog karcinoma kod 10 do 20 procenata pacijenata, ali taj preparat se danas više ne koristi.

Zašto se, kada je rak jetre u pitanju, dugo vremena ne javlja nikakav bol?

U samom tkivu jetre nema nervnih vlakana, već samo u njenoj kapsuli. Tek kada se ona promeni, usled proširenog zapaljenja ili kada srce više ne ispumpava dovoljno krvi iz jetre, dolazi do bola koji je posledica zatezanja kapsule jetre. Zbog toga, čak i laki bolovi ukazuju na teško oštećenje jetre.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner