Saveti kako da regulišete visok krvni pritisak

kulture istoka se posebno bave disanjem

Kada god se javi neka bolest, mi prirodno želimo da se reši što brže i što lakše. Retko kada pomislimo na situacije koje su se dešavale pre i koje su upravo dovele do toga da se i kod nas javi bolest. Ne vodimo računa o sebi, o svom zdravlju, ne vodimo računa o svojim istinskim potrebama, već se trudimo da zadovoljimo neke druge interese, tuđe interese ili imamo neke ciljeve, koji se teško osvajaju, pa na tom putu izgubimo sebe.

Kada već imate dijagnozu visokog krvnog pritiska, onda je definitivno vreme da nešto preduzmete. Postoji nekoliko jednostavnih, a efikasnih načina kako da regulišete visok krvni pritisak, bez da pijete određene lekove.

Joga kao saveznik

Joga je zaista nešto posebno. Joga nije klasična fizička aktivnost. Ona je pre svega način života. Jogu morate da osetite, da je proživite, da je shvatite na pravi način. Samo tako će vam ona i pomoći da se rešite i visokog krvnog pritiska. Joga će zaista biti vaš saveznik, ne samo kada je u pitanju visok krvni pritisak, nego kada su u pitanju i druge stvari, bolesti, ali i mir u srcu, koji vam je i te kako potreban.

Trening je inače nešto što prija svima, baš svima. Međutim, ono što je jako važno da napomenemo, ljudi obično odustanu od treninga posle prvog časa, jer misle da to nije za njih, da oni to ne mogu da izdrže. Samo morate da pronađete pravu vrstu treninga, koja odgovara vašem temperamentu i stanju vašeg organizma, i zaista ćete sebi postaviti pitanje kako ste do sada živeli bez treninga. Pored toga što vas joga u nekom segmentu može dobro oznojiti, pored toga što vam pomaže da se oslobodite stresa, joga vam upravo pomaže i da svoj pritisak dovedete u normalu.

Kroz ceo taj proces vi postajete snažniji, jači, bolji, a bolest koja vas je mučila lagano nestaje i povlači se. Tako da joga može da bude vaš dobar prijatelj i saveznik u borbi protiv krvnog pritiska. Stres, zbog kojeg nekada i nastaje visok krvni pritisak, će nestati, a  sa njim i ostali problemi koje je on prouzrokovao.

Obavezno sveže voće i povrće

Teško je promeniti način ishrane, ali kada vas neko upozori da vaše stanje može da se pogorša i da visok krvni pritisak nosi sa sobom različitre rizike, onda shvatate koliko je zapravo važno da promenite ishranu.

To neće biti teško, jer to radite zbog zdravlja isključivo. Vrlo je važno da, ukoliko imate visok krvni pritisak, jedete što više svežeg povrća i voća. Obično se preporučuje paradajz, banane, grašak, dinje, pasulj. Pomorandže takođe mogu da budu jako dobre za lečenje. Zato, bacite se na ove namirnice ili izdvojte one koje najviše volite da jedete, pa onda obratite pažnju kada ih jedete i u kojim količinama.

Smanjite unos kafe, a povećajte unos čaja

Kofein može da poveća hipertenziju. To ste možda do sada nekada i osetili. Naime, mogla je da vam se desi situacija da popijete kafu, a onda da srce krene da vam preskače, da lupa jače i da osetite jednostavno neke ne tako prijatne promene.

Ove promene oseća većina ljudi, ali ipak ne odstaje od kafe. Ipak, kada odlučite da želite da pobedite visok krvni prisak, onda morate malo da smanjite unos kafe, a probajte da povećate unos čajeva, koji mogu da vam pomognu da prevazićete težak period.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner