Šta je giht

Giht

Kada se u našem organizmu poveća količina tj. nivo mokraćne kiseline, koja ne napušta naš organizam kako bi trebalo, onda dolazi upalnih procesa, oteklina, zapaljenja zgloba pre svega.

To je bolest poznata pod nazivom giht.

Važno je da znate – svi imamo mokraćnu kiselinu u krvi i kada je ona u normalnim, referentnim vrednostima onda je sve u redu i nema nikakvih problema. Međutim, problem nastaje kada se njeno prisustvo, odnosno količina poveća iznad granica dozvoljenih vrednosti. Povišene vrednosti dovode do upale zglobova, do problema sa bubrezima i slično.

Ko najčešće oboleva od gihta?

Može se reći da su muškarci ti koji najčešće dobijaju giht. I uglavnom se radi o muškarcima koji su stariji od 40 godina. Žene takođe pate od ove bolesti, ali u znatno manjem procentu. Žene uglavnom dobijaju giht u menopauzi. Najčešće, oni koji preteruju u hrani i piću su izloženi riziku da dobiju giht.

Giht je u istoriji poznat pod nazivom “bolest kraljeva”, a smatra se da je ovaj naziv dobio jer su upravo kraljevi obolevali od ove bolesti zbog preterivanja u hrani i piću i ostalim hedonističkim zadovoljstvima. Tako da, gojazne osobe, zatim osobe koje imaju poremećaj nivoa šećera u krvi, kao i osobe koje imaju visok krvni pritisak, često imaju problem i sa gihtom.

A sve ove bolesti povezane su sa nezdravim načinom života i lošom ishranom. Takođe, neki lekovi mogu da prouzrokuju pojačano stvaranje mokraćne kiseline, a isti negativan efekat ima i alkohol, a posebno crno vino i pivo. Važno je da izbegavate alkohol, kako zbog gihta, tako i zbog drugih mogućih negativnih posedica na vaše zdravlje.

Kada prestaje bol?

Ovo je glavno pitanje svih obolelih od gihta koji se nalaze u agoniji zbog bolova. Naime, giht može da se smiri i bol može da prestane kroz nekoliko dana od trenutka javljanja. Kada se giht smiri i bol prestane, ne ostaju posledice u vidu nekog povremenog bola ili vidnih promena na bolnom mestu.

Međutim, giht se može ponovo javiti, a samim tim će se opet javiti i bol i moramo da vas upozorimo da kada se javi ponovo onda će verovatno biti jači. Bol možete (i trebalo bi) ublažiti lekovima, zato je važno da se obratite lekaru koji će vam dati adekvatnu terapiju. Nemojte uzimati lekove na svoju ruku.

Da li se giht vraća?

Da, kada se jednom javi giht, najverovatnije će se vratiti ponovo. Postoje izuzeci od ovog pravila, što u mnogome zavisi od vašeg odnosa prema zdravlju. Pre svega je važno da znate, odnosno da pokušate da nađete uzrok, što nekada može da bude teško. Ukoliko vam se javi giht i vi ga ne lečite, nego istrpite malo bolove i pustite da sam od sebe prođe, i pri tom ništa ne promenite od svojih navika koje su možda i dovele do njegovog nastanka, vrlo je verovatno da će se javiti opet.

I samo da naglasimo još jednom, velike su šanse da će svakog sledećeg puta intenzitet bola biti jači, a giht će napasti možda i neke druge zglobove na vašem telu. Zato, važno je da slušate instrukcije svog lekara, da uzimate terapiju i da naravno prilagodite ishranu. Tako značajno smanjujete šanse da će se bolni giht vratiti i da će prouzrokovati neke ozbiljnije posledice i bolove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Popunite *

Copyright Doktor online 2022
Tech Nerd theme designed by FixedWidget