Dva osnovna koraka u prevenciji protiv karcinoma debelog creva

Jedna od bolesti koje se sve češće javljaju kako u svetu, tako i kod nas, te se nažalost završava onim najgorim, smrtnim ishodom, jeste i karcinom debelog creva. Međutim, karcinom debelog creva je u većini slučajeva uspešno izlečiv, a najvažnije u svemu jeste da se rano otkrije, odnosno, da bude u početnoj fazi kako bi se lečenje sprovelo odmah i kako bi imalo stopostotnu uspešnost. Baš ta činjenica koja govori o uspešnom lečenju karcinoma debelog creva kada se otkrije u početnoj fazi, donosi potrebu da se govori o samoj prevenciji, kako prevenciji da ne dođe do stvaranja loših ćelija, tako i prevencije koja utiče na rano otkrivanje bolesti. Sama prevencija ide u nekoliko različitih smerova, svakog dana se može uraditi nešto dobro što će pozitivno uticati na vaš organizam, ali posebno su bitna dva, reklo bi se osnovna koraka.

Kolonoskopski pregled

Kada se govori o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma debelog creva, veliku ulogu u svemu igra kolonoskopija. Endoskopski pregled ili kolnoskopija, predstavlja pregled kojim se kroz video kameru gleda celokupna unutrašnjost debelog creva i završnog dela tankog creva kako bi se utvrdilo da li postoje neke promene zbog kojih je potrebno da se rade detaljnije analize u smeru otkrivanja karcinoma. Najpre, kolnoskopija se radi po preporuci lekara ukoliko postoje određeni simptomi kao što je sveža krv u stolici, izrazito tamna stolica, hronična dijareja ili hronični zatvor, bol u stomaku i slično. Osim toga, kolnoskopija se radi zarad utvrđivanja postojanja polipa, te zbog biospije, odnosno uzimanja isečka neke nastale promene kako bi se utvrdilo da li se radi o karcinomu ili nečemu drugom. Kada se pomene  kolonoskopja priprema za ovaj pregled je podrazumeva pražnjenje creva pre uz pomoć lekovai nije dozvoljeno unošenje švrste hrane 24 sata pre pregleda.

Sam kolnoskopski pregled nije previše zahtevan, niti bolan, posebno što se radi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Iako ne postoji bol, kod lokalne anestezije se javlja određeni neprijatni osećaj tokom izvođenja kolnoskopije, zbog čega se sve više preporučuje kratka opšta anestezija. Pregled traje od 30 do 45 minuta, nakon čega ne postoje nikakave smetnje za normalno funkcionisanje, osim oporavka od anestezije. Kolnoskop je cev koja na vrhu ima video kameru, kojom se snima unutrašnjost creva. Najvažnija činjenica jeste to da je kolnoskopija najbolja u prevenciji, ali i ranom otkrivanju karcinoma debelog creva, nakon čega je njegovo lečenje u većini slučajeva sasvim uspešno.

Zdrav način života

Kada se dalje govori o prevenciji protiv karcinoma debelog creva, postoji mnogo stavki koje bi trebalo ispoštovati i pratiti. Međutim, najvažniji u svemu jeste sam način života jedne osobe. Najpre, zdrave navike kao što su svakodnevne fizičke aktivnosti, poput šetnje, laganog trčanja, neopterećenog treniranja, unošenje dovoljne količine vode, zdrav san, od velikog je značaja za celokupno zdravlje, kao i za prevenciju karcinoma, kako debelog creva, tako i kod svih ostalih organa što predstavlja najbolji prirodni način prevencije.

Uz sve to, veoma je važan način ishrane kod pojedinca. Kao i kod većine bolesti i stanja organizma, ono što se preporučuje jeste konzumiranje što više svežeg voća i povrća, koje je sezonsko, što više unošenje hrane koja je sirova, odnosno termički neobrađena, kako bi svi vitamini i minerali, ali i antioksidansi dospeli neoštećeni u organizam. Savetuje se izbegavanje crvenog mesa, prezačinjene hrane, hrane koja je izrazito masna, slana, ljuta i kisela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner