Sticky

Gojaznost kod dece: faktori rizika i komplikacije

Gojaznost je ozbiljno zdravstveno stanje koje je osim odraslih pogađa i decu i adolescente. Nažalost, sve češće se kod gojazne dece dijagnostikuje niz zdravstvenih stanja koja su se ranije javljala gotovo isključivo kod odraslih osoba. 

Neke od komplikacija vezanih za gojaznost mogu se ispoljiti odmah, ali i kasnije, u starijoj životnoj dobi. Pre svega, tu se misli na koronarne bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, dijabetes, masnu jetru, ali isto tako kod mnogih pacijenata javljaju se i društveni i emocionalni problemi. Zato je jako važno ozbiljno shvatiti posledice koje kod mališana može izazvati gojaznosti i uložiti trud da se ona prevenira.  

Faktori rizika od pojave gojaznosti su brojni baš kao i posledice ovog stanja. Šta je uzrok prekomernoj težini, kako prepoznati gojaznost kod dece i boriti se protiv nje – pročitajte u tekstu koji je pred vama.

Kako prepoznati gojaznost i kada posetiti pedijatra? 

Prvo što roditelji treba da imaju na umu je da nisu sva deca koja imaju više kilograma u odnosu na svoje vršnjake gojazna. Jednostavno mogu biti krupnija jer im je takva genetika ili su počeli ranije da se razvijaju od svojih vršnjaka. To znači da se može dogoditi da roditelji pogreše ako samo na osnovu izgleda zaključite da je vaše dete gojazno. 

Indeks telesne mase (BMI) jeste opšteprihvaćena mera koja nam sa sigurnošću može pokazati da li je dete gojazno. Pedijatar takođe može koristiti i druge metode koji daju odgovor na pitanje da li dete ima problema sa prekomernom težinom, poput grafikona rasta.

Zabrinuti ste da vaše dete ima previše kilograma? U tom slučaju najbolje je da što pre porazgovarate sa pedijatrom. On će uzeti u obzir rast deteta, porodičnu genetiku i indeks telesne mase i na osnovu tih parametara utvrditi da li je u pitanju gojaznost. Ukoliko se dete žali i na bolove u grudima, otežano disanje ili ako se lako zamara, pedijatar će predložiti i specijalistički pregled kardiologa. 

U slučaju da vam je potreban dečiji kardiolog u Nišu, možete zakazati pregled za svoje dete u pedijatrijskoj ordinaciji Aja Medika. Preglede možete zakazati i u drugim ordinacijama u svakom većem gradu u Srbiji. Važno je da reagujete brzo. Ne zanemarujte simptome bolesti čiji je uzočnik gojaznost, već odmah potražite mišljenje i pomoć lekara!  

Faktori rizika 

Životni stil, odnosno premalo aktivnosti i previše kalorija su svakako glavni faktori koji doprinose gojaznosti kod dece. Pored njih, tu su i genetski i hormonski faktori. Nije redak ni slučaj gde je udruženo više faktora, čime se značajno povećava rizik da dete postane gojazno.

Ishrana kao glavni faktor rizika

Redovno konzumiranje visokokaloričnih, nezdravih namirnica poput brze hrane sa kioska, peciva ili grickalica najkraći je put koji vodi u gojaznost deteta. Sva ova hrana sadrži previše kalorija, nezdravih masti i ugljenih hidrata. Dnevne potrebe deteta su često znatno manje od broja kalorija koje unese u samo jednom obroku. Slatkiši, dezerti i gazirana pića takođe mogu biti uzrok debljanja, a sve je više dokaza da su i prirodni sokovi sa šećerom uzrok gojaznosti. Pa ako vaše dete ima problem sa viškom kilograma, da bi smršalo ne činite grešku dozvoljavajući mu da se nezdravo hrani.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Deca koja nisu dovoljno fizički aktivna češće dobijaju na težini jer jednostavno ne troše dovoljno energije i ne sagorevaju dovoljan broj kalorija koje unesu u organizam tokom dana. Previše vremena provode sedeći ili ležeći, igrajući video igrice, gledajući u mobilne telefone ili TV, što je razvojem modernih tehnologija postao ogroman problem i pravi okidač za nagli porast broja gojazne dece u svetu. 

Osim toga, ne treba zanemariti ni činjenicu da se na televiziji i na društvenim mrežama često vrte reklame koje propagiraju nezdravu hranu. 

Nasledni faktor

Ukoliko neki član detetove porodice već ima problem sa prekomernom težinom, onda je i kod deteta povećan rizik od gojaznosti. Još ako pored genetskog potencijala dete konzumira visokokaloričnu hranu, rizik raste. Nasledni faktor zajedno sa kaloričnom i nezdravom hranom i nedovoljnom aktivnošću gotovo bez izuzetka vodi u gojaznost.

Psihološki i socio-ekonomski faktor

Lični stres, stres izazvan porodičnim odnosima ili zdravstvenim stanjem nekog od članova porodice još jedan je od faktora koji povećavaju rizik od gojaznosti kod dece. Što su deca starija taj rizik može biti izraženiji. U stresnim situacijama neka deca se često prejedaju jer u tome vide najlakši način da se nose sa problemima i emocijama. Tada počinju da se debljaju.

Socio-ekonomski faktori takođe mogu uticati na gojaznost kod dece. U sredinama gde nema dovoljno svesti o zdravoj ishrani i gde se kupuje nezdrava, često jeftinija hrana, sigurno je da je i rizik od gojaznosti povećan.  

Komplikacije izazvane gojaznošću

Gojaznost kod dece može izazvati brojne zdravstvene komplikacije. One mogu biti fizičke prirode, poput bolova u zglobovima ili problema sa disanjem i srcem, ali isto tako mogu biti i emocionalnog karaktera. Neka deca postaju depresivna ili povučena u sebe usled omalovažavanja i zadirkivanja od strane vršnjaka. U svakom slučaju, bilo da je reč o fizičkom ili mentalnom zdravlju, sve ovo treba shvatiti veoma ozbiljno.

Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima direktna su posledica prekomerne težine, odnosno pritiska koje zglobovi trpe. Zglobovi dece su još uvek nedovoljno razvijeni i ne mogu da podnesu veću količinu opterećenja od normalne telesne težine. Osim zglobova, prevelika težina ugrožava i kukove, kičmeni stub, kolena i leđa. 

Dijabeter tipa 2

Gojaznost i sedalni način života povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. Ovaj tip dijabetesa se najčešće javlja kod starijih osoba, nešto ređe kod ljudi u srednjim godinama. Međutim, sve je više mladih, pa i dece koja oboljevanju od ove hronične bolesti. Osim genetskih predispozicija, jedan od glavnih uzročnika dijabetesa 2 kod dece je upravo gojaznost. 

Rano dijagnostikovanje i lečenje može u mnogome doprineti da se dete dobro nosi sa dijabetesom.

Visok holesterol, krvni pritisak i srčana oboljenja

Loša i nezdrava ishrana, posebno takozvanom brzom hranom, može dovesti do toga da kod gojaznog deteta skoči nivo lošeg holesterola u krvi, a neka deca čak imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. Nije mali ni broj dece kod koje su ova dva stanja udružena. 

To dalje može doprineti stvaranju plaka (mešavina masti, kalcijuma, holesterola i ćelijskog otpada) na zidovima arterija, sužavanja i stvrdnjavanja krvnih sudova. U kasnijim godinama života to znači povećani rizik od srčanog ili moždanog udara, dva teška i životno ugrožavajuća zdravstvena stanja.

Problemi sa disanjem

Astma se javlja usled osetljivosti organizma na respiratorne alergene i to najčešće u najranijem uzrastu. Međutim, statistički gledano, astma je daleko zastupljenija kod dece koja imaju problem sa viškom kilograma. Kod gojazne dece je takođe povećana verovatnoća od opstruktivne apneje u snu, potencijalno veoma opasan poremećaj povremenog prekida disanja tokom sna. 

Nealkoholna masna jetra

Ovo je jedini od poremećaja koje smo naveli a da obično ne daje nikakve simptome. Jednostavno se usled nepravilne ishrane, stresa i drugih faktora rizika skupljaju masne naslage na jetri, što otežava rad ovog jako važnog organa. Ovo stanje, ako je dugotrajno, može dovesti do stvaranja cisti i oštećna jetre.

Društvene i emocionalne komplikacije

Najzad,  gojaznost može izazvati i društvene i emocionalne probleme kod dece. Deca koja su gojazna često su predmet podsmeha, zadirkivanja ili čak maltretiranja od strane svojih vršnjaka. Takvi odnosi dovode do gubitka samopoštovanja i povećanog rizika od depresije ili anksioznosti. 

Gojaznost kod dece je postao ozbiljan društveni problem podjednako izražen u svim, pre svega razvijenim zemljama sveta. Brojni su faktori rizika koji mogu izazvati gojaznost ali su isto tako brojne i posledice, odnosno komplikacije sa kojima se deca mogu suočiti. Zato je najvažnija prevencija. Tu veliku ulogu imaju roditelji, koji treba da budu dobar primer svojoj deci. Ali i da postave granice.

Ograničite deci grickalice i nezdravu masnu hranu a ponudite im zdrave obroke, bogate esencijalnim nutrijentima, vitaminima i mineralima nepohodnim za pravilan rast i razvoj. Ne dozvolite im da budu lenji, motivišite ih da budu fizički aktivni i da se bave nekim sportom, i naravno naučite ih da na vreme idu na spavanje kako bi imalo dovoljno vremena za kvalitetan san. To znači da u svom krevetu budue idu do 22 sata ili ranije, ako su u pitanju manja deca, i da spavaju barem 10 sati dnevno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner