Evo zašto kamen u bubregu izaziva porođajne bolove

Kamen u bubregu nastaje od minerala i soli, koje se prirodno nalaze u mokraći, i mogu biti različite veličine, pa tako razlikujemo pesak i kamen u bubregu. Ovo je česta bolest, a više pogađa muškarce od žena. Kod velikih kamenaca, karakteristična je bol jakog intenziteta koja, prema nekim svedočenjima, liči na porođajne bolove.

Zašto se formira kamen u bubregu?

Kada je u mokraći visoka koncentracija kalcijuma, fosfora, cistina, mokraćne kiseline… može da dođe do hemijske reakcije koja dovodi do njihove kristalizacije. U najvećem broju slučajeva (više od 80 odsto), kamenac je izgrađen od soli kalcijuma.

Više kristala se međusobno povezuje i nastaje kamen, koji je obično veličine, između zrnca soli i graška. Kada je kamenac manji od 5mm, govorimo o pesku u bubregu, a ako je veći, o kamenu. Mogu biti glatki i okruglasti, ili nepravilnog oblika, braon ili žute boje.

U svakom slučaju kamen u bubregu izaziva jake bolove koji onemogućavaju svakodnevne aktivnosti.

Faktori koji povećavaju šansu za nastanak bolesti

 • Kada je neko ranije imao problema, moguće je ponovljeno stvaranje kamena u bubregu (verovatnoća je 80 odsto).
 • Nasleđe – ako je neko u porodici imao kamen u bubregu, raste šansa da se to desi i kod srodnika.
 • Ishrana i dehidratacija – bubrezi postaju opterećeni kada jedete jako posoljenu hranu, bogatu proteinima i vlaknima. Rizik raste još više, ako se uz to, u organizam ne unosi dovoljno tečnosti.
 • Gojaznost – istraživanja su pokazala da gojazne osobe češće imaju problema sa kamenom u bubregu.
 • Oboljenja koja utiču na metabolizam vode i kalcijuma.

Bol koju čovek teško može da zamisli dok je ne iskusi

Kada su manji kamenčići u pitanju, znaci bolesti ne moraju da se jave, sve dok kamen ne krene iz bubrega, kroz mokraćovod do bešike. Što je kamenac manji, bol je podnošljivija i sami možete da izbacite kamen. Kod većih kamenaca potrebna je intervencija urologa, radiologa i interniste nefrologa.

Koji se sve simptomi javljaju?

 • Renalna kolika – jak, probadajuć bol u donjem delu leđa i sa strane, koji se širi ka donjem delu stomaka i preponama. Ove je jedan od najjačih bolova koje čovek može da doživi, a oni koji su ga iskusili, doživljaj opisuju kao porođajne bolove ili probadanje nožem u slabinu. Bol se javlja u naletima, traje nekoliko minuta, prolazi i ponovo se javlja.
 • Otežano mokrenje – potreba za mokrenjem, mnogo češće nego što je to uobičajeno. Bol i peckanje prilikom mokrenja.
 • Hematurija – označava prisustvo sveže krvi u mokraći, crvene ili smeđe boje. Čak iako krv ne može da se vidi golim okom, laboratorijskim pregledom moguće je utvrditi da li postoji neko mikro krvarenje. Uočavanje krvi u urinu nije uvek opasno, ali se svakako ne treba čekati, bolje je odmah se javiti lekaru.
 • Visoka temperatura – obično preko 38 stepeni, u slučajevima kada se razvije infekcija.
 • Mučnina i povraćanje

Kako izbaciti kamen i pesak?

Kao narodni lek, često se preporučuje uzimanje izrendanog korena rena. Takođe, pominje se uzimanje soka od nara ili limuna, ujutru na prazan stomak, kako bi se usporio rast kamena i sprečilo nastajanje novih.

Kod manjih kamenaca, lekari obično savetuju unošenje što više tečnosti, dva do tri litara vode na dan. Dobra je Prolom voda, zbog toga što sadrži silicijum, pomaže razgrađivanje kamenca i olakšava njegovo izbacivanje.

Pomaže i laganija fizička aktivnost, kao što je šetnja, penjanje uz stepenice ili vožnja bicikla. Tuširanje mlakom vodom, i stavljanje toplog peškira na slabinski deo leđa, može trenutno da olakša tegobe.

Od lekova se uzimaju analgetici, koji smanjuju stres izazvan renalnom kolikom i olakšavaju napor da se kamen izbaci (na primer diklofenak ili ibuprofen). Po potrebi se koriste spazmolitici (buscopan), a ako postoji naznaka infekcije, moguće je da će lekar uključiti i neki antibiotik.

Ako se ne izbaci spontano, kamen može da se zaglavi u mokraćnom kanalu, izazove infekciju i niz drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je neophodno potražiti pomoć lekara, koji uz pomoć ultrazvuka, mikrobioloških i biohemijskih analiza i CT skenera postavlja dijagnozu i određuje terapiju.

Lečenje zavisi od veličine i lokacije kamena. Kada kamen ne može samostalno da se izbaci, posebno kada je veći od 10mm, primenjuje se:

 • Klasična operacija
 • Endoskopski zahvat (uretroskopija)
 • Litotripsija udarnim talasima
 • Perkutana nefrolitotomija

U saradnji sa Stetoskopom, najvećem medicinskom portalu u regionu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Miloš Đošić

1 comment on “Evo zašto kamen u bubregu izaziva porođajne bolove”

 1. Poštovani, pre pet dana krenuli su jaki bolovi u desnom delu leđa i desnom delu stomaka. Imao sam pekanje pri mokrenju i mokrio sam svakih pet minuta, temperatura…. U toku 24 sata, bio sam u tri različite ustanove i tako su mi vadili tri puta krv (uključujući i analizu urina), tri ultrazvuka, tri rengena… Tek poslednja ustanova je uspela da pronađe kamenčić od 5mm u bubrežnom kanalu. Mene više ne pecka, ne boli nešto značajno, pijem do litar i po čajeva )eventualno dva litra jer veću dozu ne mogu da izdržim), prolom vode, idem redovno u toalet, ali ne vidim da je kamnečić prošao. Koliko je potrebno da se ovaj kamenčić izbaci? Hvala na odgovoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner