Najčešće komplikacije nakon operacije vena

operacija vena

U današnjem vremenu operacija vena može da se vrši na različite načine. Od klasičnog načina odstranjivanja oštećenih delova vena i podvezivanjem iza kolena ili kod prepona, do inovativnijih bezbolnih i jednostavnih metoda. Savremeni načini su upotreba svetlosnog i toplotnog lasera,  radio talasa, i najnovija – upotreba vodene pare.

Bez obzira koji je način preporučen pacijentu, operacija vena nosi sa sobom neke postoperativne rizike i probleme, koji se često javljaju. U nastavku teksta navodimo neke od komplikacija koje nosi period oporavka nakon što se sprovede operacija vena.

Pojava otoka, crvenila i bola

Operacija vena može da bude bolna, ukoliko se radi na klasičan način, iglama, sajlama i slično. Ukoliko se radi laserom, talasima ili vodenom parom, onda su ti postoperativni bolovi značajno manji. Ukoliko dođe do bola, lekar prepisuje antibiotik. Pojava otoka takođe je vrlo česta, posebno u prvih desetak dana oporavka, oko mesta gde je operacija vena izvršena. Otok je često praćen crvenim pečatima, što je takođe povezano sa hlađenjem rane i javlja se tokom oporavka. Uzrok otoka je ozleda limfnih žlezda.  Važno je samo blagovremeno konsultovati se sa lekarom, čisto da ne bi došlo do nekih većih komplikacija u prvim danima nakon što je izvršena operacija vena.

Pojava tromba – krvnog ugruška

Operacija vena vrši se zbog problema sa proširenim venskim delovima. Trombovi su česta pojava nakon i sprovođenja drugih operativnih zahvata, a razlog je naglo razređivanje, pa zgrušavanje krvi, čiji je protok nakon intervencije mnogo sporiji. Da bi se operacija vena što bezbolnije završila, obično se daju lekovi za razređivanje krvi nekoliko dana pre zahvata. Tada se krv postepeno vraća u prirodnu gustinu, pa je manja verovatnoća pojave tromba. Krvni ugrušak nije velika komplikacija, ukoliko se otkrije i odmah razlog i mesto pojave.

Pojava krvarenja

Operacija vena ukoliko se obavlja bez lasera, češće kao komplikaciju u periodu oporavka ima pojavu spoljašnjeg ili unutrašnjeg krvarenja. Razlog je što je ovaj zahvat dosta složeniji, koriste se igle i sajle, izvlače, odnosno „čupaju“ oštećeni delovi vena. Ukoliko do toga dođe, obavezan je odlazak kod doktora, posebno ako su rane ušivane, imaju ožiljke i slično. Ne treba nikako praviti nagle pokrete i poželjno je nositi elastične dugačke čarape bar u prvih desetak dana oporavka.

Oštećenje nerava oko rane

Oštećenje nerava javlja se u okolnom delu rane, gde je operacija vena izvršena. Može da bude posledica i anestezije, pa dolazi do povremenog trnjenja noge, gubljenja osećaja i kočenja. Uzrok pored anestezije, takođe je i sama operacija vena po sebi nelagodna. Ti nervi se vremenom regenerišu, pa je nakon protoka ključnih dana oporavka važno biti dosta fizički aktivan, ali ujedno čuvati se naglih pokreta, utopljavati se dobro, posebno predeo rane i koristiti prema preporuci lekara, određene preparate.

Pojava ožiljaka i estetskih nesavršenosti

Ukoliko se operacija vena ne izvodi laserski, već tradicionalnom metodom, javljaju se trajni ožiljci. Razlog tome jeste postupak, u kome se izvlače oštećene vene, odstranjuju, i ostale podvezuju u predelu oko prepona i iza kolena. Nikako se ne preporučuje operacija vena na obe noge istovremeno, posebno zbog oporavka. Pojava ožiljka je prirodan tok takvog zahvata, pa je moguće pored toga da se jave neke druge estetske nesavršenosti kože: promena boje, podlivi, iritacija i slično. U tom slučaju doktor specijalista daje recepte za upotrebu određenih lekova, masti i drugih farmaceutskih proizvoda, kako bi se tragovi umanjili.

Operacija vena kao i svaka druga operacija je zahvat koji može da ostavi određene posledice. Važno je samo uočiti ih i reagovati na vreme. Komplikacije mogu da budu manjeg ili većeg intenziteta, ali važno je znati da svaka hirurška intervencija zahteva određen period oporavka i nelagodnosti, ali trajno poboljšava stanje organizma.

2 comments on “Najčešće komplikacije nakon operacije vena”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner