Pet signala da je vreme za analizu krvi

Uzimanje krvi

Laboratorije u svetu, kao i kod nas, pronalaze načine da inoviraju i osavremenjavaju svoj rad, sprovodeći detaljne analize krvi i drugih materija dobijajući više desetina parametara zdravlja. Istražuju se različiti uzroci tegoba i nelagodnosti koje se javljaju kod čoveka i pronalaze načini za poboljšanje krvne slike i vitalnih funkcija.

Međutim, iako su danas prisutna različita ispitivanja krvi, ljudi u strahu od ishoda rezultata, često odlažu posetu laboratorije i proveru zdravstvenog stanja. Mnogi su u stanju da dugo ignorišu jasne znakove da je vreme da posete lekara, ispruže ruku, zatvore oči i pretrpe peckanje tanke igle nekoliko sekundi, upravo zbog strepnje i pitanja da li postoji neki ozbiljniji problem. Upravo zbog toga, predstavićemo osnovne promene koje signaliziraju da je vreme da proverite krvnu sliku.

Ubrzano zamaranje

Ukoliko primećujete da znatno manje koraka možete da napravite poredeći sa prethodnim periodom, otežano dišete, nemate kondiciju i često imate osećaj da gubite snagu – to su prvi znaci da treba da posetite doktora, odnosno neku od rasprostranjenih laboratorija širom grada.

Ovi simptomi ukazuju da postoji mogućnost da ste malokrvni i da treba da povedete računa o načinu ishrane i životnim navikama, kao i da unosite vitamin C i gvožđe, kako biste nadoknadili hemoglobin i na taj način i eritrocite.

Nepravilan rad srca

Pored konstantnog zamaranja, jedan od značajnih simptoma poremećaja krvne slike jeste i ubrzan rad srca. Obavljate svakodnevne aktivnosti, niste pod izraženim stresom i primećujete da vam je puls viši nego obično, to je takođe znak da je analiza krvi neophodna.

Ukoliko se simptom zanemari, može da dođe do začepljenja krvnih sudova, a zatim i infarkta. Proverom nivoa krvnih zrnaca, šećera, hemoglobina, trombocita i drugih pokazatelja imaćete jasan uvid u stanje krvotoka i eventualne dalje korake u stabilizaciji rada srca i suzbijanju tahikardije. Konzumiranjem jaja, ribe, spanaća, crvenog mesa, susama i luka, obogatiće se ishrana neophodnim vitaminima i mineralima i stabilizati organizam.

Konstantna glavobolja i povremena vrtoglavica

 

Naglo ste ustali i primetili ste da imate vrtoglavicu gotovo svaki put kada odjednom promenite položaj glave i uz to, glavobolje su naporne i česte – ovo su jasni znaci da vam je potrebno ispitivanje krvi, jer se navedeni simptomi javljaju prilikom stanja anemije, što dokazuju najprestižnije laboratorije. U oba slučaja potrebno je ishranu obogatiti prirodnim, organskim namirnicama bogatim gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, zatim vitaminima, antioksidansima i sličnim materijama.

Bledilo u licu

Primećujete da nemate prirodnu boju lica, iako ste odmorni i naspavani. Ovo je znak da postoji mogućnost da se javlja malokrvnost, posebno ako primećujete da vam je ten neprirodno svetle boje, a ujedno imate i neke od prethodno navedenih simptoma.

Konzumiranjem zdravih namirnica, posebno crvenog voća i povrća, kao što je nar, aronija, borovnica, cvekla i paradajz omogućava se unos i razlaganje gvožđa i vraćanje prirodne boje licu uz paralelno pročišćavanje krvnih sudova.

Gubitak apetita

Siguran znak da treba da krenete put laboratorije je trajniji osećaj gubljenja apetita. Akcenat se stavlja na osobe koje sprovode dijete, posebno bez konsultacija sa doktorom, pa nepravilnom ishranom izazivaju ovaj, i niz drugih simptoma koji ukazuju na lošu krvnu sliku. Negativni efekti ovakve ishrane mogu biti dalekosežni i ostaviti trajne posledice po organizam. U ovom slučaju, potrebno je unositi namirnice koje imaju malo kalorija, dosta vode i gvožđa.

Tako na primer, umesto slatkiša bolje je uzeti kašičicu meda, sušeno voće ili prirodni voćni džem, kako bi se održao nivo šećera na prirodan način, bez negativnih efekata na kilograme i fizički izgled.

Ovo su ključni simptomi problema sa krvnom slikom, koje nikako ne treba zanemariti. Prilikom primećivanja jednog od znakova, pametno je uraditi analizu krvi. Savremene laboratorije omogućavaju niz korisnih ispitivanja, na osnovu kojih će se uspostaviti dijagnoza i ustanoviti neophodan pravac delovanja u cilju pravovremenog suzbijanja negativnih efekata malokrvnosti i niza drugih lakših i težih oboljenja, ali i preventivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner