Simptomi koji ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi

Uzimanje krvi

Na samom početku, veoma je bitno odvojiti određene stvari i činjenice kada je holesterol u pitanju. Holesterol ili masnoća u krvi, nešto je što svaka osoba ima i poseduje, te kao takva učestvuje i neodvojiv je deo važnih procesa u organizmu, kao što je stvaranje membrane ćelija i drugih.

Razlike između HDL i LDL holesterola

Uz to, postoje dve vrste holesterola, a to su dobar, odnosno HDL holesterol i LDL, loš holesterol, a oba se uvek nalaze u organizmu. Iako se naziva lošim, LDL je potreban u izgradnji membrane ćelija, njihovog održavanja, te se njegove loše strane uviđaju tek u momentima kada se njegov nivo povećava, kada se loš holesterol nagomilava u krvnim sudovima, kapilarima i arterijama, kada dolazi do zakrčenja, ometanja protoka krvi, zadebljanja zidova krvnih sudova, što dovodi kasnije do drugih zdravstvenih problema, a onda i do ozbiljnih stanja koja najčešće stavljaju ljudski život na visok rizik.

Za razliku od njega, dobar holestrol se vezuje za loš, te ga uklanja sa zidova krvnih sudova i šalje dalje kroz organizam, onemogućavajući njegovo gomilanje, zbog čega se i naziva dobrim. Najvažnije u svemu jeste održavati balans među njima, a kod retkih slučajeva se nalazi i viši nivo dobrog od lošeg holesterola.

Da biste uvideli pravo stanje stvari potrebno je da uradite krvnu sliku, odnosno lipidogram, koji će ukazati na nivo kako LDL-a, tako i HDL-a. No, gledanje samo dobrog i lošeg holesterola nije potpuno, jer se ne stiče prava slika stanja, ali postoje i određeni simptomi koji vas mogu uputiti na potrebu da proverite niihov nivo u krvi.

Simptomi povišenog nivoa lošeg holesterola

Bitno je da znate da je jedino lipidogram relevantan u određivanju nivoa holesterola u krvi, kako dobrog, tako i lošeg. Međutim, postoje određeni, fizički sipmtomi koji ukazuju na povišen loš holesterol. Često umeju da se pojave skupine sitnog masnog tkiva koje su žućkaste boje, a koje se javljaju najčešće na kapcima, ali se mogu videti i na drugim delovima tela, a nazivaju se ksantelazme. Zato, ukoliko tako nešto uvidite, potrebno je da proverite krvnu sliku.

Osim provere nivoa lošeg holesterola, potrebno je da uradite i nivo dobrog. Često se pri prvom pogledu uvidi povišen sveukupni holesterol, ali to ne mora da znači ništa više, jer se dešava i da dobar holesterol bude povišen u odnosu na loši. No, osim njega, bitno je da se proveri i stanje triglicerida u krvi, što daje već sveukupniju sliku opšteg stanja organizma.

Samo povišen loš holesterol u organizmu ne predstavlja veoma veliki problem, međutim, ukoliko je povećan nivo LDL-a praćen i hipertenzijom, odnosno, uvećanim krvnim pritiskom, dijabetesom ili nekim drugim zdravstvenim stanjima, lekarska nega i nadzor su preko potrebni, kako bi se dalja oštećenja zaustavila, te kako bi se popravilo trenutno stanje, koje bi nevođenjem pravilne brige moglo da dovede do komplikacija koje utiču na nastajanje srčanih i moždanih udara.

Najveći uzročnik nastanka visokog nivoa lošeg holesterola jeste ishrana, brojne namirnice koje su bogate same po sebi lošim mastima, ali uz ishranu, veliki problem nastaje i kada ne postoji nešto veće kretanje osobe, te kada fizička aktivnost, njen bilo koji oblik, ne postoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner