ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA I KAKO SE LEČI? OSNOVNE INFORMACIJE

Uzimanje krvi

Ukoliko ste dobili informaciju da ste zaraženi heliko bakterijom, ne treba odmah da paničite, već treba da imate u vidu da je čak 50% svetske populacije zaraženo ovom bakterijom. Naravno da može da bude opasna, ali samo ako se ne leči, ako se ostavi da stvara probleme i ako se problemi koje ona izaziva ignorišu. Zato, ne smete ignorisati simptome, ne smete ignorisati postojanje heliko bakterije, već morate da se posvetite svom zdravlju, koje treba da vam bude na prvom mestu.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA?

Najjednostavnije rečeno, heliko bakterije su bakterije koje se nalaze u stomaku. Ova bakterija je tek relativno skoro otkrivena, jer je dugo bilo veoma teško otkriti njeno prisustvi. Ona je uspevala da preživi u veoma teškim uslovima. Heliko bakterija nastaje u želucu. Ona vrlo lako može da opstane u kiseloj sredini, što je fascinantno, a postoji i dobar razlog za to. Naime, heliko bakterija ima mogućnost da se zaštiti od te kiseline i može da se kreće po želucu, kao i da veoma dugo boravi u takvom okruženju. Međutim, ta bakterija ipak nije bezazlena i to što ostaje tu, samo znači da pravi problem onome ko je ima. Uzrokuje različite bolesti, između ostalog i čir na želuzu, kao i na jednjaku i na dvanaestopalačnom crevu. Opasna je, jer naučnici tvrda da može da izazove i karcinom, pre svega želuca.

KOJI SU SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE?

Kao i kod mnogih drugih bolesti simptomi mogu da izostanu, i da se jave tek kada je situacija jako ozbiljna. Ovde su ugrožena grupa pušači i alkoholičari, ali i oni koji vode jako loš način života, pre svega se misli na one koji se jako loše hrane i ne kreću se, odnosno ne treniraju niti malo, već većinu svog dana provode sedeći. Međutim, postoje i oni momenti kada se javljaju određeni simtomi koji mogu da ukažu na postojanje helikobakterije. Neki od simptoma helikobakterije koji se javljaju kod pacijenta su povraćanje, kao i mučnina. Međutim, ovi simptomi uopšte ne moraju da ukazuju na to da neko ima heliko bakteriju. Dakle, ako su ovi simptomi praćeni simptomima poput bola u želucu ili možda crevima tj. stomaku, ako pacijent oseća neku vrstu težine u želucu, ima čest osećaj sitosti, nadimanje, često se javlja i gorušica, a može da se javi i proliv, kao i neprijatan osećaj u gornjem delu stomaka, onda je vrlo moguće da pacijent ima heliko bakteriju.

KAKO SE LEČI?

Heliko bakteriju bi trebalo da lečite samo uz konsultacije sa vašim doktorom. Dakle, primena antibiotika je ključna, a koji tačno antibiotici i koja doza će vam biti potrebna zavisi od toga u kojem je stadijumu vaša bolest, odnosno koliko je već štete bakterija napravila. Međutim, ne koriste se uvek antibiotici i zato morate kroz proces izlečenja da prođete sa doktorom. Nekada je za lečenje heliko bakterije neophodna promena načina života, odnosno životnog stila. Uređenjem životnog stila ne samo da ćete se rešiti heliko bakterije, već možete da rešite i mnoge druge probleme i da se osećate mnogo bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner