6 znakova da ne pijete dovoljno vode

voda-u-čaši

Kada bi ljudi bili svesni posledica koje izaziva nedovoljno konzumiranje vode, odmah bi pohitali da to isprave. Naš se organizam većinski sastoji od vode i zato je potrebno da je non-stop pijemo i održavamo na odgovarajućem nivou.

Ako nemate naviku da često pijete vodu, postoje mnoge mobilne aplikacije koji su tu da vas podsete. Tek kada ih uključimo, shvatimo u stvari koliko grešimo. Kada ne unosimo dovoljno vode u organizam, posledice su vidljive – trpi naše zdravlje, ali i lepota. Postoje neki uobičajeni simptomi koji će vam pokazati da negde u konzumaciji vode grešite. Ima i onih koje na početku i ne prepoznajemo kao simptome nedostatka vode.

Zato ćemo se u ovom tekstu osvrnuti upravo na njih i pokazati kako je voda deo preventive svake bolesti i mnogo važnija nego što ste mislili. Pročitajte.

Česte prehlade

Ako vam se čini da i pored konstantne brige o sebi nijedan grip ne može da vas zaobiđe, to znači da vam je slab imunitet. A razlog za slab imunitet može se naći upravo u tome što ne pijemo dovoljno vode.

Dovoljan unos vode podrazumeva češće mokrenje. Čestim mokrenjem iz tela izbacujemo celokupan višak toksina. Kada pijemo dosta vode, mokraća je bleda i slabijeg mirisa. Suprotno je kada ne pijemo dovoljno vode i to je jedan od glavnih pokazatelja dehidriranosti. Čestim mokrenjem se iz organizma otklanjaju bakterije i nataloženi otrovi, i samim tim se ne narušava imunitet. Međutim, bez obzira na to koliko se vi zdravo hranite, ako se ne hidrirate, ni creva neće raditi kako treba. A to je još jedan od segmenata dobrog imuniteta.

Pogotovo ako pijete suplemente u vidu vitamina i minerala koji su u tabletama, potrebno je da ih zalivate sa dosta vode, kako bi oni imali odgovarajući uticaj na organizam. Tako ćete smanjiti to često razboljevanje.

Neispavanost

Sigurno vam se nekada dogodilo da, iako spavate dovoljno, osećate tromost tela i umor. Ne znate šta je tome uzrok, a osećate se veoma loše. Verovali ili ne, uzrok tome može biti nedostatak vode. Medicinari objašnjavaju da, kada nema dovoljno vode u telu, zgrušnjava se krv. Zbog toga se pravi pritisak na srce, koje usled toga, ne može da isporuči kiseonik ni hranljive materije organima.

To je uzrok tromosti tela, koje nije sposobno za obavljanje nekih osnovnih funkcija. Telo tada ima pojačanu potrebu za snom. Kada je hidrirano, telo je osveženo i u boljoj kondiciji. Zato je potrebno da, ako ste tromi, spori, umorni i osećate se neispavano, povedete računa o tome da li pijete dovoljno vode.

Neka od loših psihičkih stanja, kao što su anksioznost ili depresija mogu se izroditi iz ovog osećaja neispavanosti. Zato, ako vas muči neka od pomenutih stvari, flašicu u ruke i podsećajte sebe da redovno treba piti vodu. Premda, dehidratacija može biti glavni problem sa kojim se borite, obratite se lekaru za stručni savet i otkrijete šta izaziva tegobe koje osećate.

Loš zadah

Mnogi veruju da je uzrok lošeg zadaha to što su nam pokvareni zubi ili nešto sa želucem nije u redu. To je uistinu tačno, najčešći razlog za loš dah jesu upravo ovi problemi. Međutim, malo se zna o tome da želudac i želudačna kiselina, da bi pravilno funkcionisali, u stvari moraju dnevno da se napajaju dovoljnom količinom vode. Da, upravo tako. To uopšte ne mora da znači da postoji neka bolest, već da ne koristimo na pravi način kapacitete svog tela. Da li to može prerasti u bolest? Verovatno, ako dugo traje.

Pomenuli smo i zube, odnosno, usnu duplju. Najveća količina bakterija tela se upravo nalazi u našim ustima. Zubi zato i moraju da se peru redovno, jer su u opasnosti zbog svega navedenog. Ako pijete dovoljnu količinu vode i ako redovno „ispirate” usnu šupljinu, velika je verovatnoća da će i zubima biti bolje. Uz, naravno, redovno pranje.

Samim tim, kad spirate bakterije iz usta, oslobodićete se lošeg daha. Dakle, voda, njena redovna konzumacija vam apsolutno u tome može pomoći. Kada imate loš dah, preporučuje se da krenete upravo od pitanja „Da li pijem dovoljno vode?”Ako odgovor nije potvrdan, znate šta vam je činiti.

Beživotna kosa

Verujemo da ovo nije jedna od prvih stvari na koju bi neko pomislio kada je nedovoljan unos vode u pitanju. Suvu i slamastu kosu povezujemo najčešće sa neadekvatnom negom ili sa nedostatkom nekog vitamina.

Međutim, voda i te kako može biti uzrok lošeg izgleda naše kose. Pre svega, tu je suvoća vlasi. Ona je svojstvena krajevima. Ispucale krajeve spašava serum, ali je važan i dovoljan unos vode. Neka od istraživanja govore da je nedostatak vode jedan od ključnih razloga sušenja kose.

Iako mi to najviše promećujemo na krajevima, suvoća se može ogledati i na koži glave. Kontradiktorno, ali ako je koža glave suva, onda je kosa u korenu često masna. Na prvi pogled nikada ne bismo rekli da to ima veze sa vodom, ali može biti tako. Ćelije kože glave za pravilno funkcionisanje traže dovoljnu količinu vode i, ako je nema, to se može odraziti i na gustinu kose. Pojačano opadanje ili nedovoljan rast nove kose, mogu biti posledica lošeg rada ćelija. A na njih poprilično utiče to što nemaju dovoljnu količinu vode u sebi.

Ne kažu uzalud da je naše telo jedan komplikovan sistem, koji je priroda stvorila da savršeno funkcioniše, naravno, ako su uslovi koje telo ima pred sobom odgovarajući.

Suvoća kože

Kada smo već kod kose, ne možemo a da ne pomenemo loše funkcionisanje kože usled nedostatka vode. To može biti i koža lica, ali i koža tela. Neke od kožnih bolesti, kao što su ekcem i psorijaza, mogu se poboljšati upravo na taj način što se dovoljnim unosom vode izbacuju toksini iz tela, a na taj način se čisti i koža. Voda hidrira ćelije kože, samim tim i telo, ali pre svega lice koje izgleda blistavo i sjajno. Kada nema dovoljno vode, koža deluje beživotno i dehidrirano. Sivkasta je, bez imalo sjaja. Pomenuli smo kožne bolesti koje se manifestuju perutanjem.

Ne samo perutanje, već i bore, kao posledica neelastičnosti kože, mogu biti posledica nedostatka vode u organizmu. Naravno, nije samo voda ta, ali voda može značajno da poboljša izgled kože koja je počela da stari.

Neke studije pokazuju da se i neke vrste akni i mitisera pojavljuju usled nedostatka vode u organizmu. Takođe, ako se poveća unos vode, situacija može biti mnogo bolje, s obzirom na to da se toksini izbacuju preko kože. Zato, do lepše kože možete svakako ako pijete dovoljnu količinu vode tokom dana.

Pojačan apetit

Ovaj segment se i te kako može odraziti na telo u vidu viška kilograma. Česti naleti gladi, naročito pojačana želja za slatkom hranom, to jest ugljenim hidratima, može se ogledati u nedostatku vode. Naime, ako ne pijemo dovoljno vode, onda se može desiti da smo konstantno, čak i ako smo skoro uneli hranu u organizam, opet gladni. Pošto, naravno, nismo u stanju da prepoznamo kakvu nam poruku telo šalje, mi se prežderavamo ponekad i bez potrebe.

Naše nehidrirane ćelije su žedne, a poruka koja do našeg mozga stiže kaže nam da uzmemo još hrane. I to ne bilo kakve hrane. Imamo potrebu često da to bude neka izrazito masna, izrazito slana ili izrazito slatka hrana jer nam se čini da sva naša čula baš to traže. A to je velika zabluda.

Ako želite da smršate i oslobodite se prekomerne potrebe za hranom, uzmite pre svakog obroka po čašu vode. Naravno, i između obroka se voda preporučuje. Na taj način vas organizam neće varati, niti ako ste žedni, davati lažan signal da vam je potrebna hrana. Primetićete da ćete imati manju potrebu da jedete, a samim tim će se vaša linija postati bolja. Izgubićete suvišne kilograme.

Zaključak

Ovo su neke od zanimljivijih stvari na koje utiče nedostatak vode u telu. Sigurni smo da ih znate još, ali su ove možda malo manje poznate i zato ih je važno istaći. Nekada jako malo treba da bi nam bilo bolje. Toliko malo kao što je čaša vode.

Hidrirajte redovno svoje telo i predupredite bolesti, ali i pomozite fizičkom potencijalu svog tela da izbije na površinu i da zablista. Uvedite neki podsetnik, u telefonu ili u vidu flašice koja će vam biti pri ruci i koja će vas podsećati na to da na svakih petnaest minuta gucnete po malo vode.

Kažu da, kada smo žedni, to već podrazumeva da smo dehidrirali. Ne dozvolite da se to dešava. Trudite se da unosite dovoljno vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner