Dojenje saveti – kako do uspešnog dojenja?

Saveti sa dojenje
Saveti za dojenje

Porođaj je prošao, konačno je došlo na svet dugo isčekivano biće. Osećate se iscrpljeno ali u isto vreme gorite od ushićenosti da prvi put uzmete u naručje vaše čedo. Ako je to moguće u bolnici u kojoj ste se porodili, uzmite vašu bebu odmah po rođenju. Neka oseti vašu toplinu, neka čuje glas koji prepoznaje, neka uvidi da nije sama, iako je izašla iz sigurnog okruženja koje joj je devet meseci pružala vaša materica.

Stavite je na svoje grudi. Vaša beba će odmah instinktivno da potraži bradavicu. Pustite je da vuče i stimuliše proizvodnju mleka, iako najverovatnije još uvek nema ni kapi.

U prvim danima se u maloj količini izlučuje posebno hranljivo mleko – kolostrum, bogato hranljivim materijama (minerali, vitamini, masti, proteini, aminokiseline…) i antitelima i deluje kao prirodna vakcina za vašu bebu.

 

Kako da beba uhvati bradavicu

 

Meni je najteži deo u celoj toj zbrci bio da naučim bebu da uhvati bradavicu. Ovo može biti problem posebno kod beba rođenih pre termina ili sa manjom telesnom težinom, ili u slučaju da majka ima male i/ili uvučene bradavice.
Ne dozvolite da vas to obeshrabri ili neka druga poteškoća na koju ćete obavezno naići dok učite i vi i vaša beba tu važnu lekciju o dojenju. Ne odustajte. Odustati je uvek najlakše, jer zaboga, toliko beba je poraslo uz adaptirano mleko. To nije opravdanje, jer vi naravno za vašu bebu želite najbolje, ne ono što je najadekvatnija zamena za najbolje.
Nakon porođaja, u nekom trenutku, 2 do 7 dana, nadoći će velika količina mleka, i dojke će biti prepune; ako imate sreće i pravilno uspostavite laktaciju, tako će biti i ubuduće. Bebi neće biti nimalo lako da uhvati bradavicu na dojci zaobljenoj od prepunjenosti, ma koliko se ona trudila. Morate joj pomoći. Uzmite vašim kažiprstom i srednjim prstom i stisnite deo areole (deo oko same bradavice) što jače tako da ona izgubi okrugao i dobije spljošten oblik. I tako pripremljenu areolu i bradavicu približite i ako je potrebno stavite u bebina usta. Znači ne puko guranje bradavice bebi u usta, već pre toga morate da pravilno prstima uhvatite deo areole. Stvar je istančane tehnike, a ako imate baš probelam, potražite obavezno savet neke iskusne dojilje, a sa vremenom usavršićete i sami.

 

Redovno praznite dojke

 

Prvih nekoliko dana dojenje je od posebne važnosti. Ako beba iz nekog razloga ne sisa, dojke moraju da se redovno prazne, na svaka 3 ili 4 sata. Nekim ženama je najzgodnije da se izmuzavaju ručno, meni je bilo najlakše uz pomoc pumpice. Na našem tržištu, jedina pumpica koja vredi para je Aventova, ostale su malo jeftinije, ali od njih nikakve koristi, tako da ih ne preporučujem. Nikako ne dopustite da vam dojke postanu prepunjene i bolne, sem što centralnom nervnom sistemu šaljete poruku da imate previše mleka koje se ne koristi, već može doći i do upale (mastitis) i drugih komplikacija.
Dojenje ide po principu ponude i potražnje; koliko često praznite dojke, toliko će jos mleko nadolaziti i obrnuto, ako se dovoljno ne koriste, postepeno ćete imate sve manje i manje mleka. Upravo zbog toga su ti prvi dani najvažniji, za pravilno uspostavljanje laktacije.

 

Najčešći problemi

 

Period „bolnih bradavica“ je individualan, zavisno od čvrstine istih. Žene bele puti imaju nežnije bradavice. Očekujte da taj problem potraje mesec, mesec i po dana. Nabavite lanolin mast kao i uljani rastvor AD kapi, što će donekle ublažiti problem.
Na kraju, želim vam sreću i uspešno dojenje, jer nema ničeg boljeg za vašu bebu, nego obrok napravljen samo za nju i njene potrebe koje nijedno veštačko mleko ne može da zameni. Samo hrabro, i ne zaboravite da će to biti deo vremena provedenog sa vašom bebom koji će vas najviše zbližiti i u kojem ćete i vi i beba najviše uživati. I ako beba lepo sisa i napreduje, tj. vi imate dovoljno mleka, ne žurite sa uvodjenjem druge hrane do šestog meseca.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner