Kako se rešiti hemoroida?

hemoroidi

Promo

Zašto nastaju hemoroidi?

Hemoroidi su strukture od krvnih sudova i vezivnog tkiva unutar i oko anusa, koje kad su uvećane i otečene predstavljaju bolnu i neprijatnu patološku pojavu. Dakle, leče se samo uvećani hemoroidi koji mogu da zadaju brojne probleme i neprijatnosti.

Uvećani hemoroidi nastaju usled oštećenja zalistaka na spojevima krvnih sudova u analnoj regiji. Postoje tri glavna hemoroida koja najčešće oboljevaju, i tri sporedna koja se nalaze između njih. Uvećani hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji, a razliku pravi zupčasta linija smeštena na oko dva centimetra od analnog otvora.

Glavni razlozi za nastanak hemoroida, pored genetike, čini dosta rašireni stil života koji podrazumeva premalo kretanja, dosta sedenja i ishranu siromašnu vlaknima. Zato je danas bolest hemoroida prisutna kod više od polovine populacije bar jednom tokom života. Mnoštvo profesija podrazumeva dugo sedenje koje predstavlja pritisak na vene i arterije u sedalnoj regiji. To uzrokuje slabljenje zidova i zalistaka krvnih sudova čija je uloga odvođenje krvi iz analne regije i oni se proširuju usled zadržavanja sve veće količine krvi, pritiskaju okolno tkivo i stvaraju bolove. Oštećeni krvni sudovi su skloni pucanju i tada se, usled krvarenja, obično prvi put primete.

Uvećanje hemoroida može da uzrokuje i prečesto upotrebljavanje klizmi i laksativa, što takođe opterećuje krvne sudove analne regije, kao i naprezanje kod opstipacije.

Simptomi koji zahtevaju lekarsku pomoć

Dijagnoza hemoroida se postavlja digitorektalnim pregledom koji izvodi posebno obučeni lekar specijalista. Nekada je potrebno obaviti i kolonoskopiju kako bi se detaljno utvrdilo poreklo krvarenja, naročito kod osoba koje imaju preko 50 godina.

Simptomi uvećanih hemoroida su:

  • Krvarenje tokom i nakon pražnjenja creva
  • Bol u predelu anusa
  • Svrab
  • Otok hemoroida
  • Ispadanje hemoroida
  • Pojava čvorova oko anusa
  • Iritacija kože

Unutrašnji hemoroidi često budu dugo prisutni bez simptoma, a otkrivaju se slučajno, kod jačeg krvarenja ili kod pojave komplikacija u vidu ispadanja ili uklještenja. Spoljašnji hemoroidi su daleko primetniji zbog izraženih bolova, krvarenja i iritacija kože. Na spoljašnjim hemoroidima može da dođe do komplikacije u vidu tromboze koja je posebno neprijatna i zahteva hirurško lečenje.

Lečenje hemoroida

Bolest uvećanih hemoroida ima četiri stadijuma, prvi stadijum su samo naglašeni (otečeni) hemoroidi, drugi predstavlja pojava povremenog ispadanja hemoroida pri naprezanju i njihovo samo vraćanje. Kod trećeg stadijuma hemoroidi ispadaju bez naprezanja ali se mogu vratiti manuelno i kod četvrtog stadijuma hemoroidi se mogu vratiti samo hirurškim putem. Prva dva stadijuma se leče konzervativno i promenom stila života, a druga dva operacijom hemoroida.

Operacija hemoroida

Operacija hemoroida je jedino trajno rešenje ovog vrlo neprijatnog problema. Postoji više metoda operacija koje se primenjuju u zavisnosti od stepena razvoja bolesti, godina starosti i izbora pacijenta.

Laserska operacija hemoroida je najpopularnija metoda jer je vrlo komforna za pacijente sa svim stadijumima razvoja bolesti. Laserski se obavlja sklerozacija (slepljivanje) oštećenih krvnih sudova hemoroida i oni prirodno nestaju. Lasrska operacija hemoroida je potpuno bezbolna, bez reza i obavlja se ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Operacija hemoroida THD tehnikom predstavlja podvezivanje vena koje dovode krv u hemoroide, oni prestaju da se pune krvlju i nestaju. Operacija se obavlja uz pomoć ultrazvučnog aparata i vrlo je bezbedna. Sve tegobe nestaju odmah nakon operacije, a pacijent se isti dan vraća svojim obavezama.

Operacija hemoroida LigaSure aparatom se izvodi tako što se hemoroidalne vene „vare“ radiofrekventnom koagulacijom. Ova intervencija zahteva višednevni oporavak ali ne dovodi do recidiva bolesti.

Operacija hemoroida klasičnom metodom je danas prilično napuštena jer ima dosta dug i neprijatan period oporavka. Izvodi se tako što se uklanja oboleli deo tkiva i čvorovi, a vene koje su stvarale hemoroide se podvezuju.

U Hirurgiji Dr Đoković možete obaviti kompletnu dijagnostiku bez čekanja, kao i operaciju hemoroida svim pomenutim metodama. Vrhunska medicinska usuga u prijatnom ambijentu na Vračaru rezultirala je stotinama zadovoljnih pacijenata iz zemlje i inostranstva. Za sve informacije pozovite telefone: +381 11 285 11 25, +381 11 285 22 95  i  +381 11 405 98 66.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner