Lekovite biljke kao pomoć u rešavanju problema sa hemoroidima i zatvorom

hemoroidi

U lečenju zatvora najbolji su pravilna ishrana bogata vlaknima, puno vode i kretanje. Ukoliko imate često zatvor, a već u porodici imate naslednih bolesti (kao što su proširene vene, lenjost creva)  – onda nećete moći izbeći  pojavu hemoroida. Zato postoje lekovite biljke koje su veoma efikasne, kako one koje sadrže sluz i imaju mehaničko delovanje, tako i one koje pročišćavaju.

Hemoroidi

Kao posledica naprezanja usled tvrde stolice i pojave zatvora, često se pojave hemoroidi. To su bolne, crvene, otečene vene na tkivu anusa i mogu biti spoljašni i unutrašnji. Ako imate hemoroide, često se dešava da osetiti jak, oštar bol, krvarenje i svrab oko anusa. Hemoroidi se vrlo često pojave tokom trudnoće i posle porođaja. Zato je tu lekovito bilje koje svakako može pomoći, smanjiti jak bol i prateće neprijatnosti i ublažiti upalu. U svakom slučaju, ne odlažite odlazak kod proktologa i pre nego počnete da koristite neku biljnu terapiju protiv hemoroida.

Biljke koje nam mogu pomoći kod problema sa hemoriodima

Kao posledica neuredne stolice javljaju se poremećaji u sistemu za varenje i crevima. U lečenju ovakvih problema postoji mnogo tretmana. Ali, ukoliko su bolovi akutni, treba potražiti pomoć lekara. Ukoliko su prolazni i uzrok su neke trenutne slabosti, slobodno možete koristiti i domaće čajeve i biljne kreme.

Ruta, baštenska ruta (Rutagraveolens) je višegodišnji zeljasti žbun. Ova trava, posebno njeno ulje, je dokazano dobro u tretmanu ne samo hemoroida već i proširenih vena na nogama, za lečenje gihta, išijasa i reume. Veoma je popularan u selima i kod travara u Indiji, Iranu, Libanu, Meksiku, Kini.
Ulje ove biljke je izuzetno delotvorno u tretiranju i lečenju unutrašnjih i spoljašnih hemoroida, ali i kod onih koji često krvare, u lečenju fisura i prolapsa. Ulje rute se bazira na tradicionalnom poznavanju njene lekovitosti i sve češće se pravi mešavina sa ostalim prirodnim uljima (susama i masline).

Ulje susama koristi se kao lek hiljadama godina. Ima antibakterijsko, anti-virusno i deluje protiv upalano. Ovo ulje koža brzo upija i brzo prodire u tkiva, pa se često koristi u smešama. Ulje susama  je bogato vitaminom E i uspešno se koristi za lečenje hemoroida.

Maslinovo ulje (Oleaeuropaea) revitalizuje kožu. Bogato je omega-3 masnim kiselinama. Ima protiv upalno dejstvo, antioksidativna svojstva, povećava elastičnost arterija i smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca. Inače ga povremeno treba i piti: reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola / HDL i LDL.

Beli lupin (Lupinus albus)

Jednogodišnja biljka čije seme sazreva u mahunama. Seme u proseku sadrži 50% belančevina, 32% ugljenih hidrata, 5- 20% masti i oko 3,5% mineralnih materija. U zelenoj masi, pred korisnih sastojaka, nalaze se i neke štetni: alkaloid, lupinidinin i lupanin.
U laboratorijama se pravi ekstrakt eteričnog ulja iz Lupina (α- Lupaline) koji je 10.000 puta jači od vitamina E i 5000 puta jači od vitamina C.

Ovaj ekstrat se koristi za poboljšanje aktivnosti enzima kože koji su važni u lečenju kože i njenom oporavku.

Indijski kopal (Vateria Indica) je zelena biljka sa belim cvetovima koja raste na padinama Himalaja, veoma je retka i u Indiji je izuzetno cene. Tradicionalno se koristi u Indiji za lečenje hemoroida. Ima protiv upalno dejstvo i ubrzava lečenje.

Menta (Mentha Piperita) ima više naziva: metvica, nana, paprena nana. Pored toga što je odlična za bolje varenje, u farmaciji se njen list koristiti za spravljanje masti i gela protiv  hemoroida jer ublažava  bol i smanjuje svrab.

Fitorektal mast

Institut „Dr Josif  Pančić“ godinama ispituje, pravi i vrši prodaju svojih vanredno kvalitetnih proizvoda. Jedan od njih je i Fitorektal mast u čiji sastav ulaze seme divljeg kestena, cvet kamilice i herba hajdučke trave.

FITOREKTAL mast

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) se u Evropi odavno koristi za lečenje različitih poremećaja vena u nogama. U Nemačkoj je standardizovan i licenciran ovaj ekstrakt – i veoma dobro prihvaćen od strane pacijenata – za lečenje proširenih vena i hemoroida (koji su u osnovi oblik proširenih vena koje se javljaju u rektumu). Ekstrakt se uzima oralno ili lokalno.

U SAD-u, mnogi biljni preparati za hemoroide sadrže ekstrakt divljeg kestena. Čini se da je ključni sastojak biljke aescin, koji efikasno smanjuje upalu i oticanje vena.  I prisustvo antioksidansa u biljci ima veoma korisnu ulogu.

Hajdučka trava (Achillea millefoilum L.) je važna vrsta iz porodice Asteraceae. Veoma je rasprostranjena njena upotreba u tradicionalnoj medicini nekoliko kultura, od Evrope do Azije, kako za liječenje grčeva i gastrointestinalnih poremećaja, tako i onih usled hepatobilijarnih i ginekoloških poremećaja, protiv upale i za zaceljivanje rana. Različiti farmakološki eksperimenti (in-vitro i in-vivo) dokazali su odličan potencijal biljke Achillea millefoilum: ona ima antiinflamatorna i dejstva za sprečavanje pojave tumornog tkiva.

Kamilica (Matricaria chamomilla L.) poznata je lekovita biljna vrsta iz porodice Asteraceae koja se često naziva „zvezdom među lekovitim vrstama“.

Danas je omiljena i najčešće korištena lekovita biljka u narodnoj i tradicionalnoj medicini. Njene multiterapeutske, kozmetičke i nutritivne vrednosti dokazane su tokom godina naučne analize i istraživanja.

Kamilica ima svoje korene u dalekoj Indiji, odakle i većina čajeva, i veoma brzo se odomaćila u celom svetu i na međunarodnom farmaceutskom tržištu. Kamilica se uglavnom koristi protiv upale, ima antiseptičko i antispazmolitično dejstvo. Koristimo čaj od kamilice kad imamo bolne poremećaje u želucu, usled spore probave, zbog proliva i mučnine; vrlo je efikasna kod upale mokraćnih puteva i kod bolne menstruacije; u obliku praha može se primeniti za rane koje sporo zarastaju, za kožne čireve i infekcije, protiv upale hemoroida, za bol u grlu i ispiranje očiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner