Najzdraviji metodi pripreme hrane

Sveže povrće u tiganju

Postoji pregršt načina da skuvate sočna i ukusna jela bez nezdravih dodataka. Većina ljudi se služi osnovnim pravilima poput izbacivanja friteze iz upotebe, ali se zaboravlja na metode kuvanja i na koji način ono utiče na nutritivnu vrednost namirnica.

Visoke temperature kuvanja mogu uništiti između 15 i 20 posto vitamina prilikom kuvanja, naročito vitamina C, folata i gvožđa. Neki načini su destruktivniji od drugih, ali činjenica je da sirova hrana u današnje vreme dosegla svoj maksimum jer većina lekara se slaže da je to jedini način da se zadrže svi neophodni vitamini u hrani.

Postoje različita mišljenja koje zastupaju nutricionisti bilo da želite da redukujete težinu ili da samo želite da poboljšate navike. Koji su to najzdraviji metodi pripreme hrane možete saznati u nastavku teksta.

Vitamini i njihova rastvorljivost

Vitamin A, D, E, K i su vitamini koji nisu rastvorljivi u vodi i prilikom kuvanja se ne gube. Folati su rastvorljivi u vodi, a postaju nestabilni na temperaturi višoj od 100 stepeni. Vitamin C je veoma rastvorljiv u vodi i pri kuvanju dolazi do gotovo njegovog potpunog gubitka. Vitamin B6 i vitamin B12 su rastvorljivi u vodi i dok je vitamin B12 potpuno očuvan i prilikom kuvanja, to nije slučaj sa B6.

Bitno je napomenuti da u današnje vreme postoji sve veći broj načina da pripremite hranu koja čak na prvu loptu ne deluje zdravo dok zapravo jeste, a dokaz tome su pekači za pizzu, električni sač pekači i i električni grilovi.

Salate
Salate

Sirova hrana

Sve veći broj studija podržava ovaj vid ishrane koji zavređuje veliku pažnju širom sveta. Esencijalni razlog je smanjenje rizika oboljenja od raka. Glavni benefit sirove hrane je što se unose svi vitamini, minerali i vlakna bez dodatih šećera i masti koja se dešavaju prilikom kuvanja. Iako za većinu voća i povrća važi ovo pravilo, ima i namirnica koje je poželjno kuvati jer tek tada oslobađaju andioksidanse – što je slučaj sa šargarepom, spanaćem i paradajzom.

Kuvanje na pari

Osnovna razlika između ovog i običnog kuvanja je što se ne kuva direktno na vatri već se kuva pomoću ključale vode u kojoj se nalazi posuda. Iako deluje jednostavno, može biti teško doziranje vode i način zagrevanja koji varira u odnosu na željeni cilj.

Glavno pravilo je da posuda u kojoj se nalazi smesa koja se kuva ne sme biti uronjena u vodu, već samo treba da dotiče vodu ispod. Na pari se preporučuje priprema filova i soseva. Takođe, neke vrste ribe, voća i povrća su idealne za kuvanje na pari. Preporuka je koristiti posude za zaobljenim ivicama jer to omogućava da mešajući doprete do svake tačke posude.

Grilovanje

Grilovanje je najbolja opcija ukoliko želite da dobijete maksimum nutritivnih vrednosti, a da pritom ne narušite carstvo ukusa. Zahteva minimum dodataka u vidu masti, a svakako dobijate specifičan ukus grila iliti dimljene hrane.

Negativna strana je što isključivo spremanje na visokim temperaturi može povećati rizik od različitih oboljenja. Idealno je da uspostavite balans i da i kada koristite gril, konzumirate hranu koja ne zahteva predugu pripremu.

Poširanje

Poširanje je tehnika koja je uzela maha u moderno doba a koje dolazi iz francuskog jezika. Poširanje je proces kuvanja namirnica u vodi (ili nekoj drugoj tečnosti) na temperaturi od 70 do 80 stepeni, a temperatura nikad ne treba da dođe do faze ključanja. Preporuka je da se ova tehnika koristi za ribu, povrće, voće i jaja, a najveći benefit je što se ovim načinom čuva ukus hrane, kao i njena tekstura.

Postoje dva načina poširanja. Prvi podrazumeva da ostavite vodu da proključa i da joj dodate začine, a da potom dodate namirnice koje će ostati u vodi 15 do 20 minuta pritom skloneći lonac sa vatre. Drugi način je nešto komplikovaniji a podrazumeva da kuvate hranu konstantno na ravnomernoj temperaturi od 80 stepeni.

U modernom vremenu, fizička aktivnost, dovoljan broj sati sna kao i pažljivo birana hrana su preduslov za kvalitetniji životni vek. Činjenica je da svakim danom izlazi sve veći broj članaka i saveta koji govore o organskom voću i povrću, a da je na našim prostorima organsko tek od skoro dobilo značenje. Savet je da se ne opterećujete ishranom već da se držite neke od metoda koje su u tekstu navedene i obratite pažnju na svežinu namirnica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner