Farmakološki i prirodni diuretici – za efikasno oslobođenje viška tečnosti

Hibiskus
Cvet hibiskusa

Diuretici pomažu organizmu da se oslobodi viška tečnosti, uglavnom vode i natrijuma. Većina stimuliše bubrege u izlučivanju više natrijuma u ​​urinu. Kada diuretici isperu natrijum, telo povlači i vodu iz organizma.

Kada neka osoba pati od povišenog krvnog pritiska, diuretici pomažu telu da se oslobodi nepotrebene vode i soli putem urina. Oslobađanje od viška soli i tečnosti pomaže u snižavanju krvnog pritiska i olakšava srcu da pumpa krv. Diureticima se mogu tretirati i niz drugih srčanih oboljenja, uključujući srčanu insuficijenciju, razne probleme sa bubrezima i jetrom, kao i glaukom.

Postoji nekoliko vrsta diuretika, a ovo su najčešći:

Tiazidi i tiazidima slični diuretici, mogu se koristiti za sniženje hipertenzije ili za lečenje edema u srčanoj insuficijenciji.

Diuretici Henleove petlje (Lasix, Furosemid) se često koriste kada ljudi imaju simptome kongestivne srčane insuficijencije i posebno su korisni u hitnim slučajevima. Međutim, oni značajno ne snižavaju krvni pritisak.

Diuretici koji štede kalijum pomažu telu da zadrži kalijum i koriste se češće u kongestivnoj srčanoj insuficijenciji. Oni se često propisuju i zajedno sa druga dva tipa diuretika, ali ne snižavaju značajno krvni pritisak.

Kada prepisati diuretik?

Lekari prepisuju diuretike kada telo zadržava previše tečnosti. Ovaj problem je češći kod starijih osoba. Sledeći stanja mogu da zahtevaju regulaciju tečnosti u telu ili mogu dovesti do zadržavanja tečnosti:

-visok krvni pritisak
-kongestivna srčana insuficijencija
ciroza jetre
-bubrežna disfunkcija
-kamen u bubregu
-edem (otok tkiva, kao u otečenim nogama i stopalima)
-sindrom policističnih ovarijuma
-dijabetes

Međutim, treba imati u vidu i da prepisani diuretici mogu izazvati neke neželjene efekte.

Potencijalni sporedni efekti diuretika uključuju najčešće:

učestalo mokrenje (nekoliko sati nakon doze)

aritmija (nenormalan srčani ritam)

elektrolitne abnormalnosti – potrebno je praćenje u krvi hemikalija ili elektrolita, kao što su kalijum i natrijum i funkcije bubrega, pre i tokom upotrebe diuretika.

ekstremni umor ili slabost – ovi efekti bi trebalo da se smanjuju kako se telo prilagođava na lekove. Ali ako simptomi potraju treba se javiti lekaru.

vrtoglavica i nesvestica – ustajte sporije iz sedećeg ili ležećeg položaja

zamagljen vid, konfuzija, glavobolja, pojačano znojenje i nemir. Ako su ovi simptomi uporni ili teški, obratiti se lekaru.

dehidracija. Znaci su vrtoglavica, ekstremna žeđ, preterana suvoća usta, tamna boja urina ili zatvor. Ako se ovi simptomi jave, javite se lekaru.

groznica, bol u grlu, kašalj, zujanje u ušima, neobična krvarenja ili modrice, brzi i prekomerni gubitak telesne težine. Obratite se svom lekaru odmah

osip po koži – prestati sa uzimanjem leka i obratiti se lekaru odmah

gubitak apetita, mučnina, povraćanje ili grčevi u mišićima. Proverite da li uzimate kalijum (ukoliko je prepisan) ispravno.

Retko, diuretici koji štede kalijum mogu izazvati uvećanje grudi ili osetljivost kod muškaraca, a kod žena produbljivanje glasa, smanjen rast kose i nepravilne menstrualne cikluse. Obratite se svom lekaru ako primetite neke druge sinmptome koji izazivaju zabrinutost.

Evo nekih opštih smernica ako uzimate diuretike:

Pre nego vam lakar prepiše diuretik, recite mu ukoliko uzimate neke druge lekove koji mogu biti prepisani od strane drugog lekara ili ako uzimate neke biljne preparate. Isto tako, recite svom lekaru ako imate neke druge zdravstvene probleme.

Pratite uputstva svog lekara o tome kako često bi trebalo uzimati diuretik. Ako uzimate jednu dozu dnevno, možda bi bilo bolje da ga uzimate ujutru nego noću, da ne bi san prekidao čest odlazak do toaleta. Međutim, konsultujte se sa svojim lekarom, ako planirate da promenite vreme uzimanja leka. Testirajte redovno visinu krvnog pritiska i funkciju bubrega, po savetu lekara, da bi mogao da se prati odgovor na lek.

Prirodni diuretici

Zbog svega gore navedenog, treba imati u vidu i prirodne diuretike, koji ne izazivaju nikakve sporedne efekte i nisu štetni po vaše zdravlje. Mnoge biljke i dodaci ishrani imaju diuretičke osobine koje mogu biti korisne u ovom pogledu. Međutim, uvek razgovarajte sa svojim lekarom i raspitajte se o svim potencijalnim alergijskim reakcijama, naročito ako već uzimate neke lekove.

Top sedam prirodnih diuretika:

Naučne studije su pokazale da mnoge od tih alternativa pomažu organizmu u izlučivanju viška tečnosti.

1. Maslačak
Za neke ljude maslačak je samo korov. Ali nedavna istraživanja su pokazala da jedna od komponenata maslačka povećava aktivnost bubrega i povećava frekvenciju mokrenja.

2. Glog
Ovaj rođak porodice ruža je snažan diuretik. Može smanjiti nagomilavanje tečnosti, što znači da može da poboljša simptome kongestivne srčane insuficijencije. Hranljive materije ove biljke takođe se pokazalo da povećavaju urinarnu ekskreciju i protok.

3. Rastavić
Nedavna studija je pokazala da ekstrakt rastavića (u narodu poznatiji kao konjski rep) ima iste efekte kao i diuretici, sa manje neželjenih efekata. Rastavić može biti dobra alternativa u odnosu na lekove, pogotovo ako ste imali problema sa neželjenim dejstvima.

4. Kleka
Biljka kleka se koristi kao diuretik od srednjeg veka. Moderne studije su pokazale da ima svojih prednosti, i značajan uticaj na volumen urina kod životinja. Poput mnogih prirodnih diuretika, kleka ne smanjuje nivo kalijuma kao što to rade neki lekovi.

5. Zeleni i crni čaj
Svaki put kada uživate u toploj šolji čaja, dešava se i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Crni i zeleni čajevi su pokazali potencijal kao prirodni diuretici.

6. Peršun
Dok peršun uglavnom koristimo kao ukras na tanjiru, on može biti i od koristi onima koji imaju problema sa neželjenim efektima diuretika. Jedna studija je pokazala da može da pomogne u povećanju zapremine mokraće.

7. Hibiskus
Ovaj prelepi cvet koga još u narodu nazivaju japanska ruža je više od svog izgleda. Hibiskus ima značajne diuretičke efekte. Ranija studija takođe navodi da hibiskus pomaže povećanoj filtraciji bubrega.

Pored ovih sedam prirodnih diuretika, smanjena upotreba natrijuma i više vežbanja može pomoći u smanjenju gomilanja tečnosti. Ishrana sa više voća i povrća koji deluju kao diuretici, kao što su lubenice, grožđe, razne bobice, celer, crni luk, beli luk,  paprike, mogu biti još jedno korisno rešenje.

Tip Top, kabine pokretnih WCa
Izvor slike Tip Top, kabine pokretnih WC-a koje su nezaobilazne na manifestacijama, autoputevima, na gradskim zelenim površinama

Naravno nakon konzumiranje prirodnih odnosno tretiranja farmakološkim dijureticima ne zaboravite da u svojoj okolini imate WC. Ako ste na putovanju, manifestaciji ili obilasku neke destinacije sve češći su pokretni WC-ji uz autoput odnosno zelene površine  te nemojte zanemariti odsustvo ovog najbitnijeg momenta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Copyright Doktor online 2020
Tech Nerd theme designed by FixedWidget