Anemija ili malokrvnost: simptomi, dijagnostika, lečenje

Krvna slika

Anemija ili malokrvnost postala je sastavni deo svakodnevice savremenog čoveka. Brz način života, nepravilna ishrana i stres, sve su to faktori koji vrlo lako slabe imunitet, kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Upravo anemija predstavlja jedan od prvih znakova da je vašem organizmu potreban odmor, kao i da ozbiljno morate poraditi na osnaživanju svog tela.

Šta je to anemija i zašto se javlja?

Anemija je stanje organizma u kom je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita, a samim tim i smanjen nivo hemoglobina u krvi. Nastaje najčešće zbog nedostatka gvožđa, minerala koji je odgovoran za stvaranje hemoglobina u našem telu, ili pak zbog nedostatka vitamina B12. U oba slučaja, malokrvnost dovodi do sličnih tegoba.

Do deficita gvožđa u organizmu najčešće dovode smanjen unos ovog minerala kroz ishranu, obilne menstruacije, kao i krvarenja iz digestivnog trakta. Crevni poremećaji, kod kojih se gubi krv ili javlja loša apsorpcija gvožđa i vitamina, mogu uzrokovati anemiju.

Anemija se može javiti i zbog nedostatka folne kiseline i vitamina B12, i tada je u pitanju takozvana perniciozna anemija.

Različita ozbiljna oboljenja mogu biti povezana sa anemijom. Ona je pratilac bolesti crvenih krvnih zrnaca poput talasemije. Kod bolesti koštane srži, kao što je leukemija, takođe se javlja malokrvnost. Neretko će malokrvne biti i osobe koje pate od dugotrajnih, obično upalnih procesa i bolesti kao što je reumatoidni artritis, bubrežna slabost i sl.

Anemija vrlo često može biti povezana i sa bolestima usta, pa je tako ona neretko uzročnik gingivitisa. Zapaljenje desni, gingivitis, je bolno i dosadno, a njegova pojava u trudnoći ne iznenađuje, jer je upravo anemija čest pratilac graviditeta.

Posebno pogođena anemijom mogu biti deca koja su u fazi intenzivnog razvoja i rasta, kao i trudnice.

Koji su simptomi anemije

Malaksalost, slabost, umor, nedostatak energije, vrtoglavice i nesvestice, ali i nedostatak vazduha, lupanje ili ubrzani rad srca, prepoznatljivi su simptomi koji ukazuju na anemiju.

Kako se dijagnostikuje anemija

Anemija može biti akutna i hronična, a isto tako može se javiti u blagom i težem obliku. Dijagnostiku će voditi upravo simptomi i stepen anemije, pa ju je tako kod blažeg oblika moguće sprovesti i u okviru primarne zdravstvene zaštite. To podrazumeva anamnezu i analize krvi. Na osnovu rezultata ovih analiza dalje se, kao terapija, pacijentu mogu propisati različiti suplementi gvožđa i drugi preparati koji pomažu u poboljšanju krvne slike, a pre svega nivoa hemoglobina u krvi.

Krvne analize podrazumevaju, pre svega, proveru nivoa gvožđa, feritina, transferina, vitamina B12 i folne kiseline.

Kod ozbiljnijih i težih oblika anemije radi se punkcija koštane srži.

Kako se izvodi punkcija koštane srži

Punkcija koštane srži je posebna dijagnostička metoda koja se radi u slučaju ozbiljnijih anemija. To je bezbedna procedura, a ceo proces, uključujući pripremu, traje oko 30 minuta i sprovodi se u lokalnoj anesteziji.

Uzorak koštane srži se najčešće uzima iz zadnje bedrene kosti, te će to diktirati i položaj pacijetna u toku procedure. Pacijent leži leđima okrenut ka lekaru. Nakon dezinfekcije i davanja anestezije pristupa se punkciji. Za ovu metodu koristi se posebno dizajnirana igla, a uzimanje uzorka traje nekoliko minuta. Od prikupljnog sadržaja pravi se preparat za mikroskopski pregled koštane srži.

Posle ove intervencije neophodno je da pacijent odmara dvadesetak minuta, i već nakon toga moguće je da se slobodno kreće i hoda. Postoji verovatnoća da se u predelu uboda u narednim danima oseća bol. Osim ove, druge komplikacije su retke i lako rešive, a mogu se javiti u obliku infekcije mesta uboda.

Da li ima potrebe za punkcijom koštane srži odrediće hematolog, a stanja koja zahtevaju ovu dijagostičku metodu, pored težih oblika anemije, jesu različita oboljenja krvi poput leukemije, limfoma, leukopenije, trombocitopenije i dr.

Anemija u trudnoći

Anemija ili malokrvnost jedna je od češćih tegoba koje pogađaju trudnice i novopečene mame. Ovo stanje se obično javlja u drugoj polovini trudnoće, kada raste i bebina potreba za gvožđem. Međutim, ukoliko se na vreme krene sa odgovarajućom ishranom i unosom suplemenenata, trudnice nemaju razloga za strah. Blaga anemija nije opasna.

Pored hrane bogate gvožđem lekari će trudnici preporučiti i različite preparate. Treba izbegavati unos gvožđa sa mlekom, jer kalcijum sprečava da se gvožđe apsorbuje u organizmu. Možda je najbolje rešenje da se gvožđe pije sa sokom od narandže ili nekim drugim napitkom koji u sebi sadrži C vitamin. Gvožđe u trudnoći se uzima u kombinaciji s folnom kiselinom.

Koji su prirodni izvori gvožđa

Pre nego što počnete da unosite različite suplemente, potražite rešenje za svoju anemiju u ishrani. U hranu koja je bogata gvožđem spadaju: govedina, jaja, voće, žitarice od celog zrna. Poznat izvor gvožđa jesu kopriva i cvekla. Kopriva se može unositi kao napitak, u vidu čaja ili soka.

Treba imati u vidu da su namirnice bogate vitaminom C, kao što su limun, nana ili narandža, pogodne za kombinovanje sa gvožđem. Poznato je da mleko ne pomaže apsorpciju ovog minerala, a iz istog razloga treba izbegavati i one namirnice koje su bogate fosforom, poput gaziranih napitaka, ili pak različite stimulante poput čaja i kafe. Kao narodni lek često se preporučuje i čaša crnog vina pomešanog sa žumancetom.

Da li se anemija može izlečiti

Osim kod onih oboljenja gde anemija dolazi kao prateći simptom, čini se da je malokrvnost moguće lako izlečiti. Iako se u lekarskoj praksi izlečenje anemije pokazalo kao dugačak i naporan put, rešenje ipak postoji ukoliko ste uporni.

Terapija je jednostavna jednom kada se uspostavi odnos između uzroka i posledica, te je tako jasno da u slučaju anemije izazvane nezdravim i stresnim načinom života potrebno usporiti i promeniti svakodnevne navike.

Najpre treba krenuti od tanjira: ishrana se mora prilagoditi potrebama organizma, pa tako napravite jelovnik bogat vitaminima i mineralima, a pre svega onim namirnicama koje u sebi sadrže puno gvožđa i vitamina C.

Lečenje anemije ujedno prati i jačanje imuniteta, pa tako ne treba zaboraviti ni na značajan doprinos redovne šetnje, fizičke aktivnosti, onoliko koliko to vaše telo dozvoljava. Najzad, jako je važan i uredan san.

Ukoliko promenite svoje navike, popravićete i krvnu sliku, a povećanjem crvenih krvnih zrnaca pojačaćete i kvalitet svog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner