Gangrena zuba: kako nastaje, koji su simptomi i kako se leči

Neprijatan zadah i tup bol pri svakom pritisku ili zagrižaju trebalo bi da budu dovoljno jasni znaci da nešto sa vašim zubom nije u redu. Ponekad nije potrebno mnogo vremena da zubni karijes uznapreduje i zahvati pulpu, te da nastupi gangrena zuba.

Međutim, kad do toga dođe, uz sve napore stomatologa teško možete sačuvati zub. Objasnimo najpre šta je to gangrena zuba, zbog čega nastaje i kako se leči.

Šta je to gangrena zuba?

Gangrena zuba je zapravo nekroza pulpe, odnosno mekog vezivnog tkiva zuba. Umesto ovog termina možete često čuti i termin „mrtav zub“. To je zbog toga što se upravo u pulpi nalaze krvni sudovi i nervni završeci koji pomažu da vaši zubi budu zdravi iznutra. Zubna pulpa se deli na dva dela. Jedan se nalazi u predelu kanala korena, a drugi je komora za pulpu koja se nalazi u kruni.

Karijes i oralne bolesti koje se ne leče na vreme mogu pogoditi pulpu i na kraju izazvati njeno odumiranje, odnosno nekrozu. Posledice su najčešće ozbiljne, a neretko je jedini tretman vađenje zuba. Zahvaljujući razvoju stomatologije, čak i u ovim slučajevima moguće je nadomestiti izgubljen zub. Jedna od poslednjih inovacija u oralnoj hirurgiji su zubni implanti, čijom ugradnjom se rešava ne samo estetski problem, već i funkcija žvakanja, i to tako da vremenom ne stradaju ni okolni zubi ni vilična kost.

Koji su uzroci i simptomi gangrene zuba?

Zub može biti nekrotičan zbog neobrađenog karijesa, neke traume ili pak višestrukih velikih ispuna. Propadanje zuba počinje sa nakupljanjem plaka, što dovodi do rupa u zubnoj gleđi. 

Karijes nastaje kao posledica nepravilne oralne higijene, ali i nezdrave ishrane bez dovoljno vitamina i minerala. Kada se rano primeti i leči, ne izaziva dalje probleme. Međutim, ako napreduje kroz gleđ i dentin, te dospe do pulpe, jedna posledica može biti i gangrena zuba. 

Drugi uzrok nekroze pulpe je hronični pulpitis. To uključuje dugotrajnu upalu i oticanje pulpe od dugogodišnjeg propadanja, traume i višestruke velike restauracije. U fazi nekroze pulpitis se smatra nepovratnim.

Simptomi gangrene zuba

Većina simptoma koji ukazuju na probleme sa zubom i pulpom javlja se mnogo pre nekroze. Zapravo, bol i bilo koju drugu nelagodnost možete osećati samo ukoliko gangrena nije još nastupila. To je zbog toga što jednom kada se nekroza dogodi, nervi mogu prestati da šalju upozorenja, jer je pulpa umrla.

U ranoj fazi infekcije koja je zahvatila pulpu, zub će biti posebno osetljiv na hladnu hranu ili pića. Slatkiši takođe mogu smetati karijesnom zubu. Bol može trajati samo par sekundi, ali je jak.

Nakon što se nekroza pulpe razvije, uopšte ne možete da osetite hladnoću. Međutim, umesto bola možda ćete osetiti pritisak na zahvaćenom zubu prilikom žvakanja. Ova senzacija može da traje i nekoliko minuta. Pulpitis često prati pulsirajući bol u zubu i glavobolja, koje ne biste smeli da ignorišete.Ukoliko uopšte nemate osećaj u zubu, to bi mogao biti znak nekroze. 

Gangrena zuba je nepovratan proces. Jedini korak koji stomatolog može preduzeti jeste lečenje kanala korena ili vađenje zuba.

Lečenje gangrene – koje su opcije?

Mogućnosti lečenja nekroze pulpe mogu se razlikovati u zavisnosti od stadijuma i težine stanja. Dva postupka koja se najčešće primenjuju u praksi su lečenje kanala korena i vađenje zuba.

Lečenje kanala korena

Gangrena se razvija sporo, pa tako postoji opcija da lečenjem kanala korena, odnosno ekstrakcijom pulpe sačuvate zub. Naravno, zub nakon toga neće više biti vitalan, ali nećete ostati bez zubne krune.

Lečenje kanala korena zuba je postupak u kom stomatolog uklanja mrtva tkiva kroz pulpu i koren kako bi eliminisao infekciju. Nakon vađenja pulpe, kanal korena se temeljno čisti i dezinfikuje. Potom se stavlja privremeni ispun. Ponekad će, u zavisnosti od situacije, biti neophodno da nekoliko puta posetite stomatologa pre nego što stavi konačno punjenje.

U jednoj poseti stomatologu najčešće se tretiraju zubi sa jednim korenom, odnosno sekutići, očnjaci i donji prekutnjaci. Višekoreni zubi zahtevaće više poseta zubarui i duži proces lečenja.

Vađenje pulpe

Vađenje ili ekstrakcija pulpe je metoda lečenja koja se koristi kod nekroze pulpe iz nepovratnog pulpitisa. Tokom postupka, stomatolog pravi malu rupu u zubu i ručno uklanja mrtvu pulpu. Ovo takođe podrazumeva tretiranje kanala korena.

Vađenje zuba

U zavisnosti od težine nekroze pulpe, stomatolog može ukloniti ceo zub. Vađenje zuba se obavlja pod anestezijom, kao uostalom i vađenje pulpe i lečenje kanala korena. To znači da su sve tri procedure bezbolne za pacijenta dok traju. Nije neobično da nakon ovih tretmana, kada dejstvo anestezije prođe, osoba oseti nelagodu, pa čak i blagi bol u predelu rane. Ukoliko ima potrebe za tim, stomatolog će preporučiti tablete protiv bolova. Ne bi trebalo da osećate bilo kakvu nelagodnost nakon toga.

Zamena za zub

Što se estetskog rešenja tiče, možete birati između više opcija zamene zuba, zavisno od vašeg budžeta i želja. Od zubnih faseta, preko zubnih krunica ili implantata. Navlake za zube su praktično i ne tako skupo rešenje ukoliko te sačuvali koren zuba. 

Međutim, nakon vađenja zuba, najbolje će biti da ugradite implantat. To je šraf od titanijuma koji se ugrađuje u viličnu kost i srasta sa njom. Na ovaj način se zaustavlja proces propadanja kosti, koji je neminovan prilikom žvakanja bez zuba. Stomatolozi daju prednost implantatima u odnosu na mostove i krunice, pre svega zbog njihove funkcije u prenosu pritiska žvakanja na viličnu kost. Uz to, njihovo postavljanje ne zahteva brušenje okolnih zuba, kao što je to slučaj sa mostom, na primer.

Da li se može sprečiti gangrene zuba?

Odgovor na pitanje o prevenciji gangrene zuba treba potražiti pre svega u pravilnoj higijeni usta i zuba. Briga o oralnom zdravlju jeste jedan od prioriteta. Pranje zuba, čišćenje dentalnog plaka koncem, ali i zdrava ishrana i izbegavanje slatkiša i gaziranih pića mogu vas poštedeti mnogih nevolja.

Gangrena zuba je problem koji se ne dešava preko noći. Naprotiv, reč je procesu koji veoma dugo traje. Međutim, kada nastupi i zahvati pulpu, najčešće nema povratka. Zbog toga su preventivne posete stomatologu važne. Zubar može na vreme otkriti karijes i popraviti kvar na zubima pre nego što on zahvati meka zubna tkiva.

Reagujte na vreme, jer se svaka infekcija i propadanje zuba lako može proširiti na ostale zube i okolna tkiva i izazvati još veće probleme, i komplikacije, ne samo kada su u pitanju zubi, već i vaše celokupno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner