Spontani pobačaj – definicija, uzroci i simptomi

Autor: 

dr Miloš Radović, ginekolog

Ordinacija Raović, Beograd

Dnevna bolnica, GAK Višegradska

Definicija:

Spontani pobačaj predstavlja svaku vrstu neželjenog gubitka trudnoće, odnosno nemogućnost istiskivanja ploda, koji je prethodno osposobljen za život, iz materice. Spontanim pobačajem smatra se svaki neželjeni gubitak ploda pre 24. nedelje trudnoće. Ovaj fenomen ne treba tako olako shvatiti iz razloga zato što je veome čest, sa verovatnoćom nastupanja od čak 20%! Iz toga sledi da se 20% svih klinički potvrđenih trudnoća, kod zdravih i fertilnih žena, završava kao spontani pobačaj.

Roditelji često spontani pobačaj doživljavaju kao lični neuspeh ili sopstvenu grešku i veliku traumu. Tuga koju osećaju nakon gubitka deteta, bez obzira na stadijum trudnoće, uvek je duboka i intenzivna.

Važno je znati da se sa brojem trudnoća, bez obzira na njihov prethodni ishod, progresivno povećava rizik pobačaja. Ukoliko se desi, u 80% slučajeva se dešava u prvom trimestru trudnoće. Ovde se nailazi i na entitet pod nazivom Biohemijska trudnoća.

Biohemijska trudnoća je ona koja završi spontanim pobačajem u svojoj najranijoj fazi, a može se dokazati samo putem krvi. Biohemijska trudnoća se završava spontanim pobačajem i pre klinički ili ultrazvučno vidljivog ploda u materici, odnosno – takva trudnoća se može dokazati samo uz pomoć osetljivih laboratorijskih testova na B- Hcg iz krvi. Ona je daleko češća nego što se misli, a mnoge žene je zamene za zakasnelu menstruaciju.  

Uzroci spontanih pobačaja:

Glavni uzrok pobačaja, posebno ako se odigra u vrlo ranoj trudnoći, veoma često  ostane i neotkriven. 

 1. Genetski – Većina spontanih pobačaja u ranoj trudnoći, nastaje kao rezultat nepravilnog razvoja ploda, odnosno nastanka hromozomskih abnormalnosti koje nisu kompatibilne sa životom. U pitanju su Hromozomske aberacije (“aberantno” – odstupanje od normale) tj. pojava prekida na samim hromozomima koji su glavni nosioci naslednog genetičkog materijala. Najmanje 50% plodova pobačenih u prvih 12 nedelja, i 20% plodova pobačenih u drugih 12 nedelja trudnoće, imaju neku vrstu hromozomske abnormalnosti. Najčešća nenormalnost, koja se javlja kod kod fetusa jeste Trizomija autozoma (višak jednog od autozomnih hromozoma), a pokazalo se da je prisutna u oko 50% pobačenih plodova u prvih 12 nedelja trudnoće. Veliki procenat hromozomskih abnormalnosti nastaje slučajno, tokom ćelijske deobe. To bi značilo da roditelji ni na koji način nisu “krivci” za neželjeni ishod.  Studije pokazuju da i godine majke povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Rizik od spontanog pobačaja raste na čak 25% kod žena koje ostanu u drugom stanju u četrdesetim.
 2. Anatomski – Kongenitalna (urođena) malformacija materice sa učestalošću od oko 1%-3% u ženkoj populaciji. Među najčešćim vrstama ove anomalije ubrajamo: Pregrađena materica (Uterus Septus; učestalost 35%), Dvoroga materica (Uterus bicornis; 25%) i Zakrivljena materica (Uterus arcuatus;  20%). Ovde ubrajamo i Cervikalnu inkompetenciju/insuficijenciju (nemogućnost grlića/cerviksa materice da održi intrauterinu trudnoću; učestalost 0.05%-1% ), Miomi (benigni tumori u miometrijumu materice; učestalost 0.5%-5%), Polipi (benigni tumori u endometrijumu/slozokoži materice) i drugi.
 3. Endokrinološki/Hormonski – Hipersekrecija Luteinizirajućeg hormona (LH), Diabetes Melitus (žene sa povećanom koncentracijom šećera (Glukoze) u krvi imaju povećan rizik od pobačaja u prvom trimestru za razliku od normalnih žena koje ovaj rizik ne poseduju), Poremećaj rada tiroidne/štitne žlezde i Insuficijencija žutog tela (nedostatak hormona Progesterona koji održava trudnoću, što može biti udruženo sa Habitualnim pobačajima; učestalost 20%-60%). Poremećaji imunog stanja majke, bolesti bubrega i kardiovaskularnog sistema.
 4. Infekcije uz hromozomske aberacije predstavljaju najčešće uzroke ranih spontanih pobačaja.
 5. Stil života (pušenje, konzumiranje alkohola, uzimanje psihoaktivnih supstanci, prevelike količine kafe tj. kofeina, izloženost zračenju, loša ishrana, hipertenzija).

Fenomen Habitualnog pobačaja se karakteriše sa 3 ili više uzastopnih pobačaja u prvom trimestru trudnoće sa istim partnerom.

Simptomi:

Simptomi koji prate svaki pobačaj su vaginalno krvarenje, grčevi i bol u hipogastričnom delu stomaka/abdomena/trbuha (donjem delu) kao i u donjem delu leđa, curenje amnionske tečnosti (plodove vode) u drugom trimestru, iznenadni prestanak simptoma normalne trudnoće, strah i osećaj krivice, što može ostaviti traumu kod pacijenata. 

Vrste spontanog pobačaja su sledeće:

 1. Kompletni – Postojanost bolova i krvarenja, ali trudnica ipak pobaci i dolazi do izbacivanja celokupnog sadržaja začeća (ultravučnim pregledom uterusa se ne vidi zaostao plod i ovularno tkivo). Intervencija nije potrebna.
 2. Inkompletni – Trudnica ima bolove, pobačaj se izvrši uz manje ili veće krvarenje, međutim dolazi do zaostajanja produkata začeća u materici. Često potrebna intervencija (Kiretaža).
 3. Blight ovum – “Mućak” ili “Veštičje jaje” predstavlja anembrionalnu trudnoću, odnosno Blastocista (stadijum u razvoju embriona) se implantira u endometrijum materice ali ne dolazi do razvića samog embriona. Često se pojavljuje toliko rano da ponekad ni ne znate da ste trudni. Intervencija – kiretaža je obavezna.
 4. Izostali pobačaj – “Missed abortion” jeste u stvari sitacija kada plod umre (nepostojanost srčanog rada) a posteljica/placenta i embrionalno tkivo egzistiraju u materici. Ponekad mu se pridodaje ime i “Tihi pobačaj”.  Intervencija -kiretaža -obavezna.
 5. Septički pobačaj – Pobačaj kod kojeg su materica i njen sadržaj inficirani određenim patogenom. Među simptomima se mogu naći visoke i niske telesne temperature, obilno krvarenje, jak bol, nizak krvni pritisak (posebno dok stojite), nemogućnost uriniranja. Opasno po život stanje zahteva hitnu hospitalizaciju, ogroman oprez i momentalno započinjanje lečenja  pacijenta visokim dozama 2 ili 3 jača i.v. antibiotika novije generacije  koji se daju parenteralnim putem.
 6. Preteći pobačaj – Krvarenje uz prisustvo blagih ili potpuno odsutnih bolova u donjem delu stomaka, cerviks materice je zatvoren (“preti” kako bi moglo doći do spontanog pobačaja). Ako se na utrazvuku utvrdi da je plod živ, trudnoću je moguće spasti.
 7. Započeti pobačaj – Krvarenje i jaki bolovi u donjem delu abdomena, skraćen vrat materice, ukoliko je plod živ moguće održati trudnoću.
 8. Pobačaj u toku – Obilno krvarenje, jaki bolovi, delovi ili ceo plod u kanalu uterusa.

U cilju prevencije spontanih pobačaja možete uraditi nekoliko stvari koje će pomoći vašoj trudnoći. Među njima su: vežbajte regularno, jedite zdravo (balansirane obroke; dosta voća), držite svoju težinu u normalnim granicama, ne pušite, ne konzumirajte alkohol, ograničite uzimanje kofeina pre i tokom trudnoće. Navedene opcije ne pomažu u velikim količinama u prekidu pobačaja jer su oni najčešće uzrok hromozomskih anomalija, međutim ako nisu, dejstvo ovih mera je veće.

Takođe, neke ginekološke škole razlikuju -Primarne pobacilje, odnosno žene sa 3 ili više spontanih pobačaja zaredom koje nisu imale uspešnu trudnoću do sad, i -Sekundarne pobacilje tj. žene sa takođe 3 ili vise uzastopnih spontanih pobačaja ali sa makar jednom uspešnom trudnoćom.

Ako je određena žena imala jedan ili dva pobačaja, verovatnoća za sledeću uspešnu tudnoću iznosi 80%. Verovatnoća da Primarna pobacilja (bez lečenja) iznese uspešno sledeću trudnoću iznozi između 40%-75%, u zavisnosti od broja pobačaja, naravno. Šansa kod žena koje nisu imale neuspele trudnoće da pobace jeste 12%, a kod žena koje su Habitualno pobacivale taj procenat se penje na 25%-50%.

Ako ste iskusili nekoliko spontanih pobačaja, lekar će vam verovatno preporučiti prenatalno testiranje kod svake naredne trudnoće. Prenatalni test se preporučuje svim budućim majkama, a posebno trudnicama starijim od 35 godina, kod opterećene porodične anamneze, u slučaju istorije spontanih pobačaja, kod nepovoljnog nalaza dabl i tripl testa ili kod trudnoće koja je rezultat vantelesne oplodnje. Za analizu je dovoljno uzorkovati malu količinu venske krvi majke. Rezultati otkrivaju prisustvo ili odsustvo najčešćih hromozomskih aberacija (trizomije 21, 18 i 13), kao i pol deteta. U pitanju je neinvazivan, brz, pouzdan i precizan test.

Jako je bitno očuvati psihičku stabilnost žene posle pobačaja.! Istraživanja pokazuju da 41 odsto žena koje su doživele pobačaj osećaju kao da su uradile nešto pogrešno, 47 odsto njih oseća krivicu, 41 odsto je istraumirano i usamljeno, dok se 28 odsto oseća posramljeno. 

Spontani pobačaj je sam po sebi traumatično iskustvo, koje može nepovoljno uticati i na stabilnost veze. U takvim trenucima, najvažnije je razumevanje i međusobna podrška a parovima tada ginekolog često preporučuje i psihološko savetovanje. Nakon pobačaja ostaje jedno goruće pitanje: kada ćemo biti spremni za novu trudnoću? Ovo pitanje tiče se fizičkog, ali i emocionalnog oporavka organizma. I u vezi sa tim se obavezno posavetujte se sa vašim lekarom. 

Prilagodite stil života i pratite savete stručnjaka kada su u pitanju ishrana, fizička aktivnost, unos kofeina i životne navike.  Slusajte savete lekara i nemojte dati da vas ovakvo iskustvo obeshrabri jer statistika pokazuje da ogromna većina žena posle jednog spontanog pobačaja iznese sledeću trudnoću do kraja kao perfektno normalnu i zdravu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Popunite *

Sadržaji na sajtu su informativnog karaktera i ne mogu biti zamena za stručni medicinski savet.
Tech Nerd theme designed by Siteturner